ALL.BG форуми
ALL.BG поща форуми чат стая обяви картички


Форуми » Хоби и Развлечения » Кулинарно изкуство

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | >> (покажи всички)
Си Ди
гаргойл
***

Регистриран: 13.01.2004
Мнения: 9953
От: Варна
Re: Готварски истории - нова част
    #2981311 - 20.11.2012 23:39 [Re: Тюли]

Цитат:

аз щото съм на разделно хранене. нещо лесно с месо за вдругиден? месо не съм купувала през живота си, камо ли готвила. кое става само за запичане върху оребрен тиган, барабар със зеленчуци на скара?



Всякакво месо става на грил или скара /технологията е еднаква/, но предполагам за диета най-подходящи ще са ти пилешките гърди . Без кожа . Нарязват се на тънки филии, малко сол и черен пипер /на вкус/ и със съвсем малко олио се намазнява месото, не тигана! Като се загрее тигана /доближаваш дланта към дъното, ако усещаш горещо, значи е ок, ако не - изчакваш/, слагаш месото и го пекваш от двете страни на силен огън докато стане златисто - около 2-3 минути на страна. Не е необходимо да го местиш, повдигаш, проверяваш и в никакъв случай не го бучкай с вилица! Най-лесно е със щипци, но ако нямаш, с каквото имаш обръщай, като мине съответното време, само не го пробивай.
Както казах, по тази рецепта става всякакво чисто месо, а и зеленчуците /тиквички, картофи, моркови и т.н./ - е, ако ще печеш по-ячко месо, демек мускулесто, ще трябва да го начукаш, за да се разкъсат малко връзките и да стане крехко, но технологията иначе е една и съща.
Ако горното ти звучи сложно, можеш да си вземеш овкусено месо за скара от охладените витрини в големите магазини, но може да не ти харесат подправките. Използват червен пипер, както и други "миризми", така че е въпрос на вкус.
ПП Пилешкото не е необходимо да го чукаш, стига да е тънко нарязано. Ако ще чукаш месо, използвай домакинско фолио, дори обикновена найлонова торбичка, за да остават чисти дъската и чука. Като правило се използва отделна дъска за месото, но ако нямаш, това е също начин. А ако нямаш чук, използвай стъклена бутилка.


ПП За днес от зелевите листа на сармите, останали от сина ми, който яде само вътрешността , направих манджа - запържих праз, добавих нарязаните листа, консерва червен боб, мааалко смляна лютичка червена чушка , лъжица лютеница, гюзам и магданоз /прясната целина я свърших просто / - всичко това покъкри десетина-петнайсет минути да си поемат миризмите и вкусовете. Пилешки бутчета натърках със сол и червен пипер, сложих ги в торба и във фурната за 50 минути, а като изключих сложих отдолу и тагана, да стоят топли, защото бях на родителска. Бързо, лесно, вкусно - направо не стигна, като никога бяхме всички вълци на масата по едно и също време.


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Тюли
extremely opinionated
****

Регистриран: 08.05.2008
Мнения: 4179
От: Тюландия
Re: Готварски истории - нова част
    #2981315 - 20.11.2012 23:49 [Re: Си Ди]

мерси съм

то не е баш диета, демек уж можело да се яде достатъчно от вид, без да се смесват храните. та затуй се чудя, дали да не пробвам телешки филета по твоя начин. оребрен тиган имам, щипки имам, само да видим как ще се справя на щанда за месото. ще се напъна сама да си го направя, че верно готово овкусено не знам как ще ми дойде. в четвъртък ще рапортувам, има ли успеваемост или не.

аз пък съм обратно на сина ти, ям зелето, затова и гледам да слагам по-малко кайма

--------------------
Sarcasm is always a result of differences in the IQ


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Хуанита
couch potato
***

Регистриран: 08.12.2004
Мнения: 5804
От: Центъра на Вселената
Re: Готварски истории - нова част
    #2981352 - 21.11.2012 09:44 [Re: Тюли]

Телешкото е най-трудното за печене месо - не уцелиш ли точно времето става като подметка. Пече се на много силен котлон и се обръща само веднъж - първо от едната страна 2-3 минути в зависимост от дебелината, после от другата. След това може да се сложи увито във фолио в силно загрята фурна за 8-10 минути - идеята е да се изпече, но да остане сочно.
Не ти го препоръчвам като за първи опити, Тюли, рисковете с пилето са много по-малки.


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Hard Rock fanМодератор

***

Регистриран: 07.01.2003
Мнения: 33406
Re: Готварски истории - нова част
    #2981355 - 21.11.2012 10:10 [Re: Тюли]

Аааами, ям навънка, или съм си купувала готова салата мариновани, искам да кажа, че нямам идея как се продават: на пакет ли, или...

Купувала съм само скариди (замразени), та нямам представа


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Melita
почетен член
***

Регистриран: 09.11.2012
Мнения: 110
Re: Готварски истории - нова част
    #2981362 - 21.11.2012 11:07 [Re: Hard Rock fan]

За днес супа топчета за всички и десерт юфка на фурна

--------------------
Улыбка


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Тюли
extremely opinionated
****

Регистриран: 08.05.2008
Мнения: 4179
От: Тюландия
Re: Готварски истории - нова част
    #2981374 - 21.11.2012 13:38 [Re: Хуанита]

дуубре. ще карам с пилешко тоя път. по-натам, ще пробвам това:

4 телешки филенца (дебели 2 см)
1 чаша сухо бяло вино
100 г краве масло
2 скилидки чесън
1/4 лимон
Брашно
черен пипер, сол

Филетата се наръсват със сол и черен пипер и се овалват в брашно. В тиган се сгорещява 75 г масло и в него се изпържват филетата от двете страни. Прибавят се виното и 5 супени лъжици вода. Огънят се намалява и ястието се оставя да се вари, докато течността почти се изпари. От време на време парчетата месо се обръщат. Към края на варенето се прибавят счуканият чесън, останалото масло и сокът от лимона.

--------------------
Sarcasm is always a result of differences in the IQ


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Хуанита
couch potato
***

Регистриран: 08.12.2004
Мнения: 5804
От: Центъра на Вселената
Re: Готварски истории - нова част
    #2981383 - 21.11.2012 14:50 [Re: Тюли]

Тва ще стане, щото ще се вари. Само внимавай да не го препържиш и имай предвид, че телешкото се сварява бавно.
Важно при готвенето на месо е рязането - реже се напряко на мускулните влакна, а не по дължина.
Ай чакаме нови снимки.


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Тюли
extremely opinionated
****

Регистриран: 08.05.2008
Мнения: 4179
От: Тюландия
Re: Готварски истории - нова част
    #2981387 - 21.11.2012 15:06 [Re: Хуанита]

а, мигар аз ще го режа. ще се примоля да ми го нарежат на щанда, ко не, да си гледат работата

зеленчуци ще пека със сигурност, месото още ще го мисля.

--------------------
Sarcasm is always a result of differences in the IQ


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Бистренце
дечко
***

Регистриран: 28.07.2005
Мнения: 2343
От: София, България
Re: Готварски истории - нова част
    #2981393 - 21.11.2012 16:05 [Re: Тюли]

Днес ще ядем пиле с ориз, домати и маслини. Да живеят мързеливите манджи
За обяд си задуших броколи с масло, че иначе няма шанс да бъдат сготвени.
За десерт още караме на домашния течен шоколад по старовремска рецепта, дето мъжо го въртя в неделя.
Вчера лабораторно установих, че желязосъдържащата диета давата резултат и хемоглобинът вече не пада. Тъй че продължавам в същия дух

--------------------
Какъв човек е онзи, който не се стреми да направи света по-добър? "Небесно царство"


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Си Ди
гаргойл
***

Регистриран: 13.01.2004
Мнения: 9953
От: Варна
Re: Готварски истории - нова част
    #2981408 - 21.11.2012 17:25 [Re: Тюли]

Попита за приготвяне на месо и спомена, че имаш грил, затова обяснявах как се пече месо на грил. Тази рецепта, която ти е хванала окото, не изисква грил по принцип, даже никак, защото месото се пържи! На грила /демек оребрения тиган/ месо не се пържи. Рецептата е вкусна иначе - става всякакъв обикновен дълбок тиган, че даже и плитка тенджера. Има разлика, а и ти трябва капак.
Както е споменала и Хуанита, не те съветвам да започваш с телешко, ако никога не си приготвяла месо - има реална вероятност да не става за ядене. Ако искаш телешко и ти се рискува, следващия път - направи си виенски шницел! Ама пак в обикновен тиган, длибочък.
Ако ядеш разделно, не трябва ли да избягваш брашното?
Нямам представа за каква диета говориш, вярно е, но пилешкото е най-лесното месо за готвене като начало, а и не е тлъсто.
Не знам и каква печка използваш и какви са ти "челните сблъсъци" с готвенето - от личен опит, когато печеш месо, особено мазно, трябва да имаш готовност да реагираш, ако ти пламне мазнината - да не се стреснеш.
Не искам да те плаша, разбира се, просто не трябва да се стряска човек, като му се случат разни такива инциденти - познато зло, половин зло.


ПП Аз днес доволен - мъжо си готви пача, аз лешперя /е, гъгна и имам носотек, но това се преживява/, нагъвам пресен ананас, а на вас - тц, мезя ядки и се чудя - аджеба, при такива готови, сурови вкусотии, на кого му е притрябвало да готви?!?

--------------------
"Ако някой ден пак имаш нужда от помощ, ако изпаднеш в беда и някой трябва да ти подаде ръка, за да те измъкне...Моля те, не се колебай, а веднага върви по дяволите.. "


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | >> (покажи всички)



Допълнителна информация
0 регистрирани и 1 анонимни потребители в момента разглеждат този форум.

Модератор:  Nadin, Hard Rock fan 

Изпечатай темата

Възможности в този форум:
Не можете да добавяте нови теми
Не можете да отговаряте на мненията
HTML - забранен
Псевдо-HTML - разрешен

Рейтинг:
Брой показвания: 6603

Мнението ти за темата:

Прехвърли се в



ALL.BG не носи отговорност за съдържанието на мненията, публикувани във форумите.

НАЧАЛОРЕКЛАМАВРЪЗКА С НАСКОНТАКТИЗА НАС

©1999-2015 ALL.BG Всички права запазени!

Generated in 0.047 seconds in which 0.026 seconds were spent on a total of 12 queries. Zlib compression enabled.