ALL.BG форуми
ALL.BG поща форуми чат стая обяви картички


Форуми » Хоби и Развлечения » Кулинарно изкуство

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | >> (покажи всички)
Dr.G
пътешественик по душа
****

Регистриран: 05.02.2002
Мнения: 13289
От: къде ли не
Re: Готварски истории
    #2953390 - 16.09.2012 16:12 [Re: Dr.G]

Леща яхния, с гарнитура сиренце. Сега съм замислила една есенна салата от алабаш, морковче, малко целинка (настъргана) и една кисела ябълка.

Мразя есента


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
deamon
emmeleia dancer
***

Регистриран: 26.08.2005
Мнения: 2990
От: Blue Winds
Re: Готварски истории
    #2953479 - 16.09.2012 17:59 [Re: Dr.G]

Благодаря ти за добавката към рецептата за чътнито !

Настава любимият ми сезон по отношение на хапването и направих все любими неща .

Пикантен сос от червени чушки от сайта на Йоли, който беше приложен в закуската - арабски питки, пълнени с рукула, кисели краставички и щедро количество от соса. При останалите съставки имаше разлики спрямо вкусовете - за момчето ми бяха с филе и кашкавал, а моите с тофу.

За обяд пълнени тиквички със сирене и яйце.Отново доста от соса за красота и вкус + малко салата за гарнитура (варен нахут, домат, маслини).

За довечера яденето, подобно за закуската, ще е "желязно". Гледам да редувам калциево и желязно хранене, че двата елемента не се разбират добре. Като не ми се яде месо е трудничко да поддържам приличен хемоглобин . Та замислила съм салата от червено цвекло с домати и рукула. Млян сусам и лимон за подправяне. Не се сещам допълнително какво бих могла да ям от това което има вкъщи, затова мога да си позволя за десерт някакъв плод - сини сливи или грозде.

--------------------
From the depths of my emptiness
Comes a feeling of inner bliss


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
cranberrie
пристрастен
***

Регистриран: 12.03.2008
Мнения: 479
Re: Готварски истории
    #2953853 - 17.09.2012 17:28 [Re: deamon]

Много любимо есенно ядене...
Всякакви видове зеленчуци - единствено условие е да са горе-долу еднакви като месеста част (не се сещам как иначе да го обясня). Примерно тиквички, патладжан, карфиол, чушки, лук, чесън, цели гъби, моркови, пащърнак (корена)...и каквото друго има. Всичко това нарязано на горе-долу еднакви парчета, изсипвам в една голяма тава, поръсвам със сол и риган, поливам със зехтин, размесвам хубаво и във фурната - първо за около 40мин, след което разбърквам и го връщам за още около 20мин. Докато се пече аромата е невероятен... Понякога, като е мрачно и студено, пека така зеленчуци само за да ми се стопли душата.
Като са готови, могат да се ядат само така, с кисело мляко или като гарнитура. Аз лично ги обичам поляти с балсамико. Освен това могат да се добавят към всякакви яденета - гювеч, мусака, месо с ориз... Също добавени и пасирани към картофена крем супа я правят много вкусна.


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Rhiannon
white wolf
***

Регистриран: 04.11.2003
Мнения: 2944
От: Rivia
Re: Готварски истории
    #2954106 - 18.09.2012 11:55 [Re: cranberrie]

Подобно нещо и аз правя. Кръстила съм го постен гювеч. През първите 40 мин. ги пека с алуминиево фолио отгоре, та да се задушат, а след това без - да се запекат. Но аз слагам също картоф, бамя и нахут (предварително накиснат за 1 нощ).

Иначе по темата: днес ще дояждаме каквото има останало в хладилника. Утре обаче ще правя гъбено-картофена крем супа и ще намятам палачинки с остатъка от млякото. Малката си е поръчала и зелен фасул.

--------------------
"No word matters. But man forgets reality and remembers words." - Roger Zelazny (Lord of Light)


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
deamon
emmeleia dancer
***

Регистриран: 26.08.2005
Мнения: 2990
От: Blue Winds
Re: Готварски истории
    #2954121 - 18.09.2012 12:39 [Re: cranberrie]

Звучи като много хубав гювеч , а и не е труден.

За днес остана малко от патладжаните с тахан, които не бях правила от много време. Те ще са по-скоро като салата. Иначе набързичко ще задуша зеленчуци - тиквичка, чушки, гъби и морков - с тофу и соев сос, леко подлютени и с няколко стафиди. Чудя се дали да не ги разбъркам и с малко оризово фиде...

--------------------
From the depths of my emptiness
Comes a feeling of inner bliss


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
deamon
emmeleia dancer
***

Регистриран: 26.08.2005
Мнения: 2990
От: Blue Winds
Re: Готварски истории
    #2954613 - 19.09.2012 16:43 [Re: Nadin]

Фузили ала путанеска с непосилно много пармиджано

--------------------
From the depths of my emptiness
Comes a feeling of inner bliss


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Dr.G
пътешественик по душа
****

Регистриран: 05.02.2002
Мнения: 13289
От: къде ли не
Re: Готварски истории
    #2954977 - 20.09.2012 13:05 [Re: deamon]

Картофки на яхния. Лесно и просто. Че нямам много време днес.

Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
NadinАдминистратор
Charmed
****

Регистриран: 17.05.2002
Мнения: 29565
От: The Windy City
Re: Готварски истории
    #2955743 - 22.09.2012 14:59 [Re: Dr.G]

Днес ( събота) нещо се събудих рано-зарана и реших да спретна една питка ( била лесна ) според рецептата.

ПИТКА С МАСЛО

1 кг. брашно
1 ч.ч. хладка вода
4 яйца
1 кофичка кисело мляко ( около 450 гр. или половин кофичка от американските )
1 с.л. сол
1 ч.л. захар
1 кубче мая или 1 с.л. суха мая

200 гр. масло
сирене по желание

Маята се разтваря в 1 ч.ч. хладка вода. Смесват се яйцата с маята, млякото, солта, захарта и брашното. Замесва се тесото, после се разделя на 3 топки. Разточват се три кори, като не се стараете да са тънки, прекалено тънки не сташа хубаво. Първата кора се намазва обилно с масло, отгоре се слага втората разточена кора, пак масло, третата и пак масло. Оставя се и масло за най-отгоре.
Наложените кори се навиват на руло, не се усуква. Нарязва се на парчета, около 4 см. дебели. Нареждат в тавата, обърнати на височина, намазват се с масло и разбит жълтък и се оставят да втасат около 1 час на топло (аз слагам на отворената врата на фурната, която пускам на 50°)
Пече се в средно загрята фурна около 1 час.

* Моите бележки - тестото с така посочените продукти, става доста меко, наложи се да добавям брашно (около 2 чаени чаши)
Допълнително сложих между корите малко натрошено сирене.
Наслагването на корите една върху друга е добре да се прави в по-голяма тава, защото маслото се разтича. Първата я сложих на плота, но се наложи да я местя в тава, където наредих и останалите и направо там навих рулото, нарязах и наредих в по-малка тава.
Да се внимава с маслото, при мен беше доста и прокапа над ръба на тавата, за малко да запаля фурната ( на газ съм)



Според рецептата и инструкциите, питката трябва да стане еййй такава пък да видим



Докарах я почти такава

*В допълнение - това е едно от най-добрите тестени неща, които съм правила, питката освен ефектна, стана и изключително вкусна
Препоръчвам рецептата.


Със същото тесто направих и това и стана разкошно





--------------------
Ако искаш да бъдеш чут, първо се научи да слушаш.


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Vianne Rocher
Нерегистриран




Re: Готварски истории
    #2955803 - 22.09.2012 17:57 [Re: Nadin]

Днес моят мъж прави farical (не приема а-то с кръгче ). Това се води за национално норвежко ястие и даже има farical общност , на която мъж ми се оказа, че бил дългогодишен член . В четвъртък беше националният ден, посветен на това стие, но понеже се готви бавно, отложихме за днес. И друг път съм писала за него- съставките са зеле, нарязано на едро, агнешко (по-добре овца с повече мазнина), сол и зърна чер пипер. Няма олио, няма червен пипер, няма запържване. Вари се на бавен огън поне 2-3 чАса и се сервира с варени картофи. Няма никакъв "търговски" вид, но е вкусно. Още по-вкусно става, когато преседи ден-два. Опитах да направя сносни снимки и след като не ми се получи двайсетина пъти, се отказах

Ето това представлява:


Десерта е варена тиква, която засега си ям самичка .


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Suzz

***

Регистриран: 21.05.2007
Мнения: 2872
От: Greater NYC Area
Re: Готварски истории
    #2955897 - 22.09.2012 20:29 [Re: ]

Супер добре изглежда.
Не бях чувала за това ястие. Мой братовчед е поне от 10 години в Норвегия.
Аз правих пиле лютика.


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | >> (покажи всички)



Допълнителна информация
0 регистрирани и 4 анонимни потребители в момента разглеждат този форум.

Модератор:  Nadin, Hard Rock fan 

Изпечатай темата

Възможности в този форум:
Не можете да добавяте нови теми
Не можете да отговаряте на мненията
HTML - забранен
Псевдо-HTML - разрешен

Рейтинг: *****
Брой показвания: 13123

Мнението ти за темата:

Прехвърли се в



ALL.BG не носи отговорност за съдържанието на мненията, публикувани във форумите.

НАЧАЛОРЕКЛАМАВРЪЗКА С НАСКОНТАКТИЗА НАС

©1999-2015 ALL.BG Всички права запазени!

Generated in 0.027 seconds in which 0.006 seconds were spent on a total of 12 queries. Zlib compression enabled.