ALL.BG форуми
ALL.BG поща форуми чат стая обяви картички


Форуми » Култура и Изкуство » Театър

Страници: 1
Urbi et Orbi

*****

Регистриран: 20.04.2010
Мнения: 185
От: София
Театрален сезон 2011-2012
    #2863899 - 10.01.2012 15:00

Започвам с "Да се провреш под дъгата"

Цялостно ми хареса, много високо ниво като подбор и реализация на актьорския състав. Чисто на асоциативно ниво като ми се спомене тази пиеса, веднага изниква в съзнанието ми безупречността им. Класически поставена, без ефектни визуални представяния. Диалозите на моменти са "по-отвлечени", избягва се политическо-социална актуализация на драматургично ниво (което за мен е плюс), липсват обобщителни твърдения (още един плюс). Не бих се съгласил, както казва Стоян Алексиев, че "бърка в очите на мракобесници, които не искат да чуят това, което се казва". По-скоро всичките тези изписани думи ги отдавам на изтъркани трикове, които се прилагат навсякъде из обществото ни, с цел да предизвикат интерес към пиесата. Какво липсва ? Чисто емоционално не ми въздейства. На моменти е твърде праволинейно действието, но не бих казал досадно. Краят има нотки на отвореност, което е показателно за по-високо съзерцателно ниво.

Мн. добър 5.00

--------------------
http://spqr753.blogspot.com/

Редактирано от Urbi et Orbi (10.01.2012 15:02)


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Urbi et Orbi

*****

Регистриран: 20.04.2010
Мнения: 185
От: София
Re: Театрален сезон 2011-2012
    #2869504 - 25.01.2012 01:11 [Re: Urbi et Orbi]

"Ръкомахане в Спокан"

Очакванията ми бяха занижени в следствие на колебливите отзиви в медиите, които по традиция са по-скоро оптимистични. Липсват и номинации за икарите,а все пак ми е направило впечатление, че постановка на Явор Гърдев като цяло е абонирана за някаква категория. А сега...нищо? Иван Бърнев е както винаги на ниво. Допадна ми черния хумор, абсурдните ситуации, реалистичните диалози гарнирани с подобаващи цинизми, нестандартните подходи в дадени моменти, като монолога на рецепциониста в ролята на Леонид Йовчев ( не толкова това, което изиграва, а самият начин как се прекъсва текущото действие и след монолога му продължава диалога на другите герои до момента, в който сме били свидетели). С други думи, всичко се случва пред очите ни и няма паралелни действия- режисьорско виждане, което за мен е оригинално. Не считам, че расизмът, липсата на толерантност, подхвърлянето на ръце и прочие неща са важни в пиесата. Това са само повърхностния слой. Не мисля и че е редно да се търсят дълбокосмислени обществени послания. Напротив, театър с различна ценностна система, различна нагласа за създаването му. Има моменти, в които не е нужно да си задаваме въпроса : "Какво иска да каже"? Абсурдизмът в ситуациите особено към края на пиесата също ми се видя интересен като замисъл, пародийния нюанс спрямо общоприетия модел на криминален сюжет е засегнат, но не очебийно. Ако този сюжет беше филмиран, едва ли щях да гледам този филм. Явно е, че се е търсил ефект "Дейвид Линч" от маргинални типове със своите си странности, но за мен си е посредствена драматургията. Това е и големият минус на "Ръкомахане в Спокан". Крачка назад за Гърдев спрямо "Козата" и то главно заради текста. "Туин Пийкс" един път се прави и няма нужда от бледи копирания.

Оценка : Мн. добър 4.60

--------------------
http://spqr753.blogspot.com/

Редактирано от Urbi et Orbi (25.01.2012 01:12)


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Urbi et Orbi

*****

Регистриран: 20.04.2010
Мнения: 185
От: София
Re: Театрален сезон 2011-2012
    #2875726 - 13.02.2012 17:05 [Re: Urbi et Orbi]

"Завръщане във Витенберг"

Номинациите за тазгодишния "Икар" бяха реалния повод да посетя това заглавие в театър "Сфумато". Общо взето очакванията ми се припокриха : донякъде ексцентрично, диалози в стила на шекспирова реч, доста "високо" поставена пиеса. Самата идея на драматургично ниво е интересна : какво се случва след края на "Хамлет" ? За мен лично "Завръщане във Витенберг" преднамерено е ампутирана пиеса на емоционално ниво и би била оценено от хора, търсещи по-дълбокомислени слова. Има произведения на изкуството, които за да бъдат поне минимално разбрани е нужно да бъдат четени различни анализи предварително, а и след това. Това за мен е такъв пример ( жалко, че има много малко статии в интернет). Ако човек не е запознат какво се случва по-детайлно в "Хамлет", би му било почти невъзможно да си отговори на въпроса какво се случва в продължението му. Сценография, актьорска игра,драматургия са на ниво, но ми липсва нещо. Вероятно някой скорошен ден ще имам по-голямо желание и разбиране за подобен вид пиеси, но за момента нямам нагласата да бъде причислена към графа "любими" или "препоръчани". Даже на моменти ми идва скучно.

Оценка : Мн добър 4.80

--------------------
http://spqr753.blogspot.com/

Редактирано от Urbi et Orbi (13.02.2012 17:08)


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Urbi et Orbi

*****

Регистриран: 20.04.2010
Мнения: 185
От: София
Re: Театрален сезон 2011-2012
    #2879273 - 23.02.2012 23:38 [Re: Urbi et Orbi]

"В Тоскана"

Доживях да видя сюрреалистичен театър със значителни заемки от световната кино легенда и мой любимец : дон Луис Бунюел ! Вярно е, че пиесата е далеч от нивото на дон Луис, даже е грехота да се прави подобно сравнение. Авторът е испанец, веднага ми "прищракна" откъде взима идеята за гумените вилици - "Дискретният чар на буржоазията" - там обаче имаме гумано пиле. Въобще "В Тоскана" струва ми се би се харесало на почитателите на европейското кино. На лице са всички белези : сън-реалност, липса на линейна структура на действието, липса на патос и поука, цветове на дрехите, позвъняването на телефона в пиесата, алармираща нас публиката, че е сън (тук идва разлика, където масово европейските режисьори използват часовников звън).
Няма да разказвам за драматургията, тя е несъществена, по-интересни са театралните средства. Хубава сценография, добро преплитане на сюжета сън-реалност, като нито за момент не се обърках кога се развива действието от двете измерения. Ясният знак е позвъняването на телефона. Дотук добре, но можеше повече символи да бъдат използвани за това състояние. На моменти има откровени лигавщини. Някъде към края на пиесата се разводнява сюжета.
Какво не ми хареса ?
- слабата актьорска игра (рядко срещано за Народния театър). Тук ще спомена името на режисьорката Ида Даниел и личното ми виждане,че името на дядо й е "отворило вратата" да постави поредната модерна пиеса в Народния театър. И то с такъв безличен актьорски състав ? Някак за "Сфумато",да кажем, по би прилягало.
- експериментаторските възгледи като лигавенето и неадекватния избор на музикално оформление на моменти
- недоизпипани диалози
- на половина пълна зала т.е. към 60-70 човека и то след 4-5 месеца от премиерата. Ясен индикатор, че е възможно да не се задържи до края на годината в афиша.

Завършвам с няколко думи за поизгубения профил на театрите. Поне на мен би ми се искало да знам поне жанрово или по някакви други критерии театралната насоченост на даден театър и от там да си преценя кое да следя. Например, "Сълза и смях" не представлява интерес за мен по ред причини и като цяло не следя какво се случва там. Москов пък си е пуснал пипалата на изпростачването и дебилизмите из няколко сцени. Какво става с Народния ? Ако на главна сцена горе-долу намирам някакъв общ профил, то на камерна сцена е пълна каша. Нито "В Тоскана", нито "Ръкомахане в Спокан", да не говоря за бедствието "Гълъбът", което като гледам вече не се играе, донякъде и "Козата", модернизирания "Отело" са все пиеси, които лично на мен не ми се връзват цялостно за тази сцена. Затова често има неразбирания, а донякъде и неодобрителни мнения, както е за "В Тоскана". Една препоръка не прочетох в интернет. Причината за мен е сбърканият профил. В Народния е редно да режисират и играят утвърдени лица с класически и умерено новаторски подходи, губи се доверието в публиката. Съмнявам се, че аудиторията са очаквали обаче пиеса експеримент. На мен ми хареса "В Тоскана", защото предполагах какво да очаквам и донякъде го получих, но мисля, че не се поставя на правилното място.

Оценка : Мн добър 5.10

--------------------
http://spqr753.blogspot.com/

Редактирано от Urbi et Orbi (23.02.2012 23:46)


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Urbi et Orbi

*****

Регистриран: 20.04.2010
Мнения: 185
От: София
Re: Театрален сезон 2011-2012
    #2886763 - 17.03.2012 19:09 [Re: Urbi et Orbi]

"Животът е прекрасен"

Най-новата постановка в Народния на Морфов мисля да я разделя на двата полюса : плюсове и минуси

+ колосалната сценография на Тороманов, нарежда се редом до най-добрите образци на главна сцена като "Крал Лир" (пак негово дело), "Дон Жуан", "Хъшове", но в "Животът е прекрасен" е постигната още по-голяма дълбочина заради употребата на пространството на първите три реда.
+ характерните стилистични похвати на Морфов : въображение, танци,музика и най-вече смесването на "високото" и "ниското"
+ препратката с нямото кино, което е един от най-силните моменти в цялостната по-битова атмосфера
+ добрата игра на Камен Донев
+ добрият похват, че действието в цялата пиеса е всъщност един сън в главата на главния герой
+ 32 артисти на сцената включително 5 музиканти на живо
- най-големият минус е на драматургично ниво, нивото битовизъм е на моменти дразнещо
- повърхностни диалози и монолози, липса на дълбочина
- повече цирково-панаирни моменти от нужното
- осезаемо текстово присъствие в стилистиката на "Възгледите... творчество", което няма как да не опростачи и "олекоти" цялото действие ; евтино и халтурно (добрата страна тук е , че това се забелязва частично в отделни действия изиграни от Донев)
- предвид името на режисьора и шедьоврите, които е сътворил... това е най-слабата му постановка на главна сцена

Оценка : Мн. добър 5.20

--------------------
http://spqr753.blogspot.com/

Редактирано от Urbi et Orbi (17.03.2012 19:47)


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Urbi et Orbi

*****

Регистриран: 20.04.2010
Мнения: 185
От: София
Re: Театрален сезон 2011-2012
    #2906243 - 18.05.2012 00:27 [Re: Urbi et Orbi]

С тази публикация мисля да преустановя участието ми в този форум.Това е прясно направеният ми блог http://spqr753.blogspot.com/. Там продължавам с теми, които ме вълнуват : пътешествия и изкуство. Ако се случат ползотворни дискусии, с удоволствие бих пописал отново, но не и при това сегашно мъртвило.

--------------------
http://spqr753.blogspot.com/


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Mailo
харабия
***

Регистриран: 15.05.2010
Мнения: 204
От: Mars
Re: Театрален сезон 2011-2012
    #2915650 - 12.06.2012 14:35 [Re: Urbi et Orbi]

Съсвесм наскоро гледах най-добрата комедия-"Благородния Испанец" на театър Мелпомена, невероятна игра, невероятна постановка, сега с нетърпение очаквам отново тях с "Вражалец", дано не се разочаровам!Късно се включвам тук, но ум белия делфин не зацепил..... ще се включа в блога ти!

--------------------
Всеки един миг е още един шанс ...... да се усмихнеш!


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Джен

**

Регистриран: 17.06.2007
Мнения: 1496
Re: Театрален сезон 2011-2012
    #2924418 - 06.07.2012 10:39 [Re: Urbi et Orbi]

Цитат:

С тази публикация мисля да преустановя участието ми в този форум.Това е прясно направеният ми блог http://spqr753.blogspot.com/. Там продължавам с теми, които ме вълнуват : пътешествия и изкуство. Ако се случат ползотворни дискусии, с удоволствие бих пописал отново, но не и при това сегашно мъртвило.
чудесен блог, много интересен! Успех!
Слагам си го в любими и ще го посещавам редовно

Скоро гледах "Едно малко радио" моноспектакъл на Мая Новоселска, режисьор Теди Москов. Много ми хареса. Абсолютен хаос, от на прав поглед безсмислените разсъждения на една патица превърнала се в човек (жена-акртиса). Играта на Мая го прави уникален.


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Страници: 1Допълнителна информация
0 регистрирани и 0 анонимни потребители в момента разглеждат този форум.

Модератор:  nousha 

Изпечатай темата

Възможности в този форум:
Не можете да добавяте нови теми
Не можете да отговаряте на мненията
HTML - забранен
Псевдо-HTML - разрешен

Рейтинг: ****
Брой показвания: 8279

Мнението ти за темата:

Прехвърли се вALL.BG не носи отговорност за съдържанието на мненията, публикувани във форумите.

НАЧАЛОРЕКЛАМАВРЪЗКА С НАСКОНТАКТИЗА НАС

©1999-2015 ALL.BG Всички права запазени!

Generated in 0.011 seconds in which 0.003 seconds were spent on a total of 13 queries. Zlib compression enabled.