ALL.BG форуми
ALL.BG поща форуми чат стая обяви картички


Форуми » Хоби и Развлечения » Кулинарно изкуство

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | >> (покажи всички)
MyXa
KoHcKa
****

Регистриран: 06.01.2006
Мнения: 17473
От: the point of no return
Още кулинарни подвизи и опити за такива
    #3008650 - 26.01.2013 22:54

Днес сме на такос ал пастор. Е, не са тези от Мексико Сити, но за това пък доста добри


--------------------
"Тravel is fatal to prejudice, bigotry and narrow-mindedness.”

~Mark Twain

Редактирано от Nadin (27.01.2013 16:36)


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Dr.G
пътешественик по душа
****

Регистриран: 05.02.2002
Мнения: 13263
От: къде ли не
Re: Продължение на кулинарните подвизи
    #3008812 - 27.01.2013 13:34 [Re: MyXa]

Мусака, салата от домати с маслини и мъничко риган за разкош, чиабата с маслини. За десерт спретнах един сладкиш с компот от праскови. Замина (вече).

И съм извадила едно домашно пиленце (последното) от фризера, мисля да направя първо една хубава пилешка супичка (за студеното време), пък от месцето какво ще излезе, ще мисля утре.


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Rhiannon
white wolf
***

Регистриран: 04.11.2003
Мнения: 2944
От: Rivia
Re: Продължение на кулинарните подвизи
    #3008825 - 27.01.2013 14:41 [Re: MyXa]

Муха, може ли рецептата за тези моля.

Днес правих руска и бобена салати, свинско задушено на тиган и пилаф. И току що извадих една тава милинки от фурната и стига толкова.

--------------------
"No word matters. But man forgets reality and remembers words." - Roger Zelazny (Lord of Light)


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
MyXa
KoHcKa
****

Регистриран: 06.01.2006
Мнения: 17473
От: the point of no return
Re: Продължение на кулинарните подвизи
    #3008844 - 27.01.2013 15:29 [Re: Rhiannon]

Може, но продуктите са доста специфични и не знам дали ще можеш да ги намериш на българския пазар

2кг свинско (по възможност от горната част на рамото, без кост но цяло)
четвърт ананас, нарязан на 1 см ленти
За маринатата
2 чушки анчо (тези и долните чушки са специфични за Мексико)
1 чушка guajillo
3/4 чаша анасас
1/2 лук
1 чушка чипотле (в адобо сос) (това също е доста специфично)
1 с.л. адобо сос
1 с.л. оцет
5 скилидки чесън
1 с.л. + 1 ч.л. едра сол
1 1/2 ч.л. канела
1/2 ч.л. риган
1/4 ч.л. ачиоте или 1/2 ч.л. червен пипер

За поднасяне
тортии от царевица (или от брашно)
лук нариазан на кубчета
пресен кориандър
зелен лимон
салса верде

Чушките се продават изсъхнали, за това първо се кипва вода и се заливат за десетина минути да се хидрират. Изистват се от стъблата и семките и заедно с всичко друго от маринатата се слага в кухненски робот и се смила. Слага се в съд и се кипва за 5 мин при постоянно бъркане (така се убиват малко от ензимите на ананаса, за да не направи месото на каша, говорим за пресен ананас). През това време сме сложили месото в камерата, за да може да го нарежем. Обръщаме го със сланината нагоре и го нарязваме както се реже хляб (парчетата да са 1см-1.5см дебели), но не докрая. След това му слагаме маринатата навсякъде. Крайния резултат ще изглежда нещо такова.


След това го слагаме в торбичка, като предварително изкарваме целия въздух и го слагаме в хладилника за най-много час (това, ако се ползва пресен ананас, ако е от консерва се оставя да престои една нощ).
Нагряваме печката до 230С, слагаме месото в тавичка, която е за печене (един вид да има къде да се оттича мазнината, а не месото да плува в нея.) Слагаме малко вода на дъното, за да не пуши като капе. Печем 30 мин. След това намаляваме на 150С и слагаме резаните ананас отгоре, печем около 3 часа докато стане крехко.
Вадим и покриваме с фолио за 20 мин. След това се реже на малки парченца и се сервира с кориандър, лук, салса в тортия.

Рецептата за салса верде:
4 големи томатийос (или 6 малки) - това са вид зелени домати, но нямат вкус на домат.
1/2 лук срязан на полумесеци (дебели)
4 халапеньос
3 скилидки чесън
1/4 часа пресен кориандър
сокът на половин зелен лимон
сол и пипер на вкус

Томатийотата (с направен Х разрез отдолу, за да не гръмнат) , лука, халапеньос (разполовени) и чесана се слагат във фурната на парче фолио на най-горния рафт на фурната. Пускат се реотаните само отгоре и се пече докато загорят леко отгоре, после се обръщат. След като и отдругата страна са запечени се слагат в блендер или кухненски робот с кориандара, сокът от лимон, сол и пипер и всичко се пюрира.

--------------------
"Тravel is fatal to prejudice, bigotry and narrow-mindedness.”

~Mark Twain


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
étoile
завеяна
***

Регистриран: 12.06.2006
Мнения: 3339
От: по света и у нас
Re: Продължение на кулинарните подвизи
    #3008847 - 27.01.2013 15:34 [Re: Rhiannon]

Днес сме на картофена диета За обяд пържени картофи, зеленчуци на стиймъра и сьомга за милото, за вечеря една тава картофки с подправки.

Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
NadinАдминистратор
Charmed
****

Регистриран: 17.05.2002
Мнения: 29451
От: The Windy City
Re: Продължение на кулинарните подвизи
    #3008951 - 27.01.2013 19:02 [Re: MyXa]

Като ревностен почиател на тази кухня, оценявам рецептата по достойнство, но изпълнението си остава подвиг

За днес - телешко задушено по тази рецепта уеб страница, много е добра

--------------------
Ако искаш да бъдеш чут, първо се научи да слушаш.


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Юнона
разсеяна
***

Регистриран: 29.03.2006
Мнения: 1261
Re: Продължение на кулинарните подвизи
    #3008954 - 27.01.2013 19:05 [Re: étoile]

Аз пък рядко се сещам за картофи, не знам защо така
Затова днес ги "реабилитирах" - напълних пиле ("Дюк", за повече прилика с домашно) с гъби, бекон, ориз и др., за гарнитура - печени картофи с масло и подправки.
Днес за първи път приготвих борш - преди три месеца на една командировка в Украйна опитах за първи път и безкрайно ми хареса. Едва сега се навих да опитам да приготвя у дома - чудничък се получи
Имаме още зелена салата, пици "Маргарита" от пълнозърнесто тесто и сега смятам да направя едни мини мъфини - най-накрая си купих такива формички, откога си търся точно за мини мъфини! Ще спретна любимия ми вид - с овесени ядки, боровинки и бадеми. Тъкмо ще занеса и на работа, имам малък повод да почерпя колегите


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
MyXa
KoHcKa
****

Регистриран: 06.01.2006
Мнения: 17473
От: the point of no return
Re: Продължение на кулинарните подвизи
    #3008957 - 27.01.2013 19:11 [Re: Nadin]

Ами не знам честно казано, според мен е доста лесно да се приготви всичко, аз дори си правя тортиите

Иначе, че никога няма да е като онези в Мексико няма да е, ама все пак още дюнер (или както се казва приспособлението, на което се прави дюнера) не мога да вкарам вкъщи

--------------------
"Тravel is fatal to prejudice, bigotry and narrow-mindedness.”

~Mark Twain


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Rhiannon
white wolf
***

Регистриран: 04.11.2003
Мнения: 2944
От: Rivia
Re: Продължение на кулинарните подвизи
    #3008959 - 27.01.2013 19:15 [Re: MyXa]


2/3-ти от нещата май няма да ги намеря тук . А изглежда толкова апетитно.
Мерси за усилието да ми я напишеш, пък кой знае, може да почнат да внасят някои от изброените от теб продукти в някой момент.

--------------------
"No word matters. But man forgets reality and remembers words." - Roger Zelazny (Lord of Light)


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Shogoun
костелив орех
***

Регистриран: 12.07.2005
Мнения: 8252
От: край морето
Re: Продължение на кулинарните подвизи
    #3009038 - 27.01.2013 20:46 [Re: Rhiannon] Прикрепен файл (47 тегления)

Днес бяха пържени пържолки, картофи и гъби и салата с два цвята зеле, която бях пуснала в темата за рязане на зеле. По програма трябваше да е на скара, но времето беше лошо за навън и стана в тиган. Вчера същата салата, спринг ролс и гъбен сос /снимката е от празниците, но резултата беше съцият/ Тези ролца освен, че ги харесваме, но ми дават възможност да употребя и почти всичко останало в хладилника и най-вече бялото месо от печено предния ден пиле, което иначе не се яде много.



--------------------
Истината съществува, лъжата трябва да се измисля...

Редактирано от Shogoun (27.01.2013 20:47)


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | >> (покажи всички)



Допълнителна информация
0 регистрирани и 4 анонимни потребители в момента разглеждат този форум.

Модератор:  Nadin, Hard Rock fan 

Изпечатай темата

Възможности в този форум:
Не можете да добавяте нови теми
Не можете да отговаряте на мненията
HTML - забранен
Псевдо-HTML - разрешен

Рейтинг:
Брой показвания: 6094

Мнението ти за темата:

Прехвърли се в



ALL.BG не носи отговорност за съдържанието на мненията, публикувани във форумите.

НАЧАЛОРЕКЛАМАВРЪЗКА С НАСКОНТАКТИЗА НАС

©1999-2015 ALL.BG Всички права запазени!

Generated in 0.051 seconds in which 0.029 seconds were spent on a total of 14 queries. Zlib compression enabled.