ALL.BG форуми
ALL.BG поща форуми чат стая обяви картички


Форуми » Политика » Македония

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | >> (покажи всички)
ToffeeTwr-Нострадамус
Нострадамус
****

Регистриран: 04.10.2011
Мнения: 3970
От: Vienna
Re: има и трети вариант
    #2959962 - 29.09.2012 10:35 [Re: татар]

Цитат:

Аз пък не видях някои вместо да вика "Простак,мошеник,лъжец,манипулатор и т.н." да изкара контра-тези на неговите или доказателства някакви,исторически паметници...Само "Ууууу,аааа!Фиромциии!"...Каква е разликата тогава между този форум и македонистките?Само смяна на полюсите...
Дай една контра теза на това:
Цитат:

Отсекогаш имало само Македонци во Бугарија ... И така сте добиле славјанството после Барлински конгрес ... До тогаш Мизија биле турци, грци и нешто хрвати и други католици по Дунав и приморјето ...

След като прочетеш такива безумия, според теб има ли смисъл, възможно ли въобще да дебатираш с подобен индивид?

Да не говорим другите му изразни средства достижения на 77 000 години фиромска култура?

--------------------
"Ваша великорусская мечта, сидя по горло в дерьме, затащить туда всех остальных. Это и есть Русизм"


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
sofmak
рекордьор
***

Регистриран: 20.10.2011
Мнения: 10089
да
    #2959963 - 29.09.2012 10:36 [Re: Пaт]

Цитат:

А народот што зборувал словенски и не знаел грчки зошто говорел словенски?"И" в твоята реченица ме обърква. Защото това и може да означава, че освен словенски народот може пък да е знаел и грчки. Пък аз си мисля, че не е знаел.


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
ToffeeTwr-Нострадамус
Нострадамус
****

Регистриран: 04.10.2011
Мнения: 3970
От: Vienna
Re: История и историография
    #2959966 - 29.09.2012 10:42 [Re: Пaт]

Цитат:

Затоа секоја книга јас ја читам во целост, или што би се кажало на античкиот ни јазик - интегрално И фуснотите ги игнорирам, освен ако не се на самиот автор, како во книгава.

+1

Само да добавя, няма да е лошо да се прочетат и други книги на същия автор да се добие цялостна представа за позицията му, както и да се видят гледните точки на други историци от това врме и съпоставка на извори.

--------------------
"Ваша великорусская мечта, сидя по горло в дерьме, затащить туда всех остальных. Это и есть Русизм"


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
sofmak
рекордьор
***

Регистриран: 20.10.2011
Мнения: 10089
Царят
    #2959967 - 29.09.2012 10:46 [Re: ToffeeTwr-Нострадамус]

Цитат:След като прочетеш такива безумия, според теб има ли смисъл, възможно ли въобще да дебатираш с подобен индивид?

Да не говорим другите му изразни средства достижения на 77 000 години фиромска култура?Много ми е симпатичен, въпреки, че съм републиканец. Поне едно "Добър ден" да му бях казал, като бяхме един до друг в ръкава
Та всички виждат, че е безумие, но той би казал: Много интересно мнение. Трябва вниматeлно да се огледа от всички страни.
Всеки може да си разбира тези думи както си иска, но аз ги разбирам така: Не да се търси някакъв смисъл, а да се търсят причините, довели до това безумие
А Царят казва така, защото от малък е възпитаван да стане цар. Не си бъркай в носа, хората те гледат


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Андреј
рекордьор
**

Регистриран: 16.12.2011
Мнения: 5182
Re: История и историография
    #2960012 - 29.09.2012 12:34 [Re: Пaт]

Па пред да го донесеш заклучокот прочитај ја целата книга вклучувајки ги и фуснотите кои во неа се напишани од авторот и се многу важни за да се добие целата слика....

Теоријата на слевање (која во претходниот цитат беше оставена поради фуснотите поврзани со текстот за народното име) е превземена од Ангелов, тоа го има во фуснотите, а завршува вакаПириватрич не навлегува во целата книга во објаснување на сите бугарски теории, од кои е превземен овој дел во светската историја, но затоа објаснува свое видување на нештата ....

Не се слагам со приказната за народното име...

Ширењето на народното име е ширење на народно име а не и мешање на ентитети или пак асимилација... На пример Каменијат сеуште за територијата на Македонија говори за скалвини и словени, а не за бугари...

Словенскиот карактер на Самоиловата држава тоа и го докажува...

Не постои во историјата никаов податок дека во Македонија некогаш влегле бугари.... Златарски и останатите историчари ги сместуваат по Житието на Климент, каде ЕДИНСТВЕНО Теофилакт дава податок дека Климент е пратен во Кутмичевица од Борис и дека Борис му дал куќи и поседи .... Што е комплетна лага на манипулација на Теофилакт ...

Теофилакт пишувал во време малку после расколот на христијанската црква во средината на единаесети век и тенденциозно територијата на која живеел ја ставил под јурисдикција на Константиопол, иако од документите на соборот во 870 година се гледа дека таа припаѓала на Папата и до расколот никаде не постои некаков договор дека оди под јурисдикција на Константиопол... Па така Климент кој бил епископ од Велика Моравија заедно со Наум отишол во папска епископија Јустинијана во Охрид (ова можеш и кај Ценов да го прочиташ) и таму продолжува да пишува на азбуката која Папата не ја забранил, глаголицата... Кирилицата четири пати е забранувана од Папата....

Интересен факт кој Теофилакт го прерипал е дека Симеон преминал со целиот народ под јурисдикција на папата откако бил превеслан од Константипол за круната.... Затоа и Климент него (како најблизок владар под јурисдикција на Папата) му ја поднел оставката на местото епископ.... Дека е ова така можеш да прочиташ во историјата на Клајнер ... На Воденица поставив цитати од еден говор по повод крунисувањето на Петар од кој е јасно дека Петар ги вратил бугарите под јурисдикција на Константиопол а Симеон се оценува најлошо што може .... И секако причината на Теофилакт треба да се бара во политиката на Константиопол кој се обидува овие територии да ги превземе со векови, па на овој начин создава византијска историја на овие територии ....

И да нема забуни, говориме за црковна власт, не за државна ... Тие се разликувале една од друга во тоа време.... Тесалија, Епир, Илирик и Дарданија иако државно припаѓале на Византија, црковно до расколот припаѓале под Папска јурисдикција ....

Што се однесува до Пириватрич, прочитај го внимателно ако треба и неколку пати за да имаш јасна слика за многу прилики во Византија во тоа време ....

Ти препорачувам доколку имаш познавање на францускиот јазик да ја прочиташ и Une hypothèse sur le Car Samuel од Владимир Петкович ... Интересна книга и теорија, но пред се е интересна поради податоците за Византија од тоа време ....


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Андреј
рекордьор
**

Регистриран: 16.12.2011
Мнения: 5182
Re: История и историография
    #2960017 - 29.09.2012 12:37 [Re: Тълмачъ]

Би било добро да ги прочиташ мемоарите на Солзбери пред Константинополската конференција а потоа и на Дизраели од Берлинскиот конгрес и тогаш да судиш ....

Во нив ТОЧНО ке во видиш распоредот на славјаните, грците, турците и католиците па кога сето ова ке го споредиш со бугарската географија од 1835, тогаш постави ми прашање ....


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Андреј
рекордьор
**

Регистриран: 16.12.2011
Мнения: 5182
Re: явлението Андрей
    #2960024 - 29.09.2012 12:41 [Re: sofmak]

Софмак, нормално е дека јас имам став и дека можеш да го промениш само ако ми покажеш факти .....

Од растурање на српското царство кое е последно на оваа територија па се до 1912 на оваа територија НЕМА СТАПНАТО бугарска нога .... Истото може да се каже скоро за целата територија која Солзбери и Дизраели ја квалификуваат како СЛОВЕНСКА и е дел од Константиополскиот договор како западно бугарска автономна покраина...

И кога ке го разбереш тоа ке разбереш дека на таа територија имаш СЛОВЕНИ, национално неопределени ....

Од оваа маса со берлинскиот конгрес е одвоен дел и тој преминал во Бугарија за да во Бугарија владее словенското мнозинство ...

И што е тука чудно во тоа што јас го пишувам ....???


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Андреј
рекордьор
**

Регистриран: 16.12.2011
Мнения: 5182
Re: според мен не е въпрос на престижност
    #2960032 - 29.09.2012 12:50 [Re: sofmak]

Грешка ....

Не заборавај дека Борис барал христијанизирање од Папата ... Дали мислиш дека Папата ке ги христијанизирал на старословенски ...???

Па тој пратил свој службеници за кои сум сигуре дека старословенски не знаеле ....

Борис е принуден како дел од мировниот договор после изгубената војна во 864 година.... И бидејки прифатил да се христијанизира тој почнува да бара решение како да го намали влијанието на грчката црква....

Протерувањето на учениците на Методиј од Моравија дошло како кец на десетка и на бугарите и на грците, зашто Фориј на тој начинл успеал да го спречи влегувањето на латиснкиот во литургијата во Бугарија и територијата која е под државна контрола на Константиопол а под црковна на Папата ...

Сепак за да се долови целата слика ке мора малку повеќе да се прочита, нели ...

Редактирано от Андреј (29.09.2012 12:51)


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Пaт

***

Регистриран: 09.01.2012
Мнения: 17777
Re: История и историография
    #2960034 - 29.09.2012 12:51 [Re: Андреј]

Андреј, фуснотата со реден број 159 на Пириватрич ли е? Еве во овој твој пост е дадена во целост.

--------------------
Ridentem dicere verum


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Андреј
рекордьор
**

Регистриран: 16.12.2011
Мнения: 5182
Re: История и историография
    #2960036 - 29.09.2012 12:55 [Re: Пaт]

Сите фусноти се на Пириватрич... Еве ја таа до крајКе повторам Пириватрич е интересен затоа што се му е поткрепено со линкови кон теории кој опфаќаат одреден настан, без самиот да навлегува во пресуда која од овие е точна... Но низ целата книга тој си развива своја теорија, дека Самоиловото царство е словенско но со бугарско име...


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | >> (покажи всички)Допълнителна информация
0 регистрирани и 22 анонимни потребители в момента разглеждат този форум.

Модератор:  admiral 

Изпечатай темата

Възможности в този форум:
Не можете да добавяте нови теми
Не можете да отговаряте на мненията
HTML - забранен
Псевдо-HTML - разрешен

Рейтинг:
Брой показвания: 2786

Мнението ти за темата:

Прехвърли се вALL.BG не носи отговорност за съдържанието на мненията, публикувани във форумите.

НАЧАЛОРЕКЛАМАВРЪЗКА С НАСКОНТАКТИЗА НАС

©1999-2015 ALL.BG Всички права запазени!

Generated in 0.025 seconds in which 0.006 seconds were spent on a total of 12 queries. Zlib compression enabled.