ALL.BG форуми
ALL.BG поща форуми чат стая обяви картички


Форуми » Хоби и Развлечения » Кулинарно изкуство

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | >> (покажи всички)
NadinАдминистратор
Charmed
****

Регистриран: 17.05.2002
Мнения: 29565
От: The Windy City
Re: Готварски истории
    #2958639 - 26.09.2012 20:19 [Re: Dr.G]

За целта са (ми) необходими :
- рибно филе
- скариди
- калмари
- миди
- 1/2 глава лук
- 1 червена чушка
- 1 кароф (по-голям)
- 2-3 малки морковчета
- червен пипер, сол, чили пепер
- 1 лъжица брашно (по желание)

Лука се задушава в малко олио, добавя се топла вода и след като заври се добавят нарязаните на дребно зеленчуци. Оставя се да ври около 10 мин. след това се добавят нарязаното на дребно рибно филе, скаридите и калмарите и се вари ан среден огън още 10- 15 мин (до готовност) Подправките се добавят накрая, като правя каша от малко бульон, брашното, сладъкия и лют пипер, и солта, добавят се, като се бърка непрекъснато.

Това е последния вариант, който сякаш се харесва най-много у дома. Преди рендосвах зеленчуците, но рендосани, някак си се губят ( спред мен)

--------------------
Ако искаш да бъдеш чут, първо се научи да слушаш.


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
ravekitty
Thunderstorm
***

Регистриран: 24.03.2007
Мнения: 1802
От: Oz
Re: Готварски истории
    #2958972 - 27.09.2012 08:25 [Re: Nadin]

Пиле със зеле и сиропиран сладкиш с праскови

--------------------
Най-безнадеждното нещо е да убеждаваш хората в нещо… Всеки трябва да стига до своята истина сам, за да повярва в нея...
Павел Вежинов


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Бистренце
дечко
***

Регистриран: 28.07.2005
Мнения: 2343
От: София, България
Re: Готварски истории
    #2959035 - 27.09.2012 12:32 [Re: ravekitty]

Черен дроб с лук ням ням много започва да ми харесва тая богата на желязо диета По цял ден си рупам сушени сини сливи

--------------------
Какъв човек е онзи, който не се стреми да направи света по-добър? "Небесно царство"


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
deamon
emmeleia dancer
***

Регистриран: 26.08.2005
Мнения: 2990
От: Blue Winds
Re: Готварски истории
    #2959039 - 27.09.2012 12:48 [Re: Бистренце]

Малко офф готвенето, но все пак за храненето при нисък хемоглобин няколко неща. Освен това, което си споменала, добра работа би вършило и черното грозде от сезонните плодове, сушените кайсии, пчелнният прашец, соя и соеви продукти (тофу, темпе, покълнала, варена или печена соя), зелените листни зеленчуци и червеното цвекло са ясни. От зърнените храни - просо. Има и много приятни билкови сиропчета - Флорадикс например - които нямат страничните действия на другите желязосъдържащи препарати. Избягвай, когато ядеш храна, която е богата на желязо, да я комбинираш с храни богати на калций, както и кафе. Ако пък ядеш дроб (или някаква друга храна с животински произход), направи си някаква хубава и богата на витамин Ц салата. И успех! Аз утре ще видя докъде съм го добутала и дали амбициозната програма 10 единици по-висок хемоглобин за месец е изпълнена

Яденето за днес - печени чушки с чесън и магданоз и плочка сирене за съвършена хармония. Чудя се дали да не направя много червена салата - червен боб, малко чери домати, червен лук и джоджен.

--------------------
From the depths of my emptiness
Comes a feeling of inner bliss


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Бистренце
дечко
***

Регистриран: 28.07.2005
Мнения: 2343
От: София, България
Re: Готварски истории
    #2959058 - 27.09.2012 13:38 [Re: deamon]

За съжаление гроздето не ми понася на стомаха, а много много обичам Но всичко друго споменато, без соевите продукти, е включено в програмата плюс ядки и много цитруси (за споменатия витамин С). Кафето и без друго е сведено до абсолютен минимум - 4-5 глътки, откраднати от чашата на любимия.
Решила съм, че само с храна ще го набавям пусто желязо, без добавки. Да видим дали ще стане. Стискам палци да ти се получи желания резултат :-)

Много интересен факт: оказа се, че славата на спанака като богат на желязо е мит, роден от неправилно поставена десетична запетая Но на мен пък ми харесва, така че си хапвам, особено на кюфтенца ням ням

--------------------
Какъв човек е онзи, който не се стреми да направи света по-добър? "Небесно царство"


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Sol y Sombra
under construction
***

Регистриран: 12.03.2004
Мнения: 6961
От: Червения килим
Re: Готварски истории
    #2959111 - 27.09.2012 14:58 [Re: Бистренце]

За спанака май по-скоро проблемът е формата на желязото, не толкова количеството - в растителните продукти се срещала по-трудна за усвояване форма, а в животинските - по-лесна, това съм чувала.

Аз днес на обяд си импровизирах един омлет и му наредих и разтопих отгоре парчета моцарела И към това домат със зехтин и босилек. Не е кой знае какво готвене, но вкусно и засищащо. Довечера пък ще помина с "кокоска" (кокос, яйце, масло и канела) плюс сини сливи със сирене (аз обичам сливи, но тези излязоха много сладки и трябва нещо да ги балансира ).

Между другото една идея за черен дроб - на скара


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
deamon
emmeleia dancer
***

Регистриран: 26.08.2005
Мнения: 2990
От: Blue Winds
Re: Готварски истории
    #2959119 - 27.09.2012 15:09 [Re: Sol y Sombra]

Извинения за оффа

За желязото специално не е вярно (за усвояемостта на растителния протеин съм по-съгласна с теорията на месоядците ) - витамин Ц спомага за неговото усвояване, което в животински продукт го няма. Затова и много от вегетарианците не страдат от анемия. През изминалите 2 години изкарах всички пости (+ рядко ядене на месо през останалото време) и хемоглобинът ми беше приказен. При напреднала бременност нещата стоят друго яче, но пък може и да се се променили, утре ще видя.
Дори и с объркана десетична запетая, спанакът е пак богат на желязо, но под зелении имах предвид и други зеленчуци, например рукола, коприва .

--------------------
From the depths of my emptiness
Comes a feeling of inner bliss


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
6emetche
морско пате :)
****

Регистриран: 14.02.2006
Мнения: 3361
Re: Готварски истории
    #2959180 - 27.09.2012 17:03 [Re: Бистренце]

Рупай повече сурови ядки. Зрънени храни. И зелениите естествено. Аз дроб не обичам ама тоя с лучец бива .

--------------------
You are your very own superhero!



Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Бистренце
дечко
***

Регистриран: 28.07.2005
Мнения: 2343
От: София, България
Re: Готварски истории
    #2959196 - 27.09.2012 18:05 [Re: 6emetche]

Сол, черният дроб предимно на скара го консумирам. Обожавам! Но сега за разнообразие ...

Рукола въобще не харесвам, а по това време на година е много трудно да се намери крехка, хубава коприва, а толкова я обичамммм

Шеметче, даже и в момента рупам сурови бадеми.

И за да се върнем на темата: гарнитурата на дроба ще е грах в масло Нямам никва идея дали си пасват, обаче т;ва ми се яде, а днес мъжът каза, че ми е изцяло подчинен, демек ще яде к;вото искам без да се дърпа

--------------------
Какъв човек е онзи, който не се стреми да направи света по-добър? "Небесно царство"


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Sol y Sombra
under construction
***

Регистриран: 12.03.2004
Мнения: 6961
От: Червения килим
Re: Готварски истории
    #2959197 - 27.09.2012 18:11 [Re: deamon]

Ами, където и да прочетеш, пише, че heme iron (формата, която се съдържа само в животинските продукти) се усвоява по-добре, а non-heme iron (съдържа се и в животинските, и във всички желязосъдържащи растителни) се усвоява по-слабо, затова при вегански и вегетариански хранителни режими трябва да се приема допълнително желязо Ето два примерни линка - едно и също пише: уеб страница , уеб страница Разбира се, витамин С може да се консумира в допълнение под формата на салати и подобни. Не вярвам да не може да се усвои желязото от месото, защото ще го ядеш със салата.

Явно видовете се наричат хемово и нехемово желязо. Ето тук (уеб страница) пише: Хемовото е високо усвоимо и неговата резорбция в организма на човека не се влияе от други фактори. Също пише, че нехемовото е слабо усвоимо и точно за неговата резорбция е необходим вит. С.

Въпрос към Бистренцето: за дроба на скара каква точно му е технологията на приготвяне? Че на мен ми хареса много в ресторант и ми се иска да го постигна същия ефект и в домашни условия. Маринова ли се предварително? Или просто се мята на скарата?

Редактирано от Sol y Sombra (27.09.2012 18:18)


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | >> (покажи всички)



Допълнителна информация
0 регистрирани и 13 анонимни потребители в момента разглеждат този форум.

Модератор:  Nadin, Hard Rock fan 

Изпечатай темата

Възможности в този форум:
Не можете да добавяте нови теми
Не можете да отговаряте на мненията
HTML - забранен
Псевдо-HTML - разрешен

Рейтинг: *****
Брой показвания: 13116

Мнението ти за темата:

Прехвърли се в



ALL.BG не носи отговорност за съдържанието на мненията, публикувани във форумите.

НАЧАЛОРЕКЛАМАВРЪЗКА С НАСКОНТАКТИЗА НАС

©1999-2015 ALL.BG Всички права запазени!

Generated in 0.027 seconds in which 0.008 seconds were spent on a total of 12 queries. Zlib compression enabled.