ALL.BG форуми
ALL.BG поща форуми чат стая обяви картички


Форуми » Хоби и Развлечения » Кулинарно изкуство

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | >> (покажи всички)
NadinАдминистратор
Charmed
****

Регистриран: 17.05.2002
Мнения: 29565
От: The Windy City
Re: Домашна кулинария през зимата - тема № 2
    #2884554 - 10.03.2012 22:08 [Re: звездна]

@ звездна - на мен лично ми харесаха повече без мая, в тези с маята преобладаваше тестото, докато в тези без маята, преобладаваше плънката.

Пърженето става в съвсем малко мазнина и тефлонов тиган, като отделно разтопих масло и една четка мазах горната част. Слагах разточеното гюзлеме в загрята мазнина, отгоре мазах с масло и след това обръщах. Тазсутрешните ги поразточих доста и в тигана се хващаше само по едно, за това ми отне доста време пърженето. След изваждането и в двата случая слагах върху домакинска хартия.

И аз се позачудих дали няма да станат добре печени, но не знам какво ще стане с праза, при положение, че не е задушен предварително, защото за баница с праз, аз, поне го задушавам предварително.

@ Hard Rock Fan - точната рецепта от днес за 11 парчета

Необходими продукти

вода - 500 мл. топла
сол - 1 ч.л.
захар - 1 щипка
брашно - 4 ч.ч.
праз - 3 стръка (само бялата част)

олио - за намазване, може и зехтин
сирене - 300 - 400 гр.

тестото го меси машината, след това поръсих брашно на кухненския плот и разделих тестото на 11 топчета ( за да не става голяма мацаница, можеш да сложиш фолио и отгоре да наръсиш брашното и т.н.) Може и да не точиш ( аз имам една тукашна точилка, дето по-добре да я нямах ), къде точих, къде теглих, ако не ти се занимава с точене, можеш да разтеглиш тестото, става по-добре на правоъгълници, отколкото на кръгове - по-лесно се свиват ролцата.
Ако имаш други въпроси- питай

--------------------
Ако искаш да бъдеш чут, първо се научи да слушаш.


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
nelka
пълен член
****

Регистриран: 21.08.2005
Мнения: 4078
От: Norge
Re: Домашна кулинария през зимата - тема № 2
    #2884608 - 11.03.2012 00:23 [Re: звездна]

Звездичке, включвам се веднага.
За жалост обаче, не мога да дам течността в милилитри (Фенке ).

Правила съм ги винаги така -
1 кг брашно
1 с.л. олио
1 с.л. оцет
сол
1/4 ч.л. хлебна сода
1 яйце
----вода

От горните продукти се замесва банично тесто и се оставя да почине.
След това се разточва на 3-4 листа за баница, всеки от тях се поръсва с олио и натрошено сирене, и се навива на руло.
Всяко руло се нарязва на 4-5 части, свива се на кълбо или на спирала, разточва се до големината на малка чинийка и се пържи.

Аз...в повечеко мазнина пържех...
Не чак да плуват в олиото, но не ми се и свидеше твърде.

Надин, много хубава идея за четириъгълниците.

Редактирано от nelka (11.03.2012 00:26)


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Sol y Sombra
under construction
***

Регистриран: 12.03.2004
Мнения: 6961
От: Червения килим
Re: Домашна кулинария през зимата - тема № 2
    #2884651 - 11.03.2012 09:07 [Re: звездна]

Не знам как ще прозвучи (дали като ерес и богохулство ), но при пърженето основен проблем, доколкото аз знам, е окисляването на мазнините. Да, обаче се окисляват растителните мазнини, а ако се използват наситени мазнини (масло, свинска мас, кокосова мазнина, ако ти се намира), те са доста по-стабилни на високи температури. С други думи, пържи с наситени мазнини и не се страхувай от пърженето И не, наситените мазнини не са дяволът, който обикновено ги изкарват.

По отношение на менюто, у нас днес се планира "мица" (т.е. пица, но с "тесто" от кайма) - например по тази рецепта Десертът ще бъде крем от маскарпоне и заквасена сметана, с кафе и... не се знае още с какво, ще се решава в движение


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Hard Rock fanМодератор

***

Регистриран: 07.01.2003
Мнения: 33510
Re: Домашна кулинария през зимата - тема № 2
    #2884653 - 11.03.2012 09:23 [Re: Nadin]



Мерсииии! Ей това се казва точна рецепта, точно като за мен

Значи, празът е суров? Хм, аз за баница, винаги го задушавам, но щом по рецепта е със суров и сте доволни от резултата, ще се пробвам и аз.
То и аз имам нещо като машина за месене (не баш, ама едно таквоз - електрически уред....идея нямам как се се води, ама в една голяма купа, има една бъркалка, като лопатка и може и аз да меся, или да пробвам с тва.


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
nelka
пълен член
****

Регистриран: 21.08.2005
Мнения: 4078
От: Norge
Re: Домашна кулинария през зимата - тема № 2
    #2884663 - 11.03.2012 11:35 [Re: Sol y Sombra]

Сол, аз само за мазнините. Мен не ме притеснява окисляването, единствено калориите.
В храната все още най-важното ми е вкусът и отдавна съм си решила, че когато се налага избор, предпочитам малко, но калорично и вкусно, отколкото много, но “правилно“ и ... безвкусно.
Последното обаче няма много връзка с мазнините точно. Просто аз самата не обичам животински мазнини и кокосово масло. Пържено в тях за мен - естествен начин да ме вкарат в диета.

-------

Днес май ще готвя пилешко с грах.
Ако не реша все пак да е суфле.


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Sol y Sombra
under construction
***

Регистриран: 12.03.2004
Мнения: 6961
От: Червения килим
Re: Домашна кулинария през зимата - тема № 2
    #2884665 - 11.03.2012 12:01 [Re: nelka]

Вярно е, личните предпочитания са от значение

Мицата стана много ароматна и изглежда много вкусна, а кремчето е съвсем простичко, но божествено С малко смляно кафе, малко кафява захар и есенция ванилия (основата е разбито маскарпоне и заквасена сметана). Дори аз признах, че има и по-хубави неща от шоколад


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
звездна

***

Регистриран: 08.04.2007
Мнения: 1918
Re: Домашна кулинария през зимата - тема № 2
    #2884794 - 11.03.2012 23:34 [Re: nelka]

Nelka, Nadin, благодаря ви мили дами.
С ваша помощ нещата ми се изясниха.
Надин ,много съм доволна, че гюзлеметата не се пържат в много олио, представях си ги да плуват в мазнина.
Но щом става и в тефлонов тиган, всичко е ОК.

--------------------
Sola scriptura


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Rhiannon
white wolf
***

Регистриран: 04.11.2003
Мнения: 2944
От: Rivia
Re: Домашна кулинария през зимата - тема № 2
    #2884888 - 12.03.2012 15:11 [Re: звездна]

Днес ще си дояждаме каквото е останало в хладилника от почивните дни. Ама все пак врътнах едни локумени кифлички да има нещо бързо за закуска в близките един-2 дни, че все сме под пара сутрин .

--------------------
"No word matters. But man forgets reality and remembers words." - Roger Zelazny (Lord of Light)


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
deamon
emmeleia dancer
***

Регистриран: 26.08.2005
Мнения: 2990
От: Blue Winds
Re: Домашна кулинария през зимата - тема № 2
    #2884919 - 12.03.2012 16:52 [Re: Dr.G]

Екзотична крем-супичка за тази вечер - сварени и пасирани сладък картоф, червен лук, морков и джинджифил, а за постигане на мек вкус ще ползвам нискомаслено кокосово мляко. Момчето ми заслужава и няколко скариди към супата (макар че се водят постна храна, не ми се струва много справедливо да ги ям и аз )

--------------------
From the depths of my emptiness
Comes a feeling of inner bliss


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Dr.G
пътешественик по душа
****

Регистриран: 05.02.2002
Мнения: 13289
От: къде ли не
Re: Домашна кулинария през зимата - тема № 2
    #2884996 - 12.03.2012 20:27 [Re: deamon]

Постен грах плюс сиренце (бяло) за гарнитура и черевно винце. Портокали.

Просто, лесно, вкусно.


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | >> (покажи всички)



Допълнителна информация
0 регистрирани и 12 анонимни потребители в момента разглеждат този форум.

Модератор:  Nadin, Hard Rock fan 

Изпечатай темата

Възможности в този форум:
Не можете да добавяте нови теми
Не можете да отговаряте на мненията
HTML - забранен
Псевдо-HTML - разрешен

Рейтинг:
Брой показвания: 14121

Мнението ти за темата:

Прехвърли се в



ALL.BG не носи отговорност за съдържанието на мненията, публикувани във форумите.

НАЧАЛОРЕКЛАМАВРЪЗКА С НАСКОНТАКТИЗА НАС

©1999-2015 ALL.BG Всички права запазени!

Generated in 0.043 seconds in which 0.021 seconds were spent on a total of 12 queries. Zlib compression enabled.