ALL.BG форуми
ALL.BG поща форуми чат стая обяви картички


Форуми » Политика » Македония

Страници: 1
Негатор
Античен вагабонтин
***

Регистриран: 14.08.2011
Мнения: 23974
Груевски го уверувал Филе дека Македонија има проблем само со Грција!
    #2954029 - 18.09.2012 00:31

Груевски го уверувал Филе дека Македонија има проблем само со Грција
http://www.libertas.mk/%D0%B3%D1%80%D1%8...B5%D0%B4%D0%BE/

Груевски е убеден дека Европската комисија ќе ја вреднува како што вели посветеноста на Владата кон европската агенда, а како еден од чекорите кон приближувањето ја посочи декриминализацијата на клеветата.

Груевски призна пред Филе дека односите во коалицијата се комплексни и дека коалициските пратнери се соочуваат со предизвици кои настојуваат да ги решат и да ги надминат.

Еврокомесарот за проширување во текот на денот нагласи дека гледа „етнички надградби на сметка на политичката стабилност“.

На средбата, за прв пат досега биле споменати и добрососедските односи.

Според Груевски, македонската посветеност во односите кон соседите не треба да се базира и да се сведе на спорот со името, за којшто не пропушти да потенцира, дека е наметнат и вештачки создаден спор од страна на Грција.

Филе најави дека во дијалогот на пристапно ниво, за прв пат се воведува нешто на што „одамна се мислело, добрососедските односи, односно билатералните односи со соседите“.

Последниот период, освен Грција, почитување на „добрососедските односи“ од Македонија побара и Бугарија којашто порача „историјата да им се остави на историчарите“ а тоа ќе биле и бугарските „црвени линии“.


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Негатор
Античен вагабонтин
***

Регистриран: 14.08.2011
Мнения: 23974
Re: Груевски го уверувал Филе дека Македонија има проблем само со Грција!
    #2954030 - 18.09.2012 00:33 [Re: Негатор]

ОМД: Бугарија да и се извини на Македонија за судбината на Евреите во Втората светска војна
http://www.libertas.mk/%d0%be%d0%bc%d0%b...be%d0%bd%d0%b8/

Обединетата македонска дијаспора (ОМД) реагира на изјавата на бугарскиот министер за надворешни работи, Николај Младенов, кој најави вето и воведување црвени линии на Бугарија кон нејзините соседи. Новата регионална политика на Младенов беше најавена во време кога бугарски политичари реагираа поради снимањето на филмот „Трето полувреме“ во Македонија.

Бугарските политичари реагираа на филмот кој раскажува љубовна приказна од Втората светска војна и во него се опишува депортирањето на Евреите од Македонија за време на окупацијата од страна на Бугарија.

- Бугарија денес вели дека спасила најголем дел од своето еврејско население од концентрационите логори, но забораваат да спомнат дека 98 отсто од еврејското население во Македонија, за време на бугарската окупација, беше уништено. Повеќето од нив беа однесени во концентрациониот логор „Треблинка“ во Полска – вели Стојан Николов од ОМД.

Оттаму порачуваат дека Бугарија и должи на Македонија искрено извинување за трагичната судбина на македонските Евреи во Втората светска војна.


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Негатор
Античен вагабонтин
***

Регистриран: 14.08.2011
Мнения: 23974
Re: Груевски го уверувал Филе дека Македонија има проблем само со Грција!
    #2954034 - 18.09.2012 00:41 [Re: Негатор]

Хо­вит ќе ги слуша поплаките на Бу­га­ри­те во Скоп­је
http://www.dnevnik.com.mk/default.asp?ItemID=10D0B9787222854EBA79DE34781FF336

Из­вес­ту­ва­чот за Ма­ке­до­ни­ја во Ев­роп­ски­от пар­ла­мент, Ри­чард Хо­вит ќе дој­де во Скоп­је ме­ѓу 19 и 20 сеп­тем­ври и ќе се срет­не со прет­став­ни­ци од Бу­гар­ски­от кул­ту­рен клуб за да ги слуш­не нив­ни­те поп­ла­ки.

Ла­зар Мла­де­нов, прет­се­да­тел на клу­бот, на по­че­то­кот на ме­се­цов на Хо­вит му ис­пра­тил пис­мо во кое се жа­лел де­ка Бу­га­ри­те во Ма­ке­до­ни­ја се дис­кри­ми­ни­ра­ни, а тој и не­го­во­то се­меј­ство се со­о­чу­ва­ле со за­ка­ни.

Хо­вит за „Њу Ју­роп“ пот­вр­дил де­ка во Скоп­је ќе има сред­ба со ше­фот на дип­ло­ма­ти­ја­та Ни­ко­ла По­по­ски и со прет­став­ни­ци на по­ли­тич­ки­те пар­тии.


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Негатор
Античен вагабонтин
***

Регистриран: 14.08.2011
Мнения: 23974
Re: Груевски го уверувал Филе дека Македонија има проблем само со Грција!
    #2954035 - 18.09.2012 00:49 [Re: Негатор]

Бугарите во Скопје ќе му се жалат на Ховит
http://www.plusinfo.mk/vest/57325/Bugarite-vo-Skopje-kje-mu-se-zhalat-na-Hovit

Из­вес­ту­ва­чот за Ма­ке­до­ни­ја во Ев­роп­ски­от пар­ла­мент, Ри­чард Хо­вит, ќе дој­де во Скоп­је ме­ѓу 19 и 20 сеп­тем­ври и ќе се срет­не со прет­став­ни­ци од Бу­гар­ски­от кул­ту­рен клуб за да ги слуш­не нив­ни­те поп­ла­ки, пишува „Дневник“.

Ла­зар Мла­де­нов, прет­се­да­тел на клу­бот, на по­че­то­кот на ме­се­цов на Хо­вит му ис­пра­тил пис­мо во кое се жа­лел де­ка Бу­га­ри­те во Ма­ке­до­ни­ја се дис­кри­ми­ни­ра­ни, а тој и не­го­во­то се­меј­ство се со­о­чу­ва­ле со за­ка­ни.

Хо­вит за „Њу Ју­роп“ пот­вр­дил де­ка во Скоп­је ќе има сред­ба со ше­фот на дип­ло­ма­ти­ја­та, Ни­ко­ла По­по­ски и со прет­став­ни­ци на по­ли­тич­ки­те пар­тии.


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Негатор
Античен вагабонтин
***

Регистриран: 14.08.2011
Мнения: 23974
Re: Груевски го уверувал Филе дека Македонија има проблем само со Грција!
    #2954038 - 18.09.2012 01:15 [Re: Негатор]EP rapporteur visits Skopje, addresses concerns of Bulgarian Cultural Club
http://www.neurope.eu/article/ep-rapporteur-visits-skopje-addresses-concerns-bulgarian-cultural-club

The European Parliament’s rapporteur on the progress of Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM), Richard Howitt, will visit Skopje between 19 and 20 September.

Before New Europe, the rapporteur confirmed that his office received the letter of the Bulgarian Cultural Club (BCC) in Skopje dated 5 September in which its chairman, Lazar Mladenov, informed the MEP about the most shocking cases of discrimination against Bulgarian community in the country in the last few years.

Among others, the letter dealt with the boycott and inappropriate comments of the media in the country in relation to the first general celebration of Ilinden Uprising in Smilevo. Mladenov also informed the rapporteur about the threats to him and his family which came from the head of the FYROM’s State Office for Security a week after the event.

The EP rapporteur said that he will meet representatives from the Bulgarian Cultural Club in Skopje and will discuss with them the letter and the cases enumerated in it. In addition, Richard Howitt, said that during his regular visit he will also meet FYROM’s foreign minister and leaders of political parties with whom he will have a dialogue on increasing mutual understanding between the various national groups in the country.

The MEP also plans to raise the issue of discriminatory practices against people having Bulgarian ethnic background in the country, as well as unveil the letter he received from the Bulgarian Cultural Club before the relevant authorities in FYROM.

The issue of discrimination against the Bulgarian community in FYROM was addressed by rapporteur Richard Howitt also in his last year’s report in which he emphasised the importance of preventing discrimination on ethnic grounds, in particular ‘discrimination against citizens expressing openly their Bulgarian identity and/or ethnic background’.

In addition, the report expressed the rapporteur’s ‘disappointment at the lack of progress in joint celebrations of common historic events and figures with neighbouring EU Member States, which would contribute to a better understanding of history and good neighbourly relations’. Moreover, the document encouraged ‘the establishment of joint expert committees on history and education with Bulgaria and Greece, with the aim of contributing to an objective, fact-based interpretation of history, strengthening academic cooperation and promoting positive attitudes in young people towards their neighbours’.

On 14 September, a week ahead of their meeting with the EP rapporteur, the representatives of BCC met the Bulgarian foreign minister, Nikolay Mladenov, who asked for more information concerning the issue of discrimination against Bulgarian community in FYROM. His aim is to find out whether the cases presented by BCC also showed systematic violation of human rights of people with Bulgarian identity.

It seems that the disputes between Bulgaria and its western neighbour are heating up the atmosphere not only on the Balkans, but are also more often brought to the European Institutions in Brussels.

At the end of August, the capital of Europe was in the middle of a misunderstanding, involving exhibition of ancient manuscripts in the Mariemont Royal Museum. FYROM claimed that the manuscripts were theirs, while Bulgaria intervened and openly stated that they were Bulgarian. As a consequence, the museum had to change the name of the exhibition.
Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Негатор
Античен вагабонтин
***

Регистриран: 14.08.2011
Мнения: 23974
Re: Груевски го уверувал Филе дека Македонија има проблем само со Грција!
    #2954040 - 18.09.2012 01:35 [Re: Негатор]

Жестока расправа за Македонија во Европскиот Парламент
http://www.radioilinden.com.au/index.php...&Itemid=613

Известувачот за Македонија од Европскиот Парламент Ричар Ховит, подготви жестока расправа за извештајот на Македонија. Грчките и Бугарските европратеници заедно поднесоа 100 амандмани. Тие ја критикуваа Македонија дека е лош сосед, а притоа бараа повторно бришење на придавката македонски од извештајот на британскиот европратеник.

Според Грците, Македонија прави пропаганда во која лаже за својот идентитет, додека Бугарите сметаа дека бугарското малцинство во Македонија не може слободно да се изрази.

Ричард Ховит смета дека грчките европратеници немаат дисциплина на однесување и побара од нив почитување на одлуката на Меѓународниот суд на правдата.

Ричард Ховит рече:

„Треба да ја следиме пресудата на Меѓународниот суд на правдата, на двете страни многу јасно им се кажува да не провоцираат. Скопје не провоцира на никаков начин истото тоа се очекува од Грција. Затоа сакам и во Европскиот парламент да има таква дисциплина. Има поконструктивен начин освен само обвинување во развивање на односите меѓу двете земји. Затоа бидете внимателни“.

Бугарскиот европратеник рече:

„Властите треба да бидат порешителни за демократските реформи, треба да им се дозволи на луѓето во Македонија слободно да ја искажат својата националност, според наши информации таму има многу Бугари“

А пак европратеничката од Грција Маријета Јанаку уште еднаш ја спомена, според нејзе лажната пропаганда на Скопје. Таа додаде:

„Оваа држава опстанува на лажна историја и голема пропаганда за нивниот идентитет. Не е проблем името на државата туку лагите кои постојано произлегуваат и пропагандата. И земјата треба да преземе нешто затоа што нивната пропаганда отиде далеку“


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Страници: 1Допълнителна информация
0 регистрирани и 2 анонимни потребители в момента разглеждат този форум.

Модератор:  admiral 

Изпечатай темата

Възможности в този форум:
Не можете да добавяте нови теми
Не можете да отговаряте на мненията
HTML - забранен
Псевдо-HTML - разрешен

Рейтинг:
Брой показвания: 436

Мнението ти за темата:

Прехвърли се вALL.BG не носи отговорност за съдържанието на мненията, публикувани във форумите.

НАЧАЛОРЕКЛАМАВРЪЗКА С НАСКОНТАКТИЗА НАС

©1999-2015 ALL.BG Всички права запазени!

Generated in 0.021 seconds in which 0.004 seconds were spent on a total of 13 queries. Zlib compression enabled.