ALL.BG форуми
ALL.BG поща форуми чат стая обяви картички


Форуми » Политика » Македония

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | >> (покажи всички)
embes
ветеран
****

Регистриран: 05.01.2010
Мнения: 1294
Re: Без България няма Пиринска Македония!
    #2958025 - 26.09.2012 10:23 [Re: Андреј]

Додали са ни части от тема България или Кутмичевица, не от западна Румелия-Македония. С население предимно българско , което се присъединило доброволно към бългаорската Екзархия , което строило български училища ,църкви и читалища.

Това са правили дедите ви , а такива като теб днес плюят на гробовете им.
Но ти нямаш скруполи защото си сръбче или син на сърбоман.


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Андреј
рекордьор
**

Регистриран: 16.12.2011
Мнения: 5182
Re: Без България няма Пиринска Македония!
    #2958082 - 26.09.2012 12:08 [Re: embes]

Од каде протобугари на таа територија .... Кога веќе ја спомнуваш Кутмичевица мислиш на протобугари ....

КОГА дошле.... Еден историски податок ...???


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Андреј
рекордьор
**

Регистриран: 16.12.2011
Мнения: 5182
Re: Без България няма Пиринска Македония!
    #2958084 - 26.09.2012 12:09 [Re: Пиринец]

Пиринеец, не е тема тоа, но ако сакаш да говориме за тоа почни да разликуваш монархијата на Белгија и бугарската монархија и ке видиш дека НЕ можело да биде уставот препишан од Белгискиот ....

И тоа е само уште една лага ... Дундуков го напишал Уставот не го препишувал ...


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Тълмачъ
рекордьор
****

Регистриран: 16.09.2012
Мнения: 3171
От: Варна
Re: Без България няма Пиринска Македония!
    #2958097 - 26.09.2012 12:28 [Re: Андреј]

Цитат:

Од каде протобугари на таа територија .... Кога веќе ја спомнуваш Кутмичевица мислиш на протобугари ....

КОГА дошле.... Еден историски податок ...???


Четете си собствените си историчари, млади ми сър: http://www.fenomenibg.com/modules/news/article.php?storyid=125
Цитат:

Според Микулчич първите заселници в Македония били прабългарите на хан Кубер - брат на Аспарух. "Това прабългарско племе", заселило Битолското и Прилепското поле, създало полунезависима държава и след време - твърди Микулчич - заело територията до Корча и Елбасан /днес в Албания/. Това означава, че с прабългари били населени и полетата на Ресен и Охрид, т.е. около 1/3 от днешна Македония.

По-нататъшното заселване на Македония се свързва с "Бугарското освобождение на Северна Македония". Микулчич смята, че процесът е започнал "до 807 г. от водачот на Бугарите во Панония Крум, избран за каган на сите Бугари". С проникването на българите започнала и "обновата на твърдините", останали от римляните в Македония.
--------------------
Където е текло, там пак ще тече.


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Андреј
рекордьор
**

Регистриран: 16.12.2011
Мнения: 5182
Re: Без България няма Пиринска Македония!
    #2958126 - 26.09.2012 12:51 [Re: Тълмачъ]

Па кажи му на авторот повторно да го прочита Микулчич и да види дали тој некаде спомнува во книгата ПРОТОБУГАРИ ....

Има многу голема разлика помеѓу пропагандата за Микулчич и неговата книга....


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Пиринец
Татар
***

Регистриран: 14.12.2011
Мнения: 3497
Re: Без България няма Пиринска Македония!
    #2958140 - 26.09.2012 13:01 [Re: Андреј]

Чел съм ги и двата, даже и правописните грешки мога да видя, а освен това има няколко ключови грешки в превода. БАН сега прави задълбочен анализ на първата конституция, ще е доста интересен, но не ми се вижда ШОКАНТЕН.
Иначе знам твойта теза, само тука малко я засилваш. Ти за Македонци не говореше 19-ти век, говореше за словени и как ние всички сме словени, тука почна други тези да застъпваш леко или да си играеш с терминологията.
Между другото Мисла е гений, забавлява ме от сърце, дискусията на Воденица е много забавна.


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Андреј
рекордьор
**

Регистриран: 16.12.2011
Мнения: 5182
Re: Без България няма Пиринска Македония!
    #2958150 - 26.09.2012 13:15 [Re: Пиринец]

Ја и понатака стојам на моето мислење дека бугарите (говорам за оние кои живееле со векови вон Мизија) и Македонците србите се едно те исто племе.... Словени .... Се одвојувале како интересите на големите сили дозволувале .... Па така србите се одвоиле први, бугарите пола век по нив,а Македонците исто така некој пола век или нешто повеќе по нив.... И во целиот овој период е ПРАШАЊЕ кога се создала национална свест кај овие народи ...

И сето ова не дава НИКОМУ право да говори дека некој потекнува од некого ...

Ама како што гледаш на форумов не владее такво мислење па јас само им парирам на ист начин на кој тие се обидуваат да ми докажат дека некој потекнува од бугарите ....

Лесно е да манипулираш со податоци од историјата затоа што и таа е пишувана по потреба на тогашните млади народи... Но денес од позиција на 21 век кога ни се познати сите детали можеме со тие истории да си тераме сеир... А јас тоа и го правам ...


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Тълмачъ
рекордьор
****

Регистриран: 16.09.2012
Мнения: 3171
От: Варна
Re: Без България няма Пиринска Македония!
    #2958151 - 26.09.2012 13:17 [Re: Андреј]

Цитат:

Па кажи му на авторот повторно да го прочита Микулчич и да види дали тој некаде спомнува во книгата ПРОТОБУГАРИ ....

Има многу голема разлика помеѓу пропагандата за Микулчич и неговата книга....


Чети, то сляпото окато прави...

Цитат:

Во некрополата „Млака” пред тврдината во Дебреште, Прилеп, откопани се гробови со наоди од доцниот 7. и 8. век. Тие се делумно или целосно кремирани и не се ниту ромејски, ниту словенски. Станува збор најверојатно, за Кутригурите.

Ова протобугарско племе, под водство на Кубер
, а како потчинето на аварскиот каган во Панонија, околу 680 г. се одметнало од Аварите и тргнало кон Солун. Кубер ги повел со себе и Сермесијаните, (околу 70.000 на број), во нивната стара татковина. Сермесијаните биле Ромеи, жители на балканските провинции што Аварите ги заробиле еден век порано и ги населиле во Западна Панонија, да работат за нив. На Кубер му била доверена управата врз нив.

По неколку победоносни судири со Аварите кои ги прогониле, Кубер со својот мешан народ успеал да дојде во Македонија. Од властите во Солун измолил дозвола тие да се населат во Прилепското Поле (Campus Kerameensis; Керамеиаи е античкото име за Прилеп). Властите од Солун им наложиле на Драговичите, како на најблиски соседи, во прво време да ги помагаат Сермесијаните во снабдувањето. [21]

Со населување на Сермесијаните-христијани и гркофони во опустените северномакедонски простори, Византија планирала да ја зајакне

21. Овој настан го дискутирале повеќе европски учени откако големиот византолог П. Лемерл уверливо ги интерпретирал сите историски настани, опишани во Чудата на св. Димитрија Солунски, надминувајќи ги сите досегашнн делумни обиди (I, II, 1980). Доселувањето на Сермесијаните под водство на Кутригурот Кубер во Пелагонија најцелосно е прикажано во книгата на Ј. Вернер 1986, 1—71, Т. 1—32, поврзано со пребогатите златни предмети во депоата кај Врап и Ерзеке, во југоисточна Албанија, како дел од касата на аварскиот каган што Кубер успеал да му го земе со себе во Македонија.Последно, имало ли е според този ваш историчар прабългари в Македония, или не?

--------------------
Където е текло, там пак ще тече.


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Андреј
рекордьор
**

Регистриран: 16.12.2011
Мнения: 5182
Re: Без България няма Пиринска Македония!
    #2958152 - 26.09.2012 13:18 [Re: Пиринец]

Што се однесува до конституцијата мислам дека БАН ке направи нова манипулација ... Бараат само каде можат да ја сместат контитуцијата која не е препишана туку е напишана од Дондуков ... Малку прочитај ги мемоарите од тоа време и ке ти биде јасно дека не препишувал од никаде, тој бил премногу амбизицозен и се гледал како цар на Бугарија, па така и се однесувал ...

А денес можеш секаде да бараш сличности ... Пак ке ти повоторам... Белгија и Бугарија во тоа време имаат два сосема различни типа на монархии и ако тргнеш од тука, нема шанси уставот да е ни сличен ...


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Пaт

***

Регистриран: 09.01.2012
Мнения: 17777
Re: Без България няма Пиринска Македония!
    #2958153 - 26.09.2012 13:18 [Re: Андреј]

Имаш една голема грешка само во терминологијата. Словените не биле/се племе, туку еден голем народ. Ама глупав народ.

--------------------
Ridentem dicere verum


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | >> (покажи всички)Допълнителна информация
0 регистрирани и 6 анонимни потребители в момента разглеждат този форум.

Модератор:  admiral 

Изпечатай темата

Възможности в този форум:
Не можете да добавяте нови теми
Не можете да отговаряте на мненията
HTML - забранен
Псевдо-HTML - разрешен

Рейтинг:
Брой показвания: 5440

Мнението ти за темата:

Прехвърли се вALL.BG не носи отговорност за съдържанието на мненията, публикувани във форумите.

НАЧАЛОРЕКЛАМАВРЪЗКА С НАСКОНТАКТИЗА НАС

©1999-2015 ALL.BG Всички права запазени!

Generated in 0.024 seconds in which 0.004 seconds were spent on a total of 12 queries. Zlib compression enabled.