ALL.BG форуми
ALL.BG поща форуми чат стая обяви картички


Форуми » Емиграция и работа в чужбина » Емиграция и живот в Австралия и Нова Зеландия

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | >> (покажи всички)
Nik2000
неориентиран


Регистриран: 21.06.2012
Мнения: 15
Re: Социална политика в Австралия за новоимигранти
    #2920375 - 23.06.2012 19:42 [Re: ]

Благодаря Милена за информацията. Значи от детската градина повече от 40% не можем да вземем, останалото се плаща от нас, така ли? А има ли нещо като разнос на пици или друго деливъри..предполагам, че там плащат кеш+бакшишите. А за обучение за някаква програма(не в университет) правителството плаща ли таксите по програмата? Не става въпрос за джобните пари, които дават на месец на семейство(това зависи от дохода). И това след 2-тата година ли?

Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
milenaSYD
Нерегистриран
Re: Социална политика в Австралия за новоимигранти
    #2920438 - 24.06.2012 02:26 [Re: Nik2000]

Мисля да не е точно 40%, на мен горе-долу ми излезе толкова. Това зависи и от общия доход на семейството, и от цената на градинката. Има един максимум, който покрива някои градинки на организаций без профит (non-profit organisations), към църкви или квартални групи. Има и частни и там цените варират на ден, също и по възрастови групи - по-големите са по скъпи съответно.
Парите, които Сентърлинк покрива неможе да се "вземат", те отиват директно в градинката, или градинката си ги изтегля, а вие доплащате останалото от цената.

Работа за разнасяне на пици има, и тя е много низко платена, едва ли ще стига да покриете разхода по колата, бакшиши ако има те ще са много малки. Това е повече работа за студенти, хора без семейство - вие ще се справите по-добре от това, не се съмнявам, но за имане на такава работа - има. Сега си спомних някой ми е казвал, че има едни пици, печени в пещ на дърва, големи и към 300 долара парчето, там падали бакшиши, защото ги разнасят по богатите квартали.
Има и други по-добре платени работи за неквалифицирани.

Съвсем безплатни програми има за новодошли за английски, обаче не знам дали се класирате. Мисля не са за скилд визите. Може някои агенций за работа да организират курсове за преквалификация, които може да са безплатни, но трябва да се търси. Предполагам избора не е голям, дори и след втората година.
За останалите има училища, като например TAFE, колежи, където има различни курсове, достатъчни за квалификаций като ел.техник, счетоводител, автомонтьор, които са на приемливи цени между 150-500 долара на семестър. Зависи дали накрая ще вземеш сертификат (от II до IV), или диплома, и адванс диплома. Може да се провери на вебсайта www.tafensw.edu.au


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Nik2000
неориентиран


Регистриран: 21.06.2012
Мнения: 15
Re: Социална политика в Австралия за новоимигранти
    #2920450 - 24.06.2012 07:16 [Re: ]

Благодаря Милена за информацията и линковете. Мисля, че тази тема ще бъде интересна и полезна не само за мен, но и за др. бъдещи имигрантски семейства. По въпроса с детските градини-щом остатъка се плаща от родителите как новоимигранти току що пристигнали пускат децата си на градина при условие, че трябва да плащат около 60% от джоба си....това при две деца..гледах градините са над $1000 на месец...може би жените си остават в къщи на първо време.
По въпроса за пиците:мои прители в Канада ми казват, че предпочитат да разнасят пици и да учат нещо през деня отколкото да си губят времето с работа, която дори не могат да си я напишат като опит в резюмето. Моите познати от там ми казват, че от пиците се изкарва към 700-1000$ на месец, отделно им плащат фъндинг за това че учат през деня..мисля, че ми казаха около $2000 на месец(2-ма възрастни+2 деца). Градините са доста скъпи като в Австралия, но пък и двамата ако учат или работят се изчислява дохода им и може да им я плащат почти на 100%. Но моя приятел казва, че там доста жени си стоят в къщи, ако имат повече от 2 деца....(подразбираемо заради високите цени на градините).
В тази връзка ме интересуваше дали училища, като например TAFE, колежи и др. ако си на фул дей програма, правителството ти дава нещо като leaving cost, което да покрива ежемесечните сметки или има такава опция, но след 2-рата година. Питам, защото въпреки, че съм в ИТ сферата не се знае каквъв ще ми бъде късмета там и от къде ще трябва да започна.


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
ravekittyМодератор
Thunderstorm
***

Регистриран: 24.03.2007
Мнения: 1802
От: Oz
Re: Социална политика в Австралия за новоимигранти
    #2920475 - 24.06.2012 12:19 [Re: Nik2000]

Стига питахте колко ще ви даде правителството, ами питайте кои са сайтовете за търсене на работа например. Това, което ще получите от правителството, няма да ви покрива нищо, така че не ги мислете тия пари толкова много. На нас в началото с детски и каквото там ни се полагаше, имахме около 100 и няколко на седмица. С това само наема не можете да си покриета, така че ги забравете тия пари и мислете как да се реализирате, а не как ще седите в къщи и някой ще ви плаща.

И на всичкото отгоре подписвате декларация преди да получите визата, че 2 години няма да търсите помощи от държавата.

--------------------
Най-безнадеждното нещо е да убеждаваш хората в нещо… Всеки трябва да стига до своята истина сам, за да повярва в нея...
Павел Вежинов


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
milenaSYD
Нерегистриран
Re: Социална политика в Австралия за новоимигранти
    #2920499 - 24.06.2012 14:31 [Re: Nik2000]

Това е вярно, повечето жени си седят в къщи докато децата тръгнат на училище, а цените чак 1000 да са не знам, но 500 сигурно имат, зависи от възрастта. То, ако не ходите на работа за какво ви е детска градинка?
Пожелавам ви успех, и наистина не се живее от детските само.


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Nik2000
неориентиран


Регистриран: 21.06.2012
Мнения: 15
Re: Социална политика в Австралия за новоимигранти
    #2921256 - 25.06.2012 20:48 [Re: ]

Благодаря Милена за инфото. А за тия които коментираха негативните си настроения по отношение на моята тема просто ще ги подмина без коментар!!! Работил съм над 7 години в чужда държава и мисля, че знам как се изкарват пари. Сайтовете за работа ги знам, а англ. ми е на високо ниво. Темата ми беше по-скоро дали Австралия е социална държава, колкото Канада. Въпросът ми беше също за да науча дали се предлагат някакви програми в колежи, които са за новоимигранти и не само, при които може да се учи на фул тайм и да субсидират семействата по този начин. Знам, че в Канада има подобни програми и това е много хубаво, защото помагат на всеки да се квалифицира в определена област и да получи някаква диплома. Отделно се счита че като си на фул тай няма много възможности за работа, затова канад. правителство плаща около $2000 на семейство в продължение на 1 година. Добре е да се знае какво го чака имигранта иначе сайтове за работа понякога не помагат...моите познати в Канада на $10 на час вече 2-ра година си стоят на тия пари, а тези които по-рано разучиха за програмите, които помагат на семейства вече работят клафиц. работа. Ако някой има инфо- да пише. За другите коментари- не ме интересуват и просто ще ги подминавам. Благодаря

Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
venturer

***

Регистриран: 05.11.2003
Мнения: 8333
Re: Социална политика в Австралия за новоимигранти
    #2921351 - 25.06.2012 22:21 [Re: Nik2000]

Ей, че си кибритлия.

Значи викаш, ем ти плащат обучението ем ти плащат 2000 на месец да живееш.
Като те чета и ми се вдига крьвното, че такива емигранти с подобно мислене като твоето очакват данъкоплатците в Австралия да покриват тези нескромни, да не кажа нагли очаквание на емигранти като теб. Няма такова нещо в Австралия, така че, отговора на вьпроса ти е не, Австралия не е толкова социална колкото Канада. За нещо подобно тук трябва да си спечелиш степендия, която хем да ти осигурява някакьв доход, хем плащане на таксата на обученинието.
Тогава ще си на студенска виза, а не емигранска. Обьрни внимание на думата спечелиш.
А, това че твоите познати седят две години на 10 долара на част, няма нищо общо сьс системата, зависи от от човека, кьде докога и колко ще взима.
Извини ме, че сьм остра но звучиш като човек които гледа да не се мине случайно от нещо което дьржавата може да му даде.
Айде успех с начинанията.

--------------------
The biggest risk in life is not taking one!!!
----------------------

Редактирано от Maggie (25.06.2012 22:32)


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
milenaSYD
Нерегистриран
Re: Социална политика в Австралия за новоимигранти
    #2921496 - 26.06.2012 03:13 [Re: Nik2000]

Сега ми проблясва какво точно може да ти е от полза. Има подобно нещо, но не е само за имигранти и на него ще имате право след втората година. Все пак идвате скилд (с умения), затова са тези разтакавки по оценяването. Става въпрос за newstart allowance към сентърлинк - и пак повтарям след втората година за новодошли (отне ми доста за да го проуча сама), както казах повечето българи се оправят и сами и затова не се стига дотам. Плащането е мизерно, около 200 на седмица на човек, ако сте двама може да се преживее докато се учи, ако запишеш университет може да е повече, трябва да се провери. Ако не ти стигат тези пари другия вариант е да работиш и да учиш вечерно, но не работата с пиците, там дохода е почти като на сентърлинк. За чистачи на офиси плащат нормална заплата, дори е вечер.
Маги е права има и стипендий за учене и университетски заем, за таксата. За тези неща ако ви се полагат, ще е след две години. Австралия е социална държава, но не като Канада чак 2000 на месец, ако е така аз ще уча цял живот (майтап бе). За основните нужди се грижат, няма да останете гладни, но няма да живеете в лукс. Нещата са различни от Бг, докато свикнете ще отнеме време, и до тогава може да си намерите работа по специалността - ако пристигнете по точковата скилд имиграция.

Поздрави


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
hasp
Gimme a litre o’ cola.
***

Регистриран: 30.06.2003
Мнения: 3311
Re: Социална политика в Австралия за новоимигранти
    #2921499 - 26.06.2012 03:21 [Re: Nik2000]

Ти прекаляваш, не стига че АВСТРАЛИЯ те приема, ами искаш да се трупнеш неуверен във взетото решение да емигрираш, със съмнения че всичко ще е наред и че ако нещо ти се закучи трудовите хора на най-прекрасната държава требе да те поемат. Па и с английски се фукаш, не го знаеш по-добре от австралииците тук.
Абе човек, осъзнай се, питай правилните въпроси. Например каква е процедурата за умрелите независими, какво да правиш първите пет дена като пристигнеш и всичко дето сам може да си намериш из нет-а. Не знам защо си помисли че тук може научиш нещо повече. А сега се скрий понеже ядоса отговарящите и те ще те схрускат. Има поне 200-300 четящи в този форум дето също ще те нападнат понеже си ядосал "богините" и ги е страх че няма кой да им дава наготово информацията.
Споменах "богини" щото не слагам даун ъндър в кюпа, рибар е човека и не се занимава да важничи.

--------------------
I'm really nostalgic about the future.


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
venturer

***

Регистриран: 05.11.2003
Мнения: 8333
Re: Социална политика в Австралия за новоимигранти
    #2921520 - 26.06.2012 07:19 [Re: hasp]

Чудно, haspe. Сигурна сьм, че в Америка ще му поднесат всички тези неща на тепсия, не разбирам защо му трябва да се троши да идва чак в Австралия.

А, смяташ ли че е редно всички завьршили австралииски младежи когато завьршват тяхните си образования тук в тяхната родна страна да им висват заеми от порядька на 30 000 до 40 000 долара, и в сьщото време да има такова щедро пилеене на пари по програми с горните изисквания.
Той не иска само рамо помощ той иска тотално да е кара гратис.

--------------------
The biggest risk in life is not taking one!!!
----------------------

Редактирано от Maggie (26.06.2012 07:28)


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | >> (покажи всички)Допълнителна информация
0 регистрирани и 3 анонимни потребители в момента разглеждат този форум.

Модератор:  Nadin, ravekitty 

Изпечатай темата

Възможности в този форум:
Не можете да добавяте нови теми
Не можете да отговаряте на мненията
HTML - забранен
Псевдо-HTML - разрешен

Рейтинг:
Брой показвания: 2984

Мнението ти за темата:

Прехвърли се вALL.BG не носи отговорност за съдържанието на мненията, публикувани във форумите.

НАЧАЛОРЕКЛАМАВРЪЗКА С НАСКОНТАКТИЗА НАС

©1999-2015 ALL.BG Всички права запазени!

Generated in 0.028 seconds in which 0.01 seconds were spent on a total of 14 queries. Zlib compression enabled.