ALL.BG форуми
ALL.BG поща форуми чат стая обяви картички


Форуми » Хоби и Развлечения » Кулинарно изкуство

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | >> (покажи всички)
Dr.G
пътешественик по душа
****

Регистриран: 05.02.2002
Мнения: 13289
От: къде ли не
Re: Готварски истории
    #2949349 - 09.09.2012 17:47 [Re: ]

Не, него стерилизирах, в рецептата пишеше изрично да го съхранявам в хладилник. Така си изкара близо две години. В едното ъгълче на хладилника няколко бурканчета.

Сега съм се засилила да си готвя пилешка супичка. С всякакви зеленчуци и подправки. Приготвила съм целинка, морковче, ситно нарязана зелена и червена чушка (почти на гранулки), магданоз и разбира се едно картофче на кубчета. За разкош възнамерявам да я застроя. Единственото ми колебание е дали да сложа скилидка чесън (цяла) за да променя аромата.. но ще решавам в движение.


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
deamon
emmeleia dancer
***

Регистриран: 26.08.2005
Мнения: 2990
От: Blue Winds
Re: Готварски истории
    #2949388 - 09.09.2012 18:53 [Re: Dr.G]

Споделете как точно правите чътнито от сини сливи?

Все още карам на разни салати тези дни, но или с много сирене и кашкавал, или с пълнозърнести филийки хляб.
За утре ще направя задушени зеленчуци с елда - вкусни са и охладени, но се чудя дали да не ги направя няколко идеи по-пикантни.

--------------------
From the depths of my emptiness
Comes a feeling of inner bliss


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Vianne Rocher
Нерегистриран




Re: Готварски истории
    #2949408 - 09.09.2012 19:19 [Re: Dr.G]

Благодаря. Аз ги мушнах в хладилника, но са бая големи буркани и ще ми заемат доста място. То има половин кило захар и 400мл оцет, би трябвало нищо да им няма и в шкаф, ама знам ли...Мен днес ме хванаха пак лудите и сложих в найлонови торбички зелен боб, праскови- обелени от кожицата и наряани на кубчета, тиквички и зелен лук. Никаква идея си нямам дали нещо от тези неща ще става след като се размрази, но и мен като теб ме е обхванал мерак да приготвям зимнина тази година. Сложила съм и нарязана целина, ще направя опит да замразя и смокини, че тук са в изобилие. Днес видях нещо смешно- един мъж си наредил на ламарина на двора сигурно 20 кила чушки и ги пърлеше с газовата горелка . Малко като "накарай мързеливия на работа, да те научи на акъл".


А...за вечеря е проза-свинско със замразен грах. Четири години ми трябваше да прокарам като идея манджи от рода на зелен боб яхния и грах, но сега се одобряват. Без кисело мляко, разбира се .

Аз наистина звуча като тетка- вече пиша почти само в манджите и женския форум. Ужас!


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Dr.G
пътешественик по душа
****

Регистриран: 05.02.2002
Мнения: 13289
От: къде ли не
Re: Готварски истории
    #2949440 - 09.09.2012 20:38 [Re: deamon]

Сложна задачка ми поставяш, трябва да си разровя архивите, че го правих веднъж преди две години и поради липса на интерес, приключих.

Ако го открия ще ти напиша, но след някой друг ден.


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Alys
********* :)))
***

Регистриран: 09.09.2005
Мнения: 2199
Re: Готварски истории
    #2949482 - 09.09.2012 22:26 [Re: ]

Цитат:

Аз наистина звуча като тетка- вече пиша почти само в манджите и женския форум. Ужас!



Важното е как се чувстваш, а не как мислиш, че изглеждаш в очите на другите.

Доядохме боб-чорбата - много вкусна беше, всичко е от тазгодишната реколта. За утре мисля да е огретен, но сигурно сто пъти ще си сменя менюто. Гледам да е нещо лесничко и да не се мотая цял ден около печката.

Зимнините ги почнах от киселите краставички и зеления фасул. Сега е ред на доматите, чушките и морковите. Праза ще е в пясък в мазето. Обикновено правя пуканата туршийка, лютеница и тази година може да сложим нарязани домати - всичко в буркани. Не харесвам нищо замразено от зеленчуците. Фризерът стои пълен с книги в коридора. В бурканите се запазва ароматът на това, което си сложил вътре. За жалост, нямаме сливи тази година, но утре ще купим за компоти (зимата много вървят при нас). Като поузреят крушите и дюлите, ще ги оползотворя и тях. Половинката откри, че правя хубава лютеница (е, аз не правех, защото според него, той не обичал; но я прояде, когато лютеницата почти свърши). Отчетох се.


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Vianne Rocher
Нерегистриран




Re: Готварски истории
    #2949541 - 09.09.2012 23:33 [Re: deamon]

В нета има много рецепти, а моята не е с точни мерки, но ще ти я споделя:
Изчистих два килограма сливи от костилките и поради мързел ги нарязах само на две. Приготвих смес от около 400мл ябълков оцет (такъв имах), канела на прах около една супена лъжица, отделно сложих две цели пръчки канела. Добавих още супена лъжица ситно смлян чер пипер, чаена лъжица кимион, няколко сухи чили чушлета, начупени на ситно, кората на един лайм-настъргана на едрото ренде, джинджифил на малки парчета, пет-шест звездички карамфил, начупени надве-натри. В повечето рецепти има анасон, аз нямах, а и недолюбвам. Всичко това го оставих да заври. През това време нарязах на ситно 4 средни глави лук. Когато сместа завря, добавих сливите, лука и пакетче стафиди- средно голямо, не знам колко грама беше. След още няколко минути сложих 500гр мусковадо и супена лъжица сол. Оставих на среден огън да се вари. Готово е, когато се сгъсти като конфитюр. баба ме е учила да проверявам, като капна капка на нокътя на палеца. Ако се разтече, още му трябва. Ако си стои капката, значи е готово. Разбърквай често, защото накрая се заплеснах и загоря малко. От всичките тези продукти излязоха три буркана по половин килограм и едно бурканче от бебешко пюре. Това, което ме притеснява е, че не използвах обикновени буркани, а от онези с металната закопчалка и гуменото уплътнение...Налях сместта гореща, но не вярвам да е вакуумирало.

Днес не остана време от други зимнини, та през седмицата ще продължа с чътнитата. Моето чътни не е съвсем традиционно, защото не е много-много люто и много-много сладко, но за нас този вариант е добър. Преди да се консумира, желателно е чътнито да престои две седмици.


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Wikki
неактивен профил
**

Регистриран: 26.08.2005
Мнения: 1578
От: В околностите на Чикаго
Re: Готварски истории
    #2949617 - 10.09.2012 02:21 [Re: ]

Прасковите и зеления фасул са си ОК след размразяване. Нямам идея обаче за лука и тиквичките. Аз съм си замразявала в БГ от почти всякакви плодове и са си ОК, малко само ягодите и горските от рода на малини, къпини ми се струват не съвсем подходящи з ацелта, но се ползват Ок и след замразяване.Слагала съм и печени пиперки, и домати и какво ли не, тъй че опитвай може да е сполучливо, после ще споделиш.
За форума - за закуска пържени филийки с яйрян , обяд за мъжката част свиндко с кисело зеле за мен печени чушки с доматен сос, за вечеря шишчета от пилешко и свинско месо с повечко гъбки и чушка, картофена салата и една свежа от доматки и краставички, че вс еоще ги има в изоблие на двора.

--------------------
"Sometimes I love you,
Sometimes I hate you,
But when I hate you
Its because I love you!"


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Бистренце
дечко
***

Регистриран: 28.07.2005
Мнения: 2343
От: София, България
Re: Готварски истории
    #2950709 - 11.09.2012 19:18 [Re: Wikki]

У нас от 2 седмици сме на разни прозаични, предимно зимни манджи - пиле със зеле, пиле с ориз, домати и маслинки, огретен,свинско с картофи... ма к'во да направя, че обичам прости яденета! И то обичам да се готвят максимум час.
И преоткритието на сезона - прясно мляко с бисквити :-)
Утре май и аз ще правя зимнина: ще пека червени чушки във фурната и после - в камерата. Да видим дали няма да ме хване съклета и да е откажа

--------------------
Какъв човек е онзи, който не се стреми да направи света по-добър? "Небесно царство"


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Бистренце
дечко
***

Регистриран: 28.07.2005
Мнения: 2343
От: София, България
Re: Готварски истории
    #2951355 - 12.09.2012 18:30 [Re: Бистренце]

Тъй! Бистра - герой! Чушките - опечени и обелени, в момента се цедят
Утре мисля да бодна едни кисели краставички без стерилизиране, ама да видим кое ще е по-силно - музата или мързело

--------------------
Какъв човек е онзи, който не се стреми да направи света по-добър? "Небесно царство"


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
deamon
emmeleia dancer
***

Регистриран: 26.08.2005
Мнения: 2990
От: Blue Winds
Re: Готварски истории
    #2952390 - 14.09.2012 16:16 [Re: ]

Виан, много ти благодаря за рецептата ! Определено звучи вкусно и пикантно. Може би ще пробвам с мъничко количество скоро, докато има още сини сливи на пазара.

Ух, нямам никакво интересно включване по темата - салати с какво ли не. Последната много хубава беше с варена и охладена елда, домати (истински!), прясна зелена чушка, маслини, червен лук и много магданоз.
А последното ми откритие е пак от магазина на Добрев - обезмаслената извара е съвършена! Няма нужда от доовкусяване, нито зехтин, защото има нежен сметанов вкус и гладка консистенция. Препоръчвам! Другото, което ми харесва при тях е, че не слагат в сирената калциев двухлорид (или поне така заявяват) и вече имат и козе сирене.

--------------------
From the depths of my emptiness
Comes a feeling of inner bliss


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | >> (покажи всички)



Допълнителна информация
0 регистрирани и 12 анонимни потребители в момента разглеждат този форум.

Модератор:  Nadin, Hard Rock fan 

Изпечатай темата

Възможности в този форум:
Не можете да добавяте нови теми
Не можете да отговаряте на мненията
HTML - забранен
Псевдо-HTML - разрешен

Рейтинг: *****
Брой показвания: 13116

Мнението ти за темата:

Прехвърли се в



ALL.BG не носи отговорност за съдържанието на мненията, публикувани във форумите.

НАЧАЛОРЕКЛАМАВРЪЗКА С НАСКОНТАКТИЗА НАС

©1999-2015 ALL.BG Всички права запазени!

Generated in 0.054 seconds in which 0.035 seconds were spent on a total of 12 queries. Zlib compression enabled.