ALL.BG форуми
ALL.BG поща форуми чат стая обяви картички


Форуми » Политика » Македония

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | >> (покажи всички)
Пaт

***

Регистриран: 09.01.2012
Мнения: 17777
Re: История и историография
    #2959935 - 29.09.2012 08:55 [Re: Андреј]

Повеќе би сакал да ја прочитам целата книга на Пириватрич за самиот да видам што тој сака да каже. Досега од овие две страници видов дека неговата теза главно и не се разликува од бугарската теза, имено дека прото-Бугарите затекнале славјанско население во пределите на денешна Македонија и Бугарија и настанало мешање на тие два народа при што прото-Бугарите (за да се направи разлика помеѓу денешните и првичните) се словенизирале. Е сега, тој нагласува дека тоа словенизирање било поинтензивно во пределите на денешна Бугарија...и тука завршува исечокот. После тоа секој може да си го продолжи како што сака, некој дека имало повеќе праБугари во денешна Бугарија, други дека во Бугарија тие поуспешно се словенизирале додека во Македонија тој процес одел побавно и останале повеќе оригинални Бугари Затоа секоја книга јас ја читам во целост, или што би се кажало на античкиот ни јазик - интегрално И фуснотите ги игнорирам, освен ако не се на самиот автор, како во книгава.

Не се согласувам со твојата теза за „народното име“ и сметам дека даваш лош превод од српски на македонски. Имено, Пириватрич тука вели дека народното име на првичните Бугари заедно со територијалното ширење почнало да се шири и врз народите кои ги опфатило тоа територијално ширење, додека ако јас добро те разбирам, ти велиш дека тоа име станало народно за поданиците на средновековната бугарска држава во смисол фолклорно име.

Но тоа не е ништо ново во светската историја. Класичен друг таков пример имаш со Русите. И несловенскиот скандинавски руски народ своето народно име го наметнал врз мнозинството Словени во Русија.

Исто така, кога го вели она „према томе“ т.е. дека според расположливите извори нема некоја особена причина Самуиловото царство да не се нарекува бугарско како што и тој тоа го прави во книгата „без некое посебно објаснување“, тоа би можело да се префрли и во деветнаесеттиот век и почетокот на дваесеттиот век, нели?

--------------------
Ridentem dicere verum


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Тълмачъ
рекордьор
****

Регистриран: 16.09.2012
Мнения: 3171
От: Варна
Re: История и историография
    #2959941 - 29.09.2012 09:15 [Re: Пaт]

Цитат:

Повеќе би сакал да ја прочитам целата книга на Пириватрич за самиот да видам што тој сака да каже.


Ето: http://promacedonia.com/srpir/srdjan_pirivatric_samuilova_drzava.pdf

--------------------
Където е текло, там пак ще тече.


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Тълмачъ
рекордьор
****

Регистриран: 16.09.2012
Мнения: 3171
От: Варна
Re: История и историография
    #2959944 - 29.09.2012 09:19 [Re: Андреј]

Цитат:

Отсекогаш имало само Македонци во Бугарија ... И така сте добиле славјанството после Барлински конгрес ... До тогаш Мизија биле турци, грци и нешто хрвати и други католици по Дунав и приморјето ...Снощи си легнах по-рано и явно съм пропуснал доста
Това си го написал или в пристъп на безсилно озлобление, или след прекаляване с амфетамин. Ако е първото, е глупаво. Ако е второто, е нездравословно.

--------------------
Където е текло, там пак ще тече.


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
sofmak
рекордьор
***

Регистриран: 20.10.2011
Мнения: 10089
явлението Андрей
    #2959947 - 29.09.2012 09:31 [Re: Тълмачъ]

Без да искам изтрих първият си отговор. А той беше (в смисъл), че има и трети вариант защо се пишат глупости - за да става весело


сега да развия стратегията и тактиката на Андрей
Тя не е нова. Според мен това е стратигията и тактиката от появата на форумите, в които си контактуват българи и македонци.
Сценарий:
Македонецът употребява дума, която българинът среща да първи път.
Б: Ти къв си бре?
М: (гордо) Македонец (и нищо друго)
Б: Няма такова нещо.
По-нататък няма защо да пиша. Всички знаят продълженията.
Но аз да се спра на едно възможно продължение.
М: Бугари нема. Бугарите са измислени (от Русия).
Каква е целта? Приятно прекарване на времето


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
татар
сеирджия
***

Регистриран: 25.10.2011
Мнения: 4357
От: Улан Батор
Re: има и трети вариант
    #2959951 - 29.09.2012 09:47 [Re: sofmak]

Аз пък не видях някои вместо да вика "Простак,мошеник,лъжец,манипулатор и т.н." да изкара контра-тези на неговите или доказателства някакви,исторически паметници...Само "Ууууу,аааа!Фиромциии!"...Каква е разликата тогава между този форум и македонистките?Само смяна на полюсите...

--------------------
Антифриза е нехетеросексуален!


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
sofmak
рекордьор
***

Регистриран: 20.10.2011
Мнения: 10089
на времето се опитвах
    #2959953 - 29.09.2012 09:51 [Re: татар]

Цитат:

Аз пък не видях някои вместо да вика "Простак,мошеник,лъжец,манипулатор и т.н." да изкара контра-тези на неговите или доказателства някакви,исторически паметници...Само "Ууууу,аааа!Фиромциии!"...Каква е разликата тогава между този форум и македонистките?Само смяна на полюсите...като прочета нещо, което ми се струва невярно, да цитирам енциклопедия (най-често Уикипедия). Веднага получавах безспорен доказ, че не съм прав: Това са тоалетни хартии
Та за полюсите си прав. Аз му казвам: Огледалото!


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Тълмачъ
рекордьор
****

Регистриран: 16.09.2012
Мнения: 3171
От: Варна
Re: има и трети вариант
    #2959956 - 29.09.2012 10:04 [Re: татар]

Цитат:

Аз пък не видях някои вместо да вика "Простак,мошеник,лъжец,манипулатор и т.н." да изкара контра-тези на неговите или доказателства някакви,исторически паметници...


Да се привеждат контра-тези на това ли?
Цитат:

Отсекогаш имало само Македонци во Бугарија ... И така сте добиле славјанството после Барлински конгрес ... До тогаш Мизија биле турци, грци и нешто хрвати и други католици по Дунав и приморјето ...


Бегай па ти
Като оставим настрана, че аз поне за "Барлински конгрес" не бях чувал, момчето може да попрочете за начало тук От същия автор, дето му дигнаха споменик, а Божо го "отстреля", и после назад във времето. Ще има доста да чете.

--------------------
Където е текло, там пак ще тече.


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Пaт

***

Регистриран: 09.01.2012
Мнения: 17777
Re: История и историография
    #2959957 - 29.09.2012 10:05 [Re: Андреј]

Цитат:

Па нема бугарски славјани .... Барем во тој период ....

Ако погледнеш доаѓањето на Бугарите на Балканот и прераспоредот кој го направил Апсарух ке видиш дека тој ги пратил славјаните по граничните предели вон Мизија едни кон аварите други кон Консатнтинопол ... И со тоа ја оставил Мизија без славјани ...

Ако гледаш од денешна гледна точка, славјаните кои се приклучени на бугарското кнежевство се Македонски ...
Од Аспарух до Самуил има околу три века. Во меѓувреме, во времето на Борис сите Бугари го примаат христијанството - и словенскиот јазик! Како и зошто? Ако е само во име на покрстувањето и во име на престижот на имање свое писмо и писмена традиција, тоа можеле да го сторат и вака , а црковнословенскиот јазик ете, можел да изгледа и вака:Се работи за т.н. Брижински споменици. Како што гледаш, се забележуваат латински изрази. Во црковнословенските споменици пак на православието се забележуваат грчки изрази. Заедничко кај сите нив е тоа што основата е словенскиот јазик. Зошто? Веројатно бидејќи до тогаш сите философски расправи, трагедии, епови итн. биле пишувани на словенски јазик па било престижно да се зборува словенски?

--------------------
Ridentem dicere verum


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
sofmak
рекордьор
***

Регистриран: 20.10.2011
Мнения: 10089
според мен не е въпрос на престижност
    #2959958 - 29.09.2012 10:27 [Re: Пaт]

Цитат:


Веројатно бидејќи до тогаш сите философски расправи, трагедии, епови итн. биле пишувани на словенски јазик па било престижно да се зборува словенски?а въпрос на оцеляване. Князът е разбирал, че без религията трудно се управлява държавата. А религиозните книги са били на гръцки. А населението си е говорело славянски говор и не е разбирало религиозните служби.


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Пaт

***

Регистриран: 09.01.2012
Мнения: 17777
Re: според мен не е въпрос на престижност
    #2959960 - 29.09.2012 10:31 [Re: sofmak]

А народот што зборувал словенски и не знаел грчки зошто говорел словенски?

--------------------
Ridentem dicere verum


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | >> (покажи всички)Допълнителна информация
0 регистрирани и 9 анонимни потребители в момента разглеждат този форум.

Модератор:  admiral 

Изпечатай темата

Възможности в този форум:
Не можете да добавяте нови теми
Не можете да отговаряте на мненията
HTML - забранен
Псевдо-HTML - разрешен

Рейтинг:
Брой показвания: 2786

Мнението ти за темата:

Прехвърли се вALL.BG не носи отговорност за съдържанието на мненията, публикувани във форумите.

НАЧАЛОРЕКЛАМАВРЪЗКА С НАСКОНТАКТИЗА НАС

©1999-2015 ALL.BG Всички права запазени!

Generated in 0.032 seconds in which 0.014 seconds were spent on a total of 12 queries. Zlib compression enabled.