ALL.BG форуми
ALL.BG поща форуми чат стая обяви картички


Форуми » Хоби и Развлечения » Кулинарно изкуство

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | >> (покажи всички)
Бистренце
дечко
***

Регистриран: 28.07.2005
Мнения: 2343
От: София, България
Re: Готварски истории
    #2963285 - 04.10.2012 17:35 [Re: deamon]

Сияйна, аз обичам малки топчета. Но любимият какви ги прави.. верно кюфтета!
Карфиолът на мен много ми харесва суров - има си специфичен вкус и така приятно хрупка. Мисля довечера да настържа една главичка цвекло, 1 морков и да начупя някоя розичка карфиол на салата, та малко да се разнообрази вкуса.

Сол, едвам ме нави на зарзаватите да им добавям свинско, честно

--------------------
Какъв човек е онзи, който не се стреми да направи света по-добър? "Небесно царство"


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Си Ди
гаргойл
***

Регистриран: 13.01.2004
Мнения: 9953
От: Варна
Re: Готварски истории
    #2963287 - 04.10.2012 17:41 [Re: deamon]

Да, първата част с варенето без сол и други стопаджии - на котлона, после вече в гювеча. И пак си е връткаво и отнема повече време от обичайното. Който е измислил тенджерите под налягане -
Веднъж /или два пъти / направих грубата грешка да допусна, че няма значение дали котлон или фурна под капак за варене /на боб беше тогава/. Отне ми толкова часа, че за малко да си лягаме гладни, е, не чак толкова, все пак винаги има нещо за ядене, но разбираш.
Определено повечето неща стават по вкусни на фурна, но изключая гювеча, като в случая, предпочитам яденето да го направя изцяло и само в крайните двайсет-трийсет минути да го пъхна във фурната за финален акорд - като мусаката, пилешкото зеле, ориз с агнешко и прочие. Човек днес няма такова време и средства, като преди. На фурната на дърва слагаш манджата заранта, тя си къкри там целия ден, вечерта я слагаш на масата и воала!

ПП Много обичам грах с масълце и чесън, ама моите държат на пилешкото и картофите вътре


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Сияйна
заслужил ветеран
***

Регистриран: 08.11.2004
Мнения: 1764
Re: Готварски истории
    #2963679 - 05.10.2012 14:55 [Re: Бистренце]

Карфиол съм яла само от трушия, просто не ми е хрумвало да опитам суров.
За жените в България: Сложихте ли туршията?
Тая година освен царска туршия, направих и една друга: зелени динчета, зелени домати и моркови. Дали съм я докарала след месец ще стане ясно.
На мен ли ми се струва или просто хората с които контактувам са такива, но туршии в по-големите градове по-малко се правят?


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
étoile
завеяна
***

Регистриран: 12.06.2006
Мнения: 3339
От: по света и у нас
Re: Готварски истории
    #2963691 - 05.10.2012 15:14 [Re: Сияйна]

Суров карфиол у нас всички го ядем, късаме си розички, посоляваме и хрупаме Туршии у нас се правят много рядко, ако толкова ни се дояде си купуваме. Татко напоследък даже и зеле за кисело не слага, а толкова го обичам
По темата Днес леща за мен и мариновани пържоли на фурна за милото.


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Си Ди
гаргойл
***

Регистриран: 13.01.2004
Мнения: 9953
От: Варна
Re: Готварски истории
    #2963694 - 05.10.2012 15:19 [Re: Сияйна]

Изобщо не правя туршии, а и никой у дома няма да ги яде - много кисело и много солено накуп. При наличие на сезонни плодове и зеленчуци целогодишно - ъ-ъ. Много вреда, малко полза. Единствено за киселото зеле мога да сложа малък бидон на терасата, колкото за сарми/салата/свинско-патешко с кисело зеле да се спретне, да не е без хич, ама при наличие на такова по магазините - не си струва играчката.
Чат-пат слагам в буркан за бърза консумация краставички или зеле да ферментират с морска сол, но инцидентно.
А карфиола е далеч по-вкусен суров или задушен или паниран, за супа да не говорим, че ще си покапя клавиатурата.


ПП В "исторически" план днес ще метна едни картофи с пилешко и бира във фурната, че след вчерашната играчка изпитвам неприязън към врътните, едни охлюви от бутер тесто и стандартен пълнеж от яйца и сирене, както и салата зеле. Обилно, лесно, бързо и насищащо.


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
deamon
emmeleia dancer
***

Регистриран: 26.08.2005
Мнения: 2990
От: Blue Winds
Re: Готварски истории
    #2963700 - 05.10.2012 15:38 [Re: Си Ди]

Съгласна за липсата на време за сложни едновремешни манджички . На съм правила бобови на фурна, защото допреди няколко години не ми бяха любимите храни . Мерси за идеята .

Всяко посещение на хубав вегетариански ресторант е вдъхновение! Днес в Слънце и луна бяха направили страхотна Богата яхния ! Моите задушени зеленчуци смесени с варена елда за вечеря ще бледнеят, но поне са по-лесни и не по-малко полезни .

Май открих формулата на любимия ми железарски сок - 1 червено цвекло, 1 портокал и 1/2лимон. Малка шепа сурово кашу към него и ей ти на следобедно гурме . Бавно, но неотклонно качвам хемоглобин без месо и химия, което в 8 месец си е направо за фукня

--------------------
From the depths of my emptiness
Comes a feeling of inner bliss

Редактирано от deamon (05.10.2012 15:41)


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Си Ди
гаргойл
***

Регистриран: 13.01.2004
Мнения: 9953
От: Варна
Re: Готварски истории
    #2963706 - 05.10.2012 15:45 [Re: deamon]

Признавам, че цвеклото най-го обичам настъргано с ябълки и моркови, дресинг от зехтин и гъст балсамов оцет и наръсено обилно с орехи На сок ми е землисто и не ми върви.
Трябва да погледна в суровоядството каква беше точно комбинацията с цвекло за желязото и съотношението - малко е трудно за дешифриране, щот човека е бил прекалено умен и акъла му е хвърчал в различни измерения, ама при малко повече мислене го уцелвам. Да споделя, че май точно това го няма в нета, или поне не съм го виждала.
Такаааа, не можах да го открия на пръв прочит, ама пише страшно разхвърляно и трябва сигурно да чета наред, а не по диагонал, но като цяло за сока от цвекло пише, че се пие или самостоятелно, мах 100 мл на прием, или се комбинира с моркови и например краставица или спанак - от сорта. Лимона се комбинира с ябълка, лимон, не видях с какво друго, за портокал май нямаше нищо.

Редактирано от Си Ди (05.10.2012 16:03)


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Dr.G
пътешественик по душа
****

Регистриран: 05.02.2002
Мнения: 13289
От: къде ли не
Re: Готварски истории
    #2963717 - 05.10.2012 16:10 [Re: Си Ди]

Днес съм заложила на супата от морски дарове на Надин (вж. по-горе), ще приготвя салатка от алабаш, моркови, ябълка (кисела) и подправки...
Мисля и един сладкиш от последните праскови да направя (с маслено тесто - обичам в края на седмицата да си цапам ръчичките с тесто, да ми мирише на ванилия, канела и др. подобни)


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
deamon
emmeleia dancer
***

Регистриран: 26.08.2005
Мнения: 2990
От: Blue Winds
Re: Готварски истории
    #2963752 - 05.10.2012 17:34 [Re: Си Ди]

Цитат:

като цяло за сока от цвекло пише, че се пие или самостоятелно, мах 100 мл на прием, или се комбинира с моркови и например краставица или спанак - от сорта. Лимона се комбинира с ябълка, лимон, не видях с какво друго, за портокал май нямаше нищо.




Мерси! С моркови как да е, макар че е пак сладък, а и цитрусите ги слагам не само за вит. С, ами и да пооправя неособено вдъхновяващия вкус на сока от цвекло . Оф, писна ми да ги следя кое с какво се яде, пие и т.н. Ще поразгледам и аз из разните ненаши сайтове за повече инфо.

--------------------
From the depths of my emptiness
Comes a feeling of inner bliss


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Си Ди
гаргойл
***

Регистриран: 13.01.2004
Мнения: 9953
От: Варна
Re: Готварски истории
    #2963771 - 05.10.2012 18:28 [Re: deamon]

На мен също ми е писнало от всички инструкции кое как и с какво. И как ги измислят, да се чуди човек.

Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | >> (покажи всички)



Допълнителна информация
0 регистрирани и 11 анонимни потребители в момента разглеждат този форум.

Модератор:  Nadin, Hard Rock fan 

Изпечатай темата

Възможности в този форум:
Не можете да добавяте нови теми
Не можете да отговаряте на мненията
HTML - забранен
Псевдо-HTML - разрешен

Рейтинг: *****
Брой показвания: 13123

Мнението ти за темата:

Прехвърли се в



ALL.BG не носи отговорност за съдържанието на мненията, публикувани във форумите.

НАЧАЛОРЕКЛАМАВРЪЗКА С НАСКОНТАКТИЗА НАС

©1999-2015 ALL.BG Всички права запазени!

Generated in 0.029 seconds in which 0.008 seconds were spent on a total of 12 queries. Zlib compression enabled.