ALL.BG форуми
ALL.BG поща форуми чат стая обяви картички


Форуми » Политика » Македония

Страници: 1 | 2 | 3 | >> (покажи всички)
Macedonication
Нерегистриран
Stenogram - D. Blagoev
    #295643 - 07.05.2004 03:40

Стенограм


ИСКАЖУВАЊЕ НА ДИМИТАР БЛАГОЕВ ЗА НАРОДНОСТА НА МАКЕДОНЦИТЕ ПРЕД БУГАРСКИОТ ПАРЛАМЕНТ ВО 1917 ГОДИНА*

...

Д. Благоев: ...Всушност во Бугарија се водеше една голема борба не за обединувањето, како што велат, на бугарското племе, а за владеењето на едно племе во Бугарија. И таа борба е една од причините за ослободувањето на самата таа бугарска држава. Таа борба се водеше меѓу бугарското племе и словенското племе на Балканскиот Полуостров. Бугарското племе, еден грст, но добро организирано дојде на Балканскиот полуостров и најде едно племе мирно, уште недоразвиено во својата општествена организација, уште кога тоа се наоѓаше во последниот степен на варварство, кога тука што се формираше како сојузи на племиња, за да мине понатака, во периодот на цивизацијата, во нација. И тој поорганизиран дел, кој главно стоеше на едно пониско варварско стопало, грабечки жесток, кој не познаваше никакво одвраќање кон какви да било средства, се нафрли врз словенските племиња да ги завладее. Но тие племиња, и покрај тоа што беа неорганизирани, својата борба ја водеа долго против тоа бугарско племе.

Ј. Сак`зов: Не заборавајте дека тие беа колонии на Византија и нејзинети потчинети.

Д. Благоев: Потчинети,но независни во својот внатрешен живот.

Некој од левицата: Не ја заборавајте историјата.

Д. Благоев: Која историја? Таа ли, која вие ја фалсификуате? (смеа) Таква историја ние не ви признаваме. Ние гледаме како е стварноста. Факт е г. г. народни претставници дека имало голема борба меѓу бугарските и словенските племиња на Балканскиот полуостров. И тој процес за кој што ни говори Ј. Сак`зов и кој што го подржуваат и другите не е за обединување на бугарското племе туку за завладување на словенските племиња на Балканскиот полуостров и затоа ние гледаме потиснување на словенските племиња на Балканскиот полуостров што масовно се преселуваат во Византија и Мала Азија, и од друга страна, одат на југ кон Македонија во која имено се запазува долго време словенското племе.

Г. Данилов: Ама вие сте родом од Загоричане.

Д. Благоев: Јас сум родом од Загоричане, меѓутоа јас не сум Бугарин, јас сум Македонец, Македонски Славјанин! (смеа) И како таков ако сакате да знаете, јас сум за Македонија како словенска земја, која ќе има сопствена управа.

Некој од десницата: Што бараш тогаш во Бугарија?

Д. Благоев: Така што процесот за којшто не се говори, е процес за завладување, а не за обединување на бугарското племе...

Министерот Х.И. Попов: Како се наречуваат во Загоричане Бугарите?

Д. Благоев: Ако ги прашате, тие се нарекуваат христијани.

Министерот Х.И. Попов: Тие се нарекуваат Бугари.

Д. Благоев: Јас не сакам да навлегувам во таа сфера, но сакам да истакнам какви опасности од ваша гледна точка, од бугарска гледна точка, теории се развиваат во нашата историја, односно за процесот на обединување на бугарското племе....

Министерот Х.И. Попов: Борбите за независноста на бугарската црква највеќе се развија во вашето село и затоа го изгорија.

Д.Благоев: Тоа сосема не е така, а процесот е во завојување на племињата на Балканскиот Полуостров од Бугарите. И ако говориме за историскиот процес, тогаш тој процес и денеска постои, имено бугарското племе да ги завладее местата кои му се неопходни, за да може тоа да излезе на море, за да може на големите водни патишта и Егејското Море. Ете ја смислата на историскиот процес.

Д.Благоев: Јас мислам дека од вас послабо информирани по тие прашања и позабркани глави нема. Особоне вие учителите, којшто секогаш врз тие фалшливи теории сте се воспитувале, воопшто вие не можете да ги разберете тие работи!

С. Костурков: (негодува)

Претседавачот д-р. И. Момчилов: Г Костурков! Ве молам не го прекинувајте ораторот.

Д. Благоев: “Ако вие сте убедени дека во Добружда се Бугари, дека во Мавровско, дека во Македонија се Бугари, дека во Серес, Драма и Кавала се Бугари, зошто вие се плашите од таа формула на рускиот мир.... Ако сте убедени дека некаде има Бугари, зошто вие се плашите да се направи референдум и да видиме што ќе кажат? Зошто се дерет? Значи несигурни сте, значи има нешто што ве тревожи, има некои области, завладеени од вас, кои, ако се подложат, на референдум....” (гласно негодување и прекинување на говорникот)

* Извор: Стенограми од Бугарскиот парламент, Современост, јануари 1967, стр.79-81
Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
дехидратиран кетчуп
гаден тип
***

Регистриран: 16.07.2003
Мнения: 2786
От: кръчмата
Re: Stenogram - D. Blagoev
    #295718 - 07.05.2004 09:14 [Re: Macedonication]

ам много ясно, Благоев следва инструкциите на комунистите. Коментарите на останалите депутати са повече от красноречиви

--------------------
tiuriuliu biurgiurdiuliu.Рейс 305 е ПОДВОДНИЦА!!!
АЛКОХОЛЪТ В МАЛКИ ДОЗИ Е ПОЛЕЗЕН ВЪВ ВСЯКАКВИ КОЛИЧЕСТВА
powered by ВИП СУЛЮ
myspace.com


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
beatrix
happy
***

Регистриран: 26.04.2004
Мнения: 2583
От: a nicer place
Re: Stenogram - D. Blagoev
    #295737 - 07.05.2004 09:45 [Re: дехидратиран кетчуп]

Направо е кристално-ясно!сам се е насадил в пачи яйца,който го постна това!

Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
V.I.P
куха лейка
****

Регистриран: 14.09.2003
Мнения: 7052
Re: Stenogram - D. Blagoev
    #295746 - 07.05.2004 09:53 [Re: Macedonication]

Цитат:


Министерот Х.И. Попов: Како се наречуваат во Загоричане Бугарите?

Д. Благоев: Ако ги прашате, тие се нарекуваат христијани.

Министерот Х.И. Попов: Тие се нарекуваат Бугари.

--------------------
Абе, писна ми вече... искам да се возя на Маруся!


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
FEAR
пристрастен
***

Регистриран: 07.01.2002
Мнения: 516
От: Blagoevgrad
Re: Stenogram - D. Blagoev
    #295820 - 07.05.2004 11:56 [Re: V.I.P]

Ами драги българи така е!!!!То се иска малко акъл да знаеш какво да поустваш,ама такъв трудно се намира у инструментите на пропагандаторите в Скопие!!!!--------------------
KEEP MINCING!


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Macedonication
Нерегистриран
Re: Stenogram - D. Blagoev
    #296152 - 07.05.2004 17:40 [Re: FEAR]

кристално-ясно e!

William Gladstone: Macedonia to the Macedonians, Bugaria to the Bulgars, Serbia to the Serbs!


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
V.I.P
куха лейка
****

Регистриран: 14.09.2003
Мнения: 7052
Re: Stenogram - D. Blagoev
    #296228 - 07.05.2004 19:52 [Re: Macedonication]

След като е кристално ясно, на мен ми става неясно какво целиш с предните си постове? Какво точно се опитваш да докажеш...

--------------------
Абе, писна ми вече... искам да се возя на Маруся!


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Barovetza
неопитен, ама вече се оправиииих!
***

Регистриран: 26.04.2004
Мнения: 632
От: Берлин, Германия
Re: Stenogram - D. Blagoev
    #296238 - 07.05.2004 20:08 [Re: дехидратиран кетчуп]

Ще трябва да те коригирам, брат ми! По това време не имало нито комунисти, нито Междузвездни войни... Ако бе чел малко историята щеше да знаеш, че по това време е имало социалдемократи, комунистите се отцепиха по-късно, щото не им допадаха идеи, спрямо които властта може да се дели и с други партии!

И Благовев, на който не съм кой знае какъв голям симпатизант, го казва, ама трябва да си свалиш "очилата" и да го прочетеш - става на въпрос на първо място за християни, а после и за славяни, към които се числят и притопилите се в тези племена българи!

--------------------
Долуподписаният....А бе туй ми звучи малко....ще ми се кара Админа...!


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
български
Нерегистриран
Re: Stenogram - D. Blagoev
    #296300 - 07.05.2004 21:25 [Re: Barovetza]

Абе наричай ги както искаш (комунисти, социалдемократи) не ви щат "българското" хората в Македония. Или както казал Драган Цанков на руснаците "Не ви щеме ни меда, ни жилото!" И преди 1850г. и след това, та до наши дни, не ви го щат и каквито и финтове и въртележки да правите! Насила хубост не става!
Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Barovetza
неопитен, ама вече се оправиииих!
***

Регистриран: 26.04.2004
Мнения: 632
От: Берлин, Германия
Re: Stenogram - D. Blagoev
    #296350 - 07.05.2004 22:30 [Re: български]

А бе аз не мога да разбера как дойде до извода, че българският народ (подчертавам - народ!) ти е приискал Македонията?! Че българският народ иска да живее и общува по-тясно с тези си братя, с които от десетилетия е делен насила от политиците и на двете страни, едната страна. Но че някой се е засилил да ви превзема или окупира, това е вече някаква параноя и то създадена пак от гореспоменатите! Пък като ти е толкова драго, иди се одупи на ония съседи от Косово, те ви чакат само да се понаведете!!

--------------------
Долуподписаният....А бе туй ми звучи малко....ще ми се кара Админа...!


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Страници: 1 | 2 | 3 | >> (покажи всички)Допълнителна информация
0 регистрирани и 61 анонимни потребители в момента разглеждат този форум.

Модератор:  admiral 

Изпечатай темата

Възможности в този форум:
Не можете да добавяте нови теми
Не можете да отговаряте на мненията
HTML - забранен
Псевдо-HTML - разрешен

Рейтинг:
Брой показвания: 7305

Мнението ти за темата:

Прехвърли се вALL.BG не носи отговорност за съдържанието на мненията, публикувани във форумите.

НАЧАЛОРЕКЛАМАВРЪЗКА С НАСКОНТАКТИЗА НАС

©1999-2015 ALL.BG Всички права запазени!

Generated in 0.028 seconds in which 0.011 seconds were spent on a total of 14 queries. Zlib compression enabled.