ALL.BG форуми
ALL.BG поща форуми чат стая обяви картички


Форуми » Хоби и Развлечения » Кулинарно изкуство

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | >> (покажи всички)
Dr.G
пътешественик по душа
****

Регистриран: 05.02.2002
Мнения: 13289
От: къде ли не
Домашна кулинария- тема поредна
    #2880358 - 27.02.2012 21:03

Очевидно на мен се пада честта да започна поредната тема.... Тази вечер спретнах едно свинско с кисело зеле. Рядко приготвям такова ястие, но ми беше донесена една хубава зелка и реших да я оползотворя своевременно. И понеже нямах кой-знае-колко време я приготвих в тенджерата под налягане.

Редактирано от Nadin (17.04.2012 16:35)


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Креми
най-миличка
***

Регистриран: 09.06.2004
Мнения: 6718
От: Fort Worth,TX
Re: Домашна кулинария през зимата - тема № 2
    #2880380 - 27.02.2012 22:58 [Re: Dr.G]

Супер е кисело зеленце със свинско.Дет се вика класика в жанра.С винце и чесъне-мммммммм.Аз правих миш-мащ и зеленукова супа на малкия,.

Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
deamon
emmeleia dancer
***

Регистриран: 26.08.2005
Мнения: 2990
От: Blue Winds
Re: Домашна кулинария през зимата - тема № 2
    #2880453 - 28.02.2012 11:02 [Re: Dr.G]

Побългарена мисо супа. Даши бульонът ще е вегетариански - накиснах няколко сухи шийтаке за него. Гъбите ще ги сваря малко повече, отколкото им се полага, защото веднъж ми стана лошо от недоготвени гъби. Останалите съставки са морков, малко спагети и зелен лук (него мога да го оставя по-хрупкав). Мисото е от сладкия светъл вид.

--------------------
From the depths of my emptiness
Comes a feeling of inner bliss


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
deamon
emmeleia dancer
***

Регистриран: 26.08.2005
Мнения: 2990
От: Blue Winds
Re: Домашна кулинария през зимата - тема № 2
    #2880566 - 28.02.2012 22:01 [Re: deamon]

Кухолейчеството ми е голямо! В супата се слага и тофу.

--------------------
From the depths of my emptiness
Comes a feeling of inner bliss


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Dr.G
пътешественик по душа
****

Регистриран: 05.02.2002
Мнения: 13289
От: къде ли не
Re: Домашна кулинария през зимата - тема № 2
    #2880576 - 28.02.2012 22:33 [Re: deamon]

Днес сме на постничко, за компенсация: картофки. Дори не знам яхния ли е, плакия ли... но това всъщност няма особено значение. С морковчета, доматче и зелени подправки. И сиренце за гарнитура

Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
deamon
emmeleia dancer
***

Регистриран: 26.08.2005
Мнения: 2990
От: Blue Winds
Re: Домашна кулинария през зимата - тема № 2
    #2880702 - 29.02.2012 12:08 [Re: Dr.G]

Яхния, плакия - все вкусно звучи, особено като е постно

В началото на постите ме обхваща ентусиазма и готвя първите 2-3 седмици. За обедно хапване си нося задушени гъби с малко тофу и стафиди, смесени с 2 вида варен ориз (пълнозърнест тайбонат и червен).

За довечера остана от ориза, който ще ползвам за гарнитура. По-вълнуващото е, че си намерих зрънца от бакла в буркан (някакви органични), които ще направя задушени с лук и една идея червен пипер, ама без да е запръжка. Накрая мисля да пасирам част от бобчетата, за да стане по-гъстичко. Да видим как ще се получи.

--------------------
From the depths of my emptiness
Comes a feeling of inner bliss


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Uma Rojo
inner while
***

Регистриран: 25.04.2005
Мнения: 4888
Re: Домашна кулинария през зимата - тема № 2
    #2880705 - 29.02.2012 12:37 [Re: Dr.G]

Dr. G, наканих се с рецептата!
заповядай, слагам тук и там



Semla

за 12 броя

75гр краве масло
200мл прясно мляко
25гр мая
50гр захар
1к.л сол
1/2 или 1 ч.л кардамон
1 яйце
700гр брашно
2ч.л бакпулвер
един жълтък за намазване

За пълнежа:
трохите от вътрешноста на семлите
50мл прясно мляко
75гр бадемово тесто /продава се готово много ситно смляно/
200мл разбита сметана
пудра захар за наръсване

Кравето масло се разтапя и към него се добавя прясното мляко и маята. Температурата трябва да е около 36-37С /проверка с пръста/. Добавят се захарта, солта, яйцето, кардамона и 600гр от брашното. Замесва се меко тесто, което се оставя да втаса на топло за около 30мин. Загравя се фурната на 225С и през това време бакпулверът се смесва с останалите 100гр брашно и с тях се доомесва тестото. Разделя се на 12 топки, които се нареждат в тавичка върху хартия за печене и се оставят да втасат за още 20мин. После се намазват с жълтъка и се пекат за около 10мин.

На готовите изстинали топки се реже малко капаче и леко се издълбава сърцевината. От трохите, заедно с млякото и бадемовото тесто се омесва пълнеж с който се пълнят издълбаните вече семли. Отгоре се шприцоват с малко от разбитата сметана, слагат се капачетата и се поръсват леко с пудра захар.

--------------------
Трудна за отвличане.


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Sol y Sombra
under construction
***

Регистриран: 12.03.2004
Мнения: 6961
От: Червения килим
Re: Домашна кулинария през зимата - тема № 2
    #2880710 - 29.02.2012 13:33 [Re: Uma Rojo]

Това, което наричаш бадемово тесто, сигурно е mandelmassa, но то е паста и е почти същото като марципан (някаква разлика имаше, за която не се сещам сега и не ми се търси). Т.е. мисля, че ако може да се намери марципан (не псевдошоколад, на който едно време се казваше марципан, а марципановата паста от смлени бадеми), ще свърши същата работа А можело и да се направи в домашни условия: бадемова паста

Редактирано от Sol y Sombra (29.02.2012 13:37)


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Uma Rojo
inner while
***

Регистриран: 25.04.2005
Мнения: 4888
Re: Домашна кулинария през зимата - тема № 2
    #2880713 - 29.02.2012 13:49 [Re: Sol y Sombra]

Сол, в България никога не ми се е случвало да ползвам и не знаех, че бадемова паста се казва. надявам се, че се намира по магазините.
благодаря за включването и уточнението!

--------------------
Трудна за отвличане.


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Vianne Rocher
Нерегистриран




Re: Домашна кулинария през зимата - тема № 2
    #2880724 - 29.02.2012 15:00 [Re: Uma Rojo]

Виждала съм, почти съм сигурна, че в Пикадили има.

Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | >> (покажи всички)



Допълнителна информация
0 регистрирани и 11 анонимни потребители в момента разглеждат този форум.

Модератор:  Nadin, Hard Rock fan 

Изпечатай темата

Възможности в този форум:
Не можете да добавяте нови теми
Не можете да отговаряте на мненията
HTML - забранен
Псевдо-HTML - разрешен

Рейтинг:
Брой показвания: 14122

Мнението ти за темата:

Прехвърли се в



ALL.BG не носи отговорност за съдържанието на мненията, публикувани във форумите.

НАЧАЛОРЕКЛАМАВРЪЗКА С НАСКОНТАКТИЗА НАС

©1999-2015 ALL.BG Всички права запазени!

Generated in 0.024 seconds in which 0.006 seconds were spent on a total of 12 queries. Zlib compression enabled.