ALL.BG форуми
ALL.BG поща форуми чат стая обяви картички


Форуми » Политика » Македония

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | >> (покажи всички)
Пaт

***

Регистриран: 09.01.2012
Мнения: 17777
Re: История и историография
    #2960039 - 29.09.2012 12:57 [Re: Андреј]

Да во ред, како што кажав штом ќе можам, ќе ја прочитам самата книга, но токму во таа фуснота тој не се согласува со Прокиќ.

--------------------
Ridentem dicere verum


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
sofmak
рекордьор
***

Регистриран: 20.10.2011
Мнения: 10089
интересно изказване
    #2960043 - 29.09.2012 13:01 [Re: Андреј]

Цитат:

Софмак, нормално е дека јас имам став и дека можеш да го промениш само ако ми покажеш факти .....

Од растурање на српското царство кое е последно на оваа територија па се до 1912 на оваа територија НЕМА СТАПНАТО бугарска нога .... Истото може да се каже скоро за целата територија која Солзбери и Дизраели ја квалификуваат како СЛОВЕНСКА и е дел од Константиополскиот договор како западно бугарска автономна покраина...

И кога ке го разбереш тоа ке разбереш дека на таа територија имаш СЛОВЕНИ, национално неопределени ....

Од оваа маса со берлинскиот конгрес е одвоен дел и тој преминал во Бугарија за да во Бугарија владее словенското мнозинство ...

И што е тука чудно во тоа што јас го пишувам ....???

Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Андреј
рекордьор
**

Регистриран: 16.12.2011
Мнения: 5182
Re: История и историография
    #2960054 - 29.09.2012 13:20 [Re: Пaт]

Пред да излезам го видов коментарот ...

На кратко, бидјеки е очигледно дека не си ги читал Почетак Самоилове владе од 1901 и Постанак једне словенске царевине у Македонији од Божидар Прокич, да ти дадам едно објаснување ....

Прокич и во двете дела кои малку се разликуваат Самоиловата држава ја нарекува Македонска и и дава посебен словенски карактер и ја глорифицира улогата на Србија и контактите со Македонските склавинии пред Самоиловото востание ... Иако и самиот Прокич кој прво ја разгледува теоријата на Дринов а потоа дава свое видување влегува во контрадикторности (само за пример, дава доказ дека бугарите прв пат отишле на запад во десетиот век, значи во време на Симеон, а тоа е токму она време за кое пишував кога Симеон со целиот народ поминува под јурисдикција на Папата, па така и добива владение на овие територии, сепак Прокич бугарската власт во Македонија прикажува од Борис...)

Но Прокич е сосема друга тема, заслужува тема посебно за него, но искрено јас немам повеќе воља за навлегување во подлабоки дискусии за историја... Затоа и само нафрлам податоци без цитати од литература како што беше тоа на Воденица....

Веројатно годините си го прават тоа ...

Редактирано от Андреј (29.09.2012 13:21)


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Негатор
Античен вагабонтин
***

Регистриран: 14.08.2011
Мнения: 23918
Re: История и историография
    #2960073 - 29.09.2012 13:33 [Re: Андреј]

Прокич, мокич - сичко е кажано тука со два збора!Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Maria66
мързелива
***

Регистриран: 14.02.2012
Мнения: 160
Re: История и историография
    #2960085 - 29.09.2012 13:44 [Re: Андреј]

Цитат:

Па пред да го донесеш заклучокот прочитај ја целата книга вклучувајки ги и фуснотите кои во неа се напишани од авторот и се многу важни за да се добие целата слика....

Теоријата на слевање (која во претходниот цитат беше оставена поради фуснотите поврзани со текстот за народното име) е превземена од Ангелов, тоа го има во фуснотите, а завршува вака

.......

Пириватрич не навлегува во целата книга во објаснување на сите бугарски теории, од кои е превземен овој дел во светската историја, но затоа објаснува свое видување на нештата ....

Не се слагам со приказната за народното име...

Ширењето на народното име е ширење на народно име а не и мешање на ентитети или пак асимилација... На пример Каменијат сеуште за територијата на Македонија говори за скалвини и словени, а не за бугари...

Словенскиот карактер на Самоиловата држава тоа и го докажува...

Не постои во историјата никаов податок дека во Македонија некогаш влегле бугари.... Златарски и останатите историчари ги сместуваат по Житието на Климент, каде ЕДИНСТВЕНО Теофилакт дава податок дека Климент е пратен во Кутмичевица од Борис и дека Борис му дал куќи и поседи .... Што е комплетна лага на манипулација на Теофилакт ...

Теофилакт пишувал во време малку после расколот на христијанската црква во средината на единаесети век и тенденциозно територијата на која живеел ја ставил под јурисдикција на Константиопол, иако од документите на соборот во 870 година се гледа дека таа припаѓала на Папата и до расколот никаде не постои некаков договор дека оди под јурисдикција на Константиопол... Па така Климент кој бил епископ од Велика Моравија заедно со Наум отишол во папска епископија Јустинијана во Охрид (ова можеш и кај Ценов да го прочиташ) и таму продолжува да пишува на азбуката која Папата не ја забранил, глаголицата... Кирилицата четири пати е забранувана од Папата....

Интересен факт кој Теофилакт го прерипал е дека Симеон преминал со целиот народ под јурисдикција на папата откако бил превеслан од Константипол за круната.... Затоа и Климент него (како најблизок владар под јурисдикција на Папата) му ја поднел оставката на местото епископ.... Дека е ова така можеш да прочиташ во историјата на Клајнер ... На Воденица поставив цитати од еден говор по повод крунисувањето на Петар од кој е јасно дека Петар ги вратил бугарите под јурисдикција на Константиопол а Симеон се оценува најлошо што може .... И секако причината на Теофилакт треба да се бара во политиката на Константиопол кој се обидува овие територии да ги превземе со векови, па на овој начин создава византијска историја на овие територии ....

И да нема забуни, говориме за црковна власт, не за државна ... Тие се разликувале една од друга во тоа време.... Тесалија, Епир, Илирик и Дарданија иако државно припаѓале на Византија, црковно до расколот припаѓале под Папска јурисдикција ....

Што се однесува до Пириватрич, прочитај го внимателно ако треба и неколку пати за да имаш јасна слика за многу прилики во Византија во тоа време ....

Ти препорачувам доколку имаш познавање на францускиот јазик да ја прочиташ и Une hypothèse sur le Car Samuel од Владимир Петкович ... Интересна книга и теорија, но пред се е интересна поради податоците за Византија од тоа време ....Андрешко и на воденицата ти го казах за да устискаш констукциите си най-много ти пречи Б комплекса - и за да се обосновеш изпадаш в нацистките теории за чисти гени и кръв, което меко казано е смешно и то тук на кръстопътните балкани - котел от гени които постоянно се мешат и точно народното име свързано с държавността е най-силно и упорито. Какво толкова страшно има че дошли прабългарите създали държава и по стечение на историческата обстановка обединили в нея голяма част от славяните, траките, власите, куманите и ред други които я припознали като своя БЪЛГАРСКА държава и с течение на времето се самоназовали БЪЛГАРИ.
Мисля че имаш достатъчно интелект за да знаеш че няма как да се проследи генетично кой как и колко къде е стъпил и оставил поколение. Не изпадай в ролята на съвременния Милош а си спомни думите на Грашанин от 1850г. "За жалост най големия славянски народ в Турция са Българите"
А относно разликата Велика Молава където е бил епископ Климент и Велика Моравия забрави ли как ти дърпахме ушите та искаш пак

--------------------
св. Августин Блаженни:
„Какво е държавата, ако не една голяма банда, и не е ли всяка обикновена банда — една малка държава?“

Редактирано от Maria66 (29.09.2012 13:53)


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Taridin
Kasnakoski
**

Регистриран: 17.07.2012
Мнения: 2848
Re: История и историография
    #2960091 - 29.09.2012 13:50 [Re: Андреј]

Цитат:

Но низ целата книга тој си развива своја теорија, дека Самоиловото царство е словенско но со бугарско име...
Т.е. застъпва антимакедонистическа и антивеликосръбска теза, плътно доближавайки се до Златарски, и Андрухата е съгласен с Пириватрич на 102,3%.


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Андреј
рекордьор
**

Регистриран: 16.12.2011
Мнения: 5182
Re: История и историография
    #2960133 - 29.09.2012 14:42 [Re: Негатор]

Е убаво де ... Ај сега ти бидејки ја подржуваш оваа теза покажи ми КАДЕ И КОГА НА ТЕРИТОРИЈАТА НА ДЕНЕШНА МАКЕДОНИЈА ДОШЛЕ БУГАРИ....

Последни владетели на територијата пред додаѓањето на турците се срби не бугари не византијци ...

Кога пред србите имало на оваа територија бугари и кој им дозволил да се населат... Територијата до србите била ВИЗАНТИЈСКА ...


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Андреј
рекордьор
**

Регистриран: 16.12.2011
Мнения: 5182
Re: История и историография
    #2960136 - 29.09.2012 14:43 [Re: Maria66]

Јас и на Воденица ти реков и тука ти повторувам....

Со товите писанија непоткрепени со никаков доказ човек не може ни една работа да си избрише ....


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Негатор
Античен вагабонтин
***

Регистриран: 14.08.2011
Мнения: 23918
Re: История и историография
    #2960140 - 29.09.2012 14:46 [Re: Андреј]

Цитат:

Е убаво де ... Ај сега ти бидејки ја подржуваш оваа теза покажи ми КАДЕ И КОГА НА ТЕРИТОРИЈАТА НА ДЕНЕШНА МАКЕДОНИЈА ДОШЛЕ БУГАРИ....

Последни владетели на територијата пред додаѓањето на турците се срби не бугари не византијци ...

Кога пред србите имало на оваа територија бугари и кој им дозволил да се населат... Територијата до србите била ВИЗАНТИЈСКА ...

Го прашай авторот на изсечокот горе!


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Maria66
мързелива
***

Регистриран: 14.02.2012
Мнения: 160
Re: История и историография
    #2960143 - 29.09.2012 14:48 [Re: Андреј]

Цитат:

Јас и на Воденица ти реков и тука ти повторувам....

Со товите писанија непоткрепени со никаков доказ човек не може ни една работа да си избрише ....За кое искаш Андрешко доказ?

--------------------
св. Августин Блаженни:
„Какво е държавата, ако не една голяма банда, и не е ли всяка обикновена банда — една малка държава?“


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | >> (покажи всички)Допълнителна информация
0 регистрирани и 13 анонимни потребители в момента разглеждат този форум.

Модератор:  admiral 

Изпечатай темата

Възможности в този форум:
Не можете да добавяте нови теми
Не можете да отговаряте на мненията
HTML - забранен
Псевдо-HTML - разрешен

Рейтинг:
Брой показвания: 2786

Мнението ти за темата:

Прехвърли се вALL.BG не носи отговорност за съдържанието на мненията, публикувани във форумите.

НАЧАЛОРЕКЛАМАВРЪЗКА С НАСКОНТАКТИЗА НАС

©1999-2015 ALL.BG Всички права запазени!

Generated in 0.03 seconds in which 0.011 seconds were spent on a total of 12 queries. Zlib compression enabled.