ALL.BG форуми
ALL.BG поща форуми чат стая обяви картички


Форуми » Хоби и Развлечения » Кулинарно изкуство

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
Mimski

***

Регистриран: 07.03.2008
Мнения: 2546
Re: Традиции в храненето на семейството - споделете вашите
    #2977395 - 09.11.2012 03:08 [Re: Sol y Sombra]

Никакви традиции не спазвам. За мен думата традиция е равносилна на навик. Нищо "свещенно" не влагам в нея.

Единствента традиция-навик, която имаме е да ядем на дивана пред ТВ-то . Половинката не можеше да разбере този ми навик, но с времето свикна и взе че му хареса.

Относно десертите, почти винаги има нещо купено. Плодовете не ги броим за десерт.


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Melita
почетен член
***

Регистриран: 09.11.2012
Мнения: 110
Re: Традиции в храненето на семейството - споделете вашите
    #2977604 - 09.11.2012 18:15 [Re: Mimski]

Традициите свързани с храненето ни не са свързани с храната
Традиция е преди да започнем да ядем да се целунем и кажем наздраве с чаши. Друга е преди двамата да сме приключили с хапването не ставаме от масата.
Смятам го за неуважение ако си се нахранил и станеш от масата и оставиш другия/те да продъжат сами.

--------------------
Улыбка


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
burberry
demon hunter
***

Регистриран: 03.05.2004
Мнения: 3365
От: София
Re: Традиции в храненето на семейството - споделете вашите
    #2977682 - 09.11.2012 23:09 [Re: Sol y Sombra]

Имам чувството, че точно заради такива традиции всички под строй, под час на масата, с първо, второ, трето, задължението да говориш и правиш нещо, докато се храниш (вкусно ли ти е, искаш ли още, защо не ядеш, подай ми солта, ще ми сипеш ли още малко), и разговорите (как върви училището, как върви работата, с нещо да се похвалиш, що това, кога онова); ако пък не говорим - да чувам как около мен се яде, преглъща, трака с прибори, сърба, духа, одобрително примлясква... - си докарах някаква психоза на тема хранене и общо хранене, която превърнах в бунт. До там, че като усетя някаква потенциална опасност от поредното семейно хранене - да обявя, че съм на диета, че след час имам ангажимен и да се евакуирам, да заявя, че това не го ям, или след приемливо време да кажа "тежко ми е, ще отида да полегна". Голям тормоз ми е това ритуално събиране около маса - ще се храним ли, ще общуваме ли, ще се тъпчем ли, за да не обидим домакинята? И защо, ако ще има да си казваме нещо - да го правим с пълна уста и чаша в ръка? Сплотявало било... сигурно, но не и в моя свят.

Сега у дома няма маса, няма и да има, няма трапезни столове, приборите за хранене са под брой и в ограничен асортимент - само това, което наистина е необходимо и се ползва. Всеки от нас се храни, когато и с каквото реши, където реши, и в каквото количество сам си прецени. Готвим, когато имаме желание и дори се случва всеки сам да си приготвя това, което му се яде, и често то е различно от това, което яде другият (злоядци с протоворечащи си вкусове). Сборища - при желание, при повод, в ресторант - там има и маси, и прибори, и меню, и хора, които да се занимават с претенциите и капризите на всички.

Готвенето - забавление за свободното време. Храненето - необходимост. Традициите - в други сфери.

Десерти - шоколад и/или плодове Вчера имах вдъхновение - да опека ябълките. "Недей, повече ги харесвам сурови". Замислих се - да опека половината, но заради 3-4 ябълки не си струва усилието. Ей това е - и да имаш желание десерт да приготвиш - да ти кажат "недей". И аз недея

--------------------
Diablo III


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Си Ди
гаргойл
***

Регистриран: 13.01.2004
Мнения: 9953
От: Варна
Re: Традиции в храненето на семейството - споделете вашите
    #2977690 - 09.11.2012 23:50 [Re: burberry]

Цитат:

Вчера имах вдъхновение - да опека ябълките. "Недей, повече ги харесвам сурови". Замислих се - да опека половината, но заради 3-4 ябълки не си струва усилието. Ей това е - и да имаш желание десерт да приготвиш - да ти кажат "недей". И аз недеяТова е точно "моята" ситуация.


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
звездна

***

Регистриран: 08.04.2007
Мнения: 1918
Re: Традиции в храненето на семейството - споделете вашите
    #2977695 - 10.11.2012 00:38 [Re: burberry]

Цитат:

...заради такива традиции всички под строй, под час на масата, с първо, второ, трето, задължението да говориш и правиш нещо, докато се храниш (вкусно ли ти е, искаш ли още, защо не ядеш, подай ми солта, ще ми сипеш ли още малко), и разговорите (как върви училището, как върви работата, с нещо да се похвалиш, що това, кога онова)
Голям тормоз ми е това ритуално събиране около маса - ще се храним ли, ще общуваме ли, ще се тъпчем ли, за да не обидим домакинята? И защо, ако ще има да си казваме нещо - да го правим с пълна уста и чаша в ръка? Сплотявало било... сигурно, но не и в моя свят.Човеко, ти ми спести много писане! Успя гениално да изразиш и моето мнение по въпроса.

Баща ми е бил научен от родителите си, че семейството задължително трябва да се храни заедно в точно определен час. Ако може и трите хранения за деня да са в това ритуално събиране - още по-добре. Дълги години той налагаше тази традиция на нас с майка ми...това беше моят кошмар. Той държеше да обядва точно в един и вечеря точно в шест, без значение, че някой може да не е гладен, или да си има други намерения. Това насилствено хранене, само заради идеята ме изваждаше от равновесие. Не мога да се храня, когато не съм гладна, само за да угодя на някого. Искам да ям, когато организма ми сам си поиска това, а не когато друг ми го диктува, понеже така трябвало! Резултат за мен беше почти винаги тежест в стомаха, киселини и силен дискомфорт. Майка си беше язваджийка и също й беше неприемливо да се храни по час, предпочиташе тялото само да й подскаже кога да приме храна. Малко по малко с годините успяхме да разчупим модела и да убедим баща ми, че най-добре е всеки да се храни когато сам намери за добре, а не под строй в определен час. Естествено имало е много случай,когато сме се събирали заедно на тарпезата, но то е било вече само по взаимно съгласие и наличие на апетит у всеки член на семейството.
Затова - твърдо НЕ на разни принудителни и почасови хранения!!

Другото - не приемам приказването на масата. Масата е за хранене, а не за бърборене с пълна уста, поглъщайки набързо храната, понеже умът е зает с онова което се приказва, а не това което е в чинията.
Нека отдадем дължимото уважение на храната! Тя има за цел да даде наслада, и то при всяка хапка, умът трябва да е зает с букета от вкусове и аромати, а окото трябва да е пълно с красотата на ароматното блюдо. Всяка приказка, обсъждане ( да не говорим пък за анализ на отминалия ден) тотално ограбва малкото тайнство на храненето и го превръща в просто поглъщане на нещото, което е в чинията.

Имахме една роднина, която често ни идваше на гости. Устата й не спираше както на дивана в хола, така и на масата в кухнята. Разказваха се истории, обсъждаха се хора и роднини - неспирни потоци от думи. Винаги се учудвах, че въпреки несекващите словоизлияния, тя успявваше да излапа и манджите, нещо което ми е загадка до ден днешен. Тези обяди с роднината постепено се превърнаха в нашия кошмар. След един такъв обяд, майка каза - "имам чувството, че хвърлих яденето зад гърба си, нито го усетих, нито разбрах какво ядах". Всички се чувствахме емоционално и физически изтощени от подобен словесно-ядивен маратон, и повече приличахме на изцедени лимони, отколкото на добре похапнали хора. Някъде по това време моято семейство разбра, колко ценна е всъщност тишината на масата и как не е задължитено тя да бъде мястото на което се обсъждат проблемите или изминалия ден. В края на краищата семейното общуване продължава и извън кухнята и въобще не е задължително то да става точно когато е сервирано вкусното ястие.

За мен масата си остава място за общуване само с храната и нищо повече.
Разбира се, няма нищо против изключенията - роднински сбирки по празници, или среща с приятели, когато храненето и приказването са неизбежни и са част от празненството.

--------------------
Sola scriptura


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Milano
твърдоглав чешит
***

Регистриран: 10.07.2005
Мнения: 3488
От: The Sunshine State
Re: Традиции в храненето на семейството - споделете вашите
    #2977710 - 10.11.2012 05:55 [Re: Mimski]

Цитат:

Единствента традиция-навик, която имаме е да ядем на дивана пред ТВ-то .
И ние бяхме така, докато се роди детето. И сега пак го правим чат-пат, ако тя е на sleep-over или при баба си. Но иначе вечерята ни е единственото ядене, на което се събираме и тримата (и то не винаги заради моите нетрадиционни работи ) Обичам заедно да подреждаме масата, да сядаме, мъж ми винаги да ми казва колко е вкусно (дори когато не е ) накрая да гледам дъщеря ми с каква наслада яде фунийка сладолед за десерт И ми е терсене, като не съм си вкъщи за вечеря...

--------------------
"А днес моят собствен наследник извършва геройски бели.
Не съм се изгубил безследно, щом той ме повтаря, нали?"
- Миряна Башева


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Dr.G
пътешественик по душа
****

Регистриран: 05.02.2002
Мнения: 13265
От: къде ли не
Re: Традиции в храненето на семейството - споделете вашите
    #2977721 - 10.11.2012 08:06 [Re: звездна]

Просто друга (различна) ситуация, друга гледна точка. У дома, понеже всички тичаме на някъде, всеки има натоварено ежедневние, а домът е мястото, където можеш да релаксираш, да споделиш, ... събирането на масата си е вид терапия. Това, за което говориш, може би е следствие на някакви "постулати", които са били наложени на всички останали.
Единственото време (с изключение на съботните сутрини), през което можем да се видим с дъщеря ми е това, да седнем вечер на масата (ако тя няма ангажименти). И двете сме много комуникативни и близки и винаги имаме какво да си кажем. Но времето не ни достига. И не е задължително винаги да има някакво ястие за целта. Може да е нещо готово, купено от близкия магазин, може да е само салата... важното е да има условия да седнеш на подредена маса, да имаш времето и спокойствието да се кажеш две думи в уютна обстановка... ей такива нещица.И понеже къщичката ми е малка и няма хол, кухна-трапезарията ми е мястото и за хол ...


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Sol y Sombra
under construction
***

Регистриран: 12.03.2004
Мнения: 6961
От: Червения килим
Re: Традиции в храненето на семейството - споделете вашите
    #2977722 - 10.11.2012 08:37 [Re: burberry]

burberry, явно много са те тормозили семейните събирания на маса На мен всъщност повечето пъти ми е било приятно, не са ми тежали. Тежало ми е и все още ми тежи това "задължение" да се яде, за да не се обиди домакинята. Имам един спомен, и родителите ми помнят: на рожден ден на братовчед ми сме (малки деца още всичките) и леля ми (полякиня, т.е. с по-богат, поне от моя гледна точка, кулинарен репертоар, с полски манджи и сладкиши) е сготвила обилно, накрая поднася и домашна торта. Изяждам аз едно парче и... ми стига толкова, сита съм. Питат ме обаче дали не искам още и аз казвам, че искам, неудобно ми е да откажа, за да не обидя домакините. А и винаги съм обичала торти И изяждам още едно парче и вече имам чувството, че ще се пръсна. Питат ме дали не искам и трето парче. Аз видимо се притеснявам, възрастните виждат това, питат ме какво има и аз си казвам, че тортата е много хубава, ама на мен вече ми е тежко, но пък не искам да обидя чичо Стефан. И те прихват да се смеят - трябвало да си кажа, а не да ям насила, никой нямало да се обиди. Да, ама аз мислех, че ще се обидят. А баба ми и досега, поне видимо, леко се засяга, като й откажа нещо от приготвеното за почерпка... А от страна на домакинята на мен много ми тежи представата, че "аз съм домакиня, длъжна съм да почерпя", а то не просто почерпка, а все едно, че ще идва английската кралица, нищо, че примерно става въпрос за баба ми, която ме е отгледала, и сме отишли просто да се видим, дори не по специален повод

Отделно, че напоследък аз самата си промених хранителните навици и вече не ям всичко, което се сложи пред мен (то всъщност никога не съм яла всичко ), а и се нахранвам с по-малко и се стремя да не се тъпча до безпаметност, както съм правила много пъти преди и дори ми е било навик на периоди... Но се случва пък да се сметне, че не искам да ям, тоест не ми харесва, а това обижда домакинята А аз се ядосвам и трудно се сдържам. Затова съм казала: първо, домакинята да не се чувства "длъжна" да поднася планини от гозби. Второ, ако се е почувствала длъжна - ОК, да си поднесе приготвеното, но после нямаме нужда от подканяне "да си хапнем от всичко". Всеки вижда какво има на масата и ако иска, си взима. Аман от обидчиви домакини

Така че те разбирам. Но в общи линии моите спомени за семейни събирания по големи празници са хубави, просто се учудвам, че неща, които у нас са приемани за нормални, в други семейства са били рядкост и обратното. И затова темата ми е интересна. Но е факт, че храната е свързана и с най-различни емоции, няма как да е иначе И опрелено ми хареса как във вашата къща.

Док, много хубаво си го написала!

Редактирано от Sol y Sombra (10.11.2012 08:57)


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)Допълнителна информация
0 регистрирани и 2 анонимни потребители в момента разглеждат този форум.

Модератор:  Nadin, Hard Rock fan 

Изпечатай темата

Възможности в този форум:
Не можете да добавяте нови теми
Не можете да отговаряте на мненията
HTML - забранен
Псевдо-HTML - разрешен

Рейтинг:
Брой показвания: 1707

Мнението ти за темата:

Прехвърли се вALL.BG не носи отговорност за съдържанието на мненията, публикувани във форумите.

НАЧАЛОРЕКЛАМАВРЪЗКА С НАСКОНТАКТИЗА НАС

©1999-2015 ALL.BG Всички права запазени!

Generated in 0.031 seconds in which 0.012 seconds were spent on a total of 14 queries. Zlib compression enabled.