ALL.BG форуми
ALL.BG поща форуми чат стая обяви картички


Форуми » Хоби и Развлечения » Кулинарно изкуство

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | >> (покажи всички)
Sol y Sombra
under construction
***

Регистриран: 12.03.2004
Мнения: 6961
От: Червения килим
Re: Готварски истории
    #2963068 - 04.10.2012 08:47 [Re: ]

Приятно прекарване в Жеравна и да споделиш впечатления!

А при мен плановете за тези няколко дни ще включат сигурно и телешки език в масълце Просто идейки ви давам


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Dr.G
пътешественик по душа
****

Регистриран: 05.02.2002
Мнения: 13289
От: къде ли не
Re: Готварски истории
    #2963085 - 04.10.2012 10:03 [Re: Си Ди]

Мдааа, разбирам те.

За съжаление (от моя собствен опит) знам, че всичко е в главата и само при добра вътрешна мотивация може да стане номера. Така че, кураж, воля и яка мотивация ти желая.


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Sol y Sombra
under construction
***

Регистриран: 12.03.2004
Мнения: 6961
От: Червения килим
Re: Готварски истории
    #2963114 - 04.10.2012 11:24 [Re: Бистренце]

Бистре, преди няколко дена в един блог, който следя, се появи линк към публикация за усвояването на нехемовото желязо (това в растенията). Заглавието е "Усвояването на нехемово желязо от ястие, богато на фитинови киселини, се повишава от добавяне на малки количества свинско месо ( тук) . Публикацията е от 2003 г. Растителното ястие се състояло от ориз, доматен сос, пюре от грах и пшенично хлебче. Добавили са съответно 25, 50 или 75 грама свинско към него. При добавяне на 50 грама усвояването на желязото от растителните храни се е увеличило с 44%, а при добавяне на 75 грама - с 57%. Изводът на учените е, че добавяне на малки количества свинско към растителни източници на желязо (нехемово) повишава значително (по техните думи) усвояването. Отново - просто идея как да усвоиш повече желязо от карфиола

Днес ще се пробва телешки дроб на скара в домашни условия, предварително накиснат в зехтин. Не знам дали това е подходящо за марината, ще си проличи. Вариантът с бирата ще остане за друг път А към дроба - салатка от домати и червени чушки.

Си Ди, а индукционната фаза на Аткинс не те ли устройва? Тя също е за кратко, доколкото знам.


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Osushtestvena
цветна
***

Регистриран: 29.05.2006
Мнения: 136
Re: Готварски истории
    #2963115 - 04.10.2012 11:25 [Re: Dr.G]

Онзи ден готвих леща, печен пипер с чесън и плодова салата (поради изобилието на сезонни плодове). Вчера пилешки пържоли, картофено пюре и козуначени кифлички с мармалад (въпреки дебюта ми, станаха чудесни).
Днес има от всичко, по малко в хладилника и ще се дояжда


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Си Ди
гаргойл
***

Регистриран: 13.01.2004
Мнения: 9953
От: Варна
Re: Готварски истории
    #2963150 - 04.10.2012 12:32 [Re: Sol y Sombra]

Изморена съм просто. Цялото това балансиране и съобразяване ми омръзнаха до смърт и, както каза и Док, цялото начинание ми изглежда сякаш безсмислено, нещо като: " и защо са ми тези пера ..." от вица...
Кратък бунт, един вид.
Иначе за дечищата правих мекици тази сутрин, а снощи - вратни пържолки на грила. Това месо има странен вкус или съм забравила вкуса на свинското. Е, както обикновено, мацките намазаха повечето от моята порция.
Ще имам гости - сега ще трябва да съобразявам менюта по вкусове, предпочитания и моите ограничения.

Отивам да си сваря една елда /чашка, че иначе ако е повече ще я омахам като едното нищо /, за довечера сигурно ще сваря леща - хем всички я ядат. Измислих го за днес, утре пак.


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Сияйна
заслужил ветеран
***

Регистриран: 08.11.2004
Мнения: 1764
Re: Готварски истории
    #2963203 - 04.10.2012 14:58 [Re: Бистренце]

Ти супа топчета ли готвиш или супа "кюфтета"
Преди седмица ходихме до Гранд Мол Варна, огладняхме, спряхме се на щанда Българска кухня на последния етаж. Синът си поръчва супа топчета, ние нещо друго, сядаме на масата, бърка с лъжицата и я оглежда, то повече ориз и някакви дребни частици кайма.
"Мамо, твоето е супа кюфтета, когато готвиш в къщи, това е супа топчета"
Ама карфиол суров да се яде не бях чувала?


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
NadinАдминистратор
Charmed
****

Регистриран: 17.05.2002
Мнения: 29565
От: The Windy City
Re: Готварски истории
    #2963210 - 04.10.2012 15:24 [Re: Сияйна]

Тук е много популярно да се сервират плата със сурови розички от карфиол, малки морковчета и целина, заедно с някакъв сос.

По темата - за довечера тако.

--------------------
Ако искаш да бъдеш чут, първо се научи да слушаш.


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Си Ди
гаргойл
***

Регистриран: 13.01.2004
Мнения: 9953
От: Варна
Re: Готварски истории
    #2963231 - 04.10.2012 15:54 [Re: Бистренце]

Между другото, за пресния карфиол какво правя, че не трябва да го ям суров - късам го на розички и за няколко минутки го пъхам в микровълновата под капак. Не се сготвя, не се разварява, не се пържи, но и не дразни стомахче, което е целта. След това го подправям с лимонов сок, черен пипер, сол, зехтин и балсамов оцет. Става и за топли, и за студени салата, предястие или гарнитура - според зависи. Обичам с копър, но може и без зеленийки.

Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Си Ди
гаргойл
***

Регистриран: 13.01.2004
Мнения: 9953
От: Варна
Re: Готварски истории
    #2963233 - 04.10.2012 15:58 [Re: Сияйна]

Карфиола си е зеле, става спокойно за ядене суров, но му трябва киселичко повечко, както и на зелцето. Посмачкваш със солта, ръсиш зехти и оцет или лимон, после си хапваш на воля. Но е въпрос на вкус, защото е по-..силен ли да кажа или остър? Навик.
Аз метнах лещата на бавна фурна в гювеча. След два часа ще кажа като как е станала.


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
deamon
emmeleia dancer
***

Регистриран: 26.08.2005
Мнения: 2990
От: Blue Winds
Re: Готварски истории
    #2963278 - 04.10.2012 17:25 [Re: Си Ди]

Леща в гювеч звучи много хубаво! Леко сварена ли я слагаш?

Вкъщи днес е задушен грах с много чесън, моркови и малко домати.

--------------------
From the depths of my emptiness
Comes a feeling of inner bliss


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | >> (покажи всички)



Допълнителна информация
0 регистрирани и 10 анонимни потребители в момента разглеждат този форум.

Модератор:  Nadin, Hard Rock fan 

Изпечатай темата

Възможности в този форум:
Не можете да добавяте нови теми
Не можете да отговаряте на мненията
HTML - забранен
Псевдо-HTML - разрешен

Рейтинг: *****
Брой показвания: 13123

Мнението ти за темата:

Прехвърли се в



ALL.BG не носи отговорност за съдържанието на мненията, публикувани във форумите.

НАЧАЛОРЕКЛАМАВРЪЗКА С НАСКОНТАКТИЗА НАС

©1999-2015 ALL.BG Всички права запазени!

Generated in 0.028 seconds in which 0.009 seconds were spent on a total of 12 queries. Zlib compression enabled.