ALL.BG форуми
ALL.BG поща форуми чат стая обяви картички


Форуми » Хоби и Развлечения » Кулинарно изкуство

Страници: 1
NadinАдминистратор
Charmed
****

Регистриран: 17.05.2002
Мнения: 29451
От: The Windy City
Любими рецепти
    #2972699 - 28.10.2012 16:50

В другата тема с готварските истории, по-скоро черпим идеи и тук-там се промъква по някоя рецепта.
Споделете някои от любимите си рецепти (в отделни постове), така ще мога да добавям към темата с "Изпитани рецепти"

--------------------
Ако искаш да бъдеш чут, първо се научи да слушаш.


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
NadinАдминистратор
Charmed
****

Регистриран: 17.05.2002
Мнения: 29451
От: The Windy City
Re: Любими рецепти
    #2972725 - 28.10.2012 17:33 [Re: Nadin]

Споделям една от моите най-най любими

Пиле "Жулиен"

За целта са необходими :

2-3 броя пилешки гърди или обезкостено месо от бутчетата 9предпочитам го)
250-300 гр. гъби ( може и консервирани)
10-ина кисели краставички
шунка
10 с.л. доматен сос
4 с.л сметана ( аз ползвах Sour cream na Breakstone's ot Jewel)
2 с.л олио + парче масло
подправка за пиле Picantina или друга подправка за пилешко месо
настърган кашкавал
пържени картофи

Начин на приготвяне:

Пилешкото се нарязва на жулиени ( тънки дълги лентички), за целта е добре месото да е полуразмръзено, за да станат правилни лентички, подсушава се и се поръсва с подправката за пиле. Затопля се мазнината и пилешкото се поставя едно по едно в нея - задушаша се до омекване на месото, добавят се нарязаните на филийки гъби и нарязаните на ивички шунка и се задушава още 10 мин. След тях се слагат и нарязаните на лентички краставички, като всичко вкупом се задушава допълнително около 5-10 мин. Идва ред на доматеният сос - добавя се постепенно и се бърка, а след него и сметаната, пак се разбърква добре и се оставя на слаб огън за около още 5 мин.

Изпържват се картофите.
Жулиена се сервира върху канапе от пържени картофи и се поръсва с настърган кашкавал ( картофите поемат от соса и става фантазия )

--------------------
Ако искаш да бъдеш чут, първо се научи да слушаш.


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Milano
твърдоглав чешит
***

Регистриран: 10.07.2005
Мнения: 3478
От: The Sunshine State
Re: Любими рецепти
    #2972947 - 28.10.2012 21:04 [Re: Nadin]

Аз и друг път съм я пускала, но пак да си пробутам любимата рецепта за сьомга, която готвя на гости много често и винаги се изяжда до последната троха

4 нормално големи изчистени филета сьомга (ако може без кожа)
1/4 ч. чаша масло, полуразтопено
1/4 ч. чаша мед
1/4 ч. чаша горчица
1-2 чаши смлени орехи или пекани (не на най-ситно, да могат да се разпознават)
1/2 ч. чаша галета или трохи
Магданоз по желание

Маслото, меда и горчицата се смесват добре, трябва да стане доста гъста консистенция
Рибата се намазва с тази смес, колкото може повече
Орехите и трохите се смесват и се наръсват отгоре - аз обичам с повечко, и покривам обилно
Пресен магданоз по желание
Пече се без да е завита на 180 градуса около 15-20 минути (зависи колко са дебели филетата)
Става страхотно!
Не съм пробвала с друга риба освен сьомга, незнам дали става и с друга риба.
Ето така горе-долу изглежда (снимката не е моя):



--------------------
"А днес моят собствен наследник извършва геройски бели.
Не съм се изгубил безследно, щом той ме повтаря, нали?"
- Миряна Башева

Редактирано от Milano (28.10.2012 21:06)


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Hard Rock fanМодератор

***

Регистриран: 07.01.2003
Мнения: 33406
Re: Любими рецепти
    #2973155 - 29.10.2012 12:28 [Re: Nadin]

1.Тутманик с праз и месо. Може и без месо

Тестото е като за питка (хляб), аз, собствено, купувам готово (две пакетчета по около 400 гр....може и по-малко, ама горе-долу е така). Ако се меси...не знам точна рецепта, но е тесто тип за питка с мая (универсално).

Плънката: свинско някакво купувам около 400-500 грама (ама само месо, без тлъстини, че у нас не са на почит сред дамите ) и около три-четири стръка праз лук. Нарязания праз и много наситно нарязаното свинско задушавам, докато ...почти са готови за консумация и да останат на мазнина (тоест..да си е отишла водата). Сол, черен пипер и подправки на вкус към тях. Може освен празът, да се нареже и кисело зеле малко наситно, което също се задушава заедно с праза и месото.
А може и само с праз и кисело зеле (вегетариански вариант).
Когато е готова плънката, деля тестото на две части. Едната е малко по-голяма (за долна кора). Разточвам (или раздърпвам с ръце) едната топка тесто с големина на тавата...ама малко да излиза отстрани, та да се загърне. Слагам в тавата. Отгоре разпределям равномерно плънката. Покривам с другата кора и прищипвам, загръщам...., всичко да е увито.
Пека както се пече питка. Отначало на силно, после намалявам фурната...около 40 минути (условно, до готовност).
Когато е опечено, вадя от фурната, напръсквам със студена вода горната кора, увивам с няколко ката кърпи (да омекне) и това е.

Месото може да е свинско, пилешко (предварително сварено и накъсано на парченца), че даже и риба (също предварително сварена и на парченца - лично аз слагам бяла за целта, филе). Може и без месо, само с праз, или с праз и сирене, всякак бива.

2. Скумрия по гръцки. Може и да не е скумрия а всякаква риба - пробвала съм с бяла риба (супер е), даже със скариди филе.
Рибите се почистват, разполовяват, осоляват, поливат се с лимонов сок - обилно отвън и отвътре, наръсват се с черен пипер и се прибират в хладилник (увити) за около 2 часа (поне).
След това се нареждат в тавичка (аз постилам тавата с фолио и я намазнявам с олио), и се наръсват с: връзка магданоз и чесън, нарязан на ситно - една главичка (предварително нарязаните магданоз и чесън се объркват със сол малко), кафяна чашка бяло вино, малко олио, галета - около 2 супени лъжици, и домати (нарязани, или доматен сок - но малко, не се прекалява с доматите). Между рибите се нарязват и лимоновите кори (от изстискания лимон).
Пекат се във фурната - на силна фурна, за около половин час са готови


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
gaiety
ZаплЕ$
***

Регистриран: 29.06.2006
Мнения: 4458
От: вече на изток от....
Re: Любими рецепти
    #2973453 - 30.10.2012 01:37 [Re: Nadin]

Много, много вкусен и любим сладкиш с боровинки, пействам от сайта на "канибалката", защото е нейно творение

За основното тесто:
2 яйца
200 гр. захар
260 гр. брашно
100 гр. масло
170 мл прясно мляко
1 пак. бакпулвер (10гр. е)
3 ванилии и щипка сол

За заливката:
80 мл сладка сметана
1 пак. крема сирене (125 гр. е)
1 яйце
3 с.л. пудра захар

1 пълна чаша боровинки

За ореховата поръска:
100 гр. едро смлени орехи
60 гр. масло
80 гр брашно
100 гр. захар (50/50 бяла и кафява)

Приготвяне:
- Яйцата се разбиват със захарта 5-6 мин., прибавя се маслото - меко, на стайна температура.
- Прибавя се прясното мляко; следва брашното, в което са прибавени щипката сол, бакпулвера и ванилиите.
- Тази смес се изсипва във формата, застлана с хартия за печене и разстила равномерно.
- Със сито се поръсва фин пласт брашно и посипват боровинките отгоре (поръсих с брашно, защото моите боровинки са замразени и да не идат съвсем на дъното)
- Продуктите за заливката се поставят в дълбока купа и пасират до получаване на хомогенна смес - 1-2 мин.
- С лъжица се изсипва върху боровинките и разпределя така, че да стане равен пласт.
- Орехите, маслото, захарта и брашното се стриват с ръце да се получат едри трохи, които се поръсват обилно върху сладкиша.
*** Това го направих най-напред и прибрах в хладилник да стегне, докато направя горната част.
- Пече се в предварително нагрята фурна на 180* за около 35-40 мин или онази част, в която пробваме дали клечката ще излезе суха от сладкиша
- След като изстине се отделя от формата и хартията и едва тогава нарязва.

P.S. Milano, не видях сол в рецептата за рибата, ама и не сложих
P.P.S. Да, определено без сол се прави, чудничка е, благодаря!

--------------------
Не съм вещица....Изморена фея съм...

Редактирано от gaiety (30.10.2012 02:32)


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Страници: 1



Допълнителна информация
0 регистрирани и 6 анонимни потребители в момента разглеждат този форум.

Модератор:  Nadin, Hard Rock fan 

Изпечатай темата

Възможности в този форум:
Не можете да добавяте нови теми
Не можете да отговаряте на мненията
HTML - забранен
Псевдо-HTML - разрешен

Рейтинг: *****
Брой показвания: 631

Мнението ти за темата:

Прехвърли се в



ALL.BG не носи отговорност за съдържанието на мненията, публикувани във форумите.

НАЧАЛОРЕКЛАМАВРЪЗКА С НАСКОНТАКТИЗА НАС

©1999-2015 ALL.BG Всички права запазени!

Generated in 0.024 seconds in which 0.005 seconds were spent on a total of 13 queries. Zlib compression enabled.