ALL.BG форуми
ALL.BG поща форуми чат стая обяви картички


Форуми » Здраве » Хомеопатия и Алтернативна медицина

Страници: 1
Закони За Здраве
специализира в Аюрведа
*

Регистриран: 31.08.2010
Мнения: 4
Аюрведа - основни принципи на здравословното хранене
    #2687626 - 31.08.2010 02:48

Аюрведа - от санскрит означава „Познание за Живота” или „Как да се живее”, включва масивно количество информация, която удивително се свежда до няколко простички принципа на хранене. Това е познание по класическа Аюрведа и не се променило повече от 5000 години. Всичко тук аз научих от моя учител проф. Джейсън Чандлър, основател на колежа по Аюрведа в Австралия и реших да публикувам за всеобща полезност. Тези принципи се спазват поколения на ред от милиарди хора със голям успех и чудесни резултати (предимно хора от Индия, Тибет и региона на Индо-Азиаткстата част). Аюрведа е много популярна и в Китай, Корея, Япония, а в последните години и в Германия и Западна Европа. В България Аюрведа като наука е слабо позната, но Аюрведа традициите в приготвяне на храната и подправките са усвоени от българина като част от нашата си народна кухня. Затова за българите е лесно да се научат да готвят и да се хранят както Аюрведа повелява.

Информацията предоставена в тази статия е директно от източника - моят учител - и не е променена по никакъв начин. Постарал съм се да предам всичко точно и достоверно.

Авторът на тази статия е напълно наясно, че някой от долупосочените съвети може да си противоречат с модерните научни достижения, много от които аз самият съм пробвал с неясен или никакъв успех. Чак тогава осъзнах, че сегашната наука и медицина е силно повлияна от финансовият аспект, постоянно се предлагат нови, още по-добри храни, добавки и медикаменти, които в крайна сметка имат кратък живот и биват заместени след няколко години от друг продукт, който както винаги обещават по рекламните клипове е решил проблемите на досегашният... По мое мнение няма какво да се измисля и да се изобретява в света на храненето и медицината, всичко е вече написано и се знае повече от 50 000 години, практикувано е и доказано че работи, само трябва да се докоснем до знанието и да го приложим. Просто приемете това знание като благословия, като искрен подарък и ви желая на добър час!


ПРИНЦИПИ ЗА ХРАНЕНЕ И ПРИГОТВЯНЕ НА ХРАНА СПОРЕД АЮРВЕДА

1. Храните трябва да са горещи/топли – само горещата храна може да съхрани здравето според Аюрведа. Горещата храна помага на храносмилателната система а студената й пречи. По време на ядене е забранено да се пият ледени напитки от хладилника и особено газирано! Утолявайте жаждата си с топъл чай, горещо мляко или чаша вода на стайна температура. Напитките трябва да с не повече от 1 чаша на хранене, за да не се размиват стомашните сокове и се намалява ефективността на храносмилането. Свежите салати са важни в ежедневното храни но не бива да превишават 30% от поеманата храна. Хранене само със сурови зеленчуци или плодове е не достатъчно за организма, а е нужна добре сготвена и балансирана храна.

2. Храната трябва да е блажна (мазничка и сочна) – сухи храни като сандвичи, кракери и печени и сушени храни са много затормозяващи за храносмилателната система. Грижете се да има разнообразни супи и яхнии с вкусни сосчета, които да подпомагат работата на храносмилателната система.

3. Храната трябва да се приема в правилни количства – никога не преяждайте, защото и най-здравословната храна в големи количества е вредна! Вашият стомах е с размера на юмрука ви – тук всеки сам може да прецени колко е подходящата порция за него.

4. Храненето трябва да се започва само след като храната от предишното ядене е вече напълно смляна. Като правило, ако имате добро храносмилане и сте яли правилна порция храна, добре комбинирана и сготвена без месо ви трябват 3 до 4 часа за да се смели храната и да сте готови за следващото ядене. За Аюрведа закуската е много важна и трябва да е нещо съществено (не само кафе или плод): мляко с ориз, препечен хляб със сладко и чай (без мед), мляко попара и още много традиционни български закуски включително баница с боза Обяда е най-важното ядене и трябва да е обилен (ако ядете месо тук е най-доброто време да го направите, но никога на вечеря!). За вечеря винаги трябва по лека храна като супа или попара, която да позволи на организма да се смели преди да си легнете да спите. Най-добре е да вечеряте в 18:00 и да си лягате към 22:00 – така ще имате отличен сън, защото храната ще се е смелила добре. При преяждане на вечеря, ядене на месо или хранене непосредствено лягане не остава възможност на организма да смели храната (това е процес, който изисква 3-4 часа, много енергия и сила от организма). На сутринта полусмелената храна е още в стомаха, човек се събужда без настроение, уморен и често успал се и без апетит. Според Аюрведа това е оснавна причина за поява на мързел, депресия и липса на интерес в живота.

5. Храните трябва да са съвместими и да се съчетават! (повече за не-съвместимите храни в Приложение 1 – да не се бърка с разделното хранене). Правилното съчетаване на храните означава лесно и ефикасно храносмилане, което води до добро здраве. Храносмилането е водещ фактор за добро здраве според Аюрведа и върви ръка за ръка със състоянието на духа и психиката на човека. При съчетаването на храните трябва да се има предвид и основното правило, че във всяко хранене (закуска, обяд и вечеря) трябва да присъстват едновременно всички вкусове (Шесте вкуса – солено, сладко, кисело, горчиво, люто и стипцово – типичен вкус когато ядеш дюля или зелена ябълка). Повече информация за шесте вкуса ще бъде включена в следваща статия „Готвене според Аюрведа”.

6. За да има добро здраве, Аюрведа препоръчва 100% вегетарианска диета (без месо, без риба и морски месни продукти включитлно скариди и миди, без яйца и без гъби) – Прясно мляко и млечни продукти са задължителни за здравословното хранене и са много полезни ако са приемани съгласно принципите на Аюрведа посочени по-долу в статията.

7. Храненето трябва да става в приятна, спокойна атмосфера без силна музика и шум, без радио, без телевизор и други подобни. Старайте се да се храните винаги седнали, най-добре на куненски стол и маса.

8. Трябва да се храните със средна бързина – нито много бързо нито много бавно. Никогане на препълвайте устата с храна, защото е важно да се дъвчете добре храната, за да се активира от слюнката за отлично храносмилане.

9. При хранене избягвайте да говорите и да се смеете. Трябва да се концентрирате на самото хранене и се опитайте да почуствате всичките вкусове на храната за да й се насладите напълно.

10. Докато се хранете умът трябва да е спокоен, не трябва да сте заети да мислите за проблеми в работата, с любимият човек, болести или нещастия, които в този момент може да са ви сполетяли. Просто за няколко минути бъдете погълнати от самото хранене и се наслаждавайте на вкуса.


ПРИЛОЖЕНИЕ 1 – НЕ-СЪВМЕСТИМИ ХРАНИ
(Това са основни принципи за комбиниране на храните, просто ги приемете така както са без да е необходимо да се пишат дълги статий защо е точно така за всеки пример! Отново искам да подчертая, че това са правила използвани от милиарди хора в течение на много хиляди години (има сведения за поне 50 000 години). Бъдете сигурни, че зад всеки изброен пример има логика и научно обяснение!)

- Плодовете не се съчетават с нищо – като си хапвате плод изчакайте поне 30 минути преди да ядете нещо друго (ако сте яли нещо преди това отново трябва да има поне 30 минути пауза преди да вземете плод). Много от плодовете не се съчетават едни с други, затова храни като плодова салата, зелена салата с ананас или други плодове са голямо НЕ. Най-добре вземете един вид плод, след 30 минути вземете друг вид за да не се получават нежелани ефекти.

- Плодове и зеленчуци не се съчетават – изберете или плод или зеленчук, но и двете заедно (отново правилото за 30 минути пауза трябва да се използва)

- Дини и пъпеши са несъвместими с всичко друго – тук дори два различни вида дини и/или пъпеши немогат да се ядат едновременно.

- Прясно мляко и плодове са несъвместими – много модерните напоследък „смутита” или „шейкове”са напълно несъвместими

- Прясно мляко и кисело мляко са несъвместими

- Прясно мляко и риба са силно токсична комбинация (голямо НЕ) – важи и за кисело мляко

- Прясно мляко и месо са несъвместими – традиционно Аюрведа е за 100% вегетарианска диета, но ако вие ядете месо, опитвайте се да не е повече от 2 пъти седмично, най-добре за обяд и никога за вечеря и стойте на далече от свинско и морски деликатеси като скариди и миди.

- Соево мляко – голямо НЕ – соевото мляко е много тежка храна, която е първо създадена като храна за добитъка. Дори „Органик” соево мляко е трудно за храносмилане и е директно свързано с нарастващият брой на случаи на Диабет

- Фъстъчено масло – фъстъка е токсична ядка и трябва да се консумира в малки количества (20-50 грама). Въпреки че е много богато на протеини, фъстъченото масло е пълно с токсини и вредни вещества.

- Разтворимо кафе – голямо НЕ – (тук се включват всички 3 в 1, нес кафе и т.н.). Основно правило в Аюрведа гласи, че ядката на кафето никога не трябва да се поглъща! Обикновеното еспресо кафе, шведското в кана с филтър или турското кафе са всъщност полезни ако не се прекалява (1-2 чаши на ден) с мляко и сурова, кафява захар (най-добре е вместо захар да се ползва шекер или джагари – това е чист сироп от захарната тръстика под формата на кристали или на пудра)

- Медът не трябва да се подлага на топлинна обработка. Мед, използван за готвене или смесен с горещи напитки променя структурата и я прави токсична и непосилна за храносмилателната система. Затова горещ чай с мед е голямо НЕ според Аюрведа. Хапвайте мед ако имате добро храносмилане и отделяне, но само на стайна температура по една лъжица на ден


Ако спазвате тези простички принципи, няма нужда да се притеснявате за протеини, витамини, минерали или мазнини! Човешкото тяло е създадено да използва каквото му е нужно от храната и да се освобождава от останалото. Всичко което ние трябва да правим е да не претоварваме храносмилателната система с несъвместими храни или храни от изкуствен характер (подсладители, оцветители, аромати и подобрители), което в крайна сметка води до нарушаване на баланса в организма и до болести.


ПРЕПОРЪЧАНИ ХРАНИ СПОРЕД АЮРВЕДА

- Прясно мляко – винаги се пие горещо! Млякото трябва да се вари и пие горещо, никога студено или от хладилник. Студеното мляко е вредно, образува слуз в стомаха и причинява дисбаланс в цялото тяло. Студеното мляко още причинява газове и нарушено храносмилане. Съвременни опити доказват че пиенето на горещо мляко от хора, които по-принцип не могат да храносмилат мляко, не предизвиква алергична реакция и не образува газове или каквато и да е неприятна реакция. Горещо прясно мляко е най-добрата и силно препоръчвана храна за всички вегетарианци и трябва да се приема ежедневно.

- Чисто масло и Гии (Гhи/Ghee е пречистено чисто масло, което се ползва за готвене и приготвяне на Аюрведа лекарства и мехлеми) – Силно се препоръчва да се добавя към всяко ядене, прави храната по-вкусна, по сочна и по-мазничка или блажна, от което тялото има нужда. В никакъв случай не ползвайте маргарин – много вреден и затормозяващ цялото тяло продукт на химическата индустрия. Основен принцип при производството на маргарина е „емулсификация” – процес на смесване на молекулите на водата с молекулите на петролен продукт за да се получи кремообразна смес удобна за мазане дори направо от хладилника. Това обаче обърква основни процеси в храносмилането и в крайна сметка тялото не знае как да се справи с тези молекули и ги слага на склад като подкожни мазнини - затлъстяване.

- Пълно-зърнести храни – като хляб и други хлебни изделия. Това са важни продукти тъй като само пълно-зърнестото брашно съдържа фибри и целият набор от полезни вещества необходими за правилно разграждане и отделяне от организма. Рафинираното, избелено с химикали бяло брашно затлачва храносмилателният тракт и пречи на правилно разграждане на храните.

- Свежи плодове и зеленчуци са абсолютно задължителни. Правилото в Аюрведа гласи, че всеки ден трябва да се хапват пресни плодове и зеленчуци, но те да НЕ превишават 30% от общият обем на храната. Плодовете и зеленчуците са основен източник на витамини , минерали, антиоксиданти и енергията наречена „прана” за тялото. (това е живата енергия, която подържа живота във всеки организъм)

- Сушени или печени ядки са прекрасна храна. Сушените плодове могат да бъдат комбинирани с горещо прясно мляко, но не и суровите плодове. Отлична храна, а и много вкусно е чаша горещо мляко сварено с 2-3 фурми и стръкче Шафрон/Saffron.

- Леща и бобени храни са отличен източник на протеини (основен градивен елемент на тялото) за вегетарианците. Поради ниското си съдържание на мазнини, тези храни са силно препоръчвани от Аюрведа

- Туршии, лютеници и домашни консерви са прекрасна храна за повдигане на апетита и подобряване на храносмилането, но само в комбинация с основно ястие. Хранене само с консерви се счита за недостатъчно и дори вредно.

- Подправки, препоръчани от Аюрведа - Шафрон/Saffron, Джинджифил, Кимьон, Аджвайн, Дафинов лист, Анасон, Кориандър, Куркума, Синап, Босилек, Кардамон, Чили, Карамфил, Чесън и др...

Тази информация е събрана и публикувана с една единствена мисъл – да се помогне на хората търсещи по-добър и здравословен начин на живот. Намирането на правилна информация е изключително трудно и много хора са склонни да се подложат на най-различни експерименти с различни диети и програми за да разберат накрая, че всичко е било напразно и дори е възможно да са си навредили. Аз самият съм един от тези хора, в крайна сметка осъзнал, че истината и всичко добро и ново е всъщност добре забравеното старо... като казвам това аз бих искал да благодаря на моят учител проф. Джейсън Чандлър (http://www.ayurvedahouse.com.au) за това, че ни е дал всичкото това знание!

Правила за ползване: Тази статия е разрешено да се публикува и разпространява напълно безплатно, само когато е потърсено писмено съгласие от автора. При никакви обстоятелства не се разрешава промяна в съдържанието на информацията, публикуване на части или пасажи, които са изтеглени извън контекста на тази статия.


-- Copyright New Style Project 2010 –
Email: ive_mcfire@yahoo.com

Редактирано от Nadin (27.11.2011 15:56)


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
V-12
lone wolf
**

Регистриран: 30.10.2009
Мнения: 54
Re: АЮРВЕДА - ОСНОВНИ ПРИНЦИПИ НА ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНЕНЕ
    #2693864 - 13.09.2010 05:09 [Re: Закони За Здраве]

С повечето неща съм съгласен. Но тая дивотия, че гъбите не били полезни, от къде я измислихте??? Точно гъбите са един от най-добрите източници на протеини за вегетарианците и са невероятно полезни! Това за разделянето на плодовете, че едва ли не било вредно да се яде пъпеш и праскова заедно също са пълни глупости. Плодовете са си плодове, няма нищо лошо да се ядат заедно и колкото по-разнообразни са, толкова по-добре. А медът при нагряване губи голяма част от полезните си качества, вярно е. Но чак пък да става вреден и да затормозява храносмилането - хайде стига... И необходимото количество е много над една супена лъжица дневно, аз бих казал - поне половин чаена чаша е доста по-добре, ако не ядете изобщо захар.

--------------------
Of course I'm out of my mind - It's dark and scary in there!


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Си Ди
гаргойл
***

Регистриран: 13.01.2004
Мнения: 9953
От: Варна
Re: АЮРВЕДА - ОСНОВНИ ПРИНЦИПИ НА ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНЕНЕ
    #2694638 - 14.09.2010 17:08 [Re: Закони За Здраве]

Благодаря за статията!
Не съм съгласна основно с внушението, че това е ОНАЗИ Аюрведа, както и това, че е на 50000 години - всъщност годините са 5хил, не 50хил, и ведическото знание в тази му част е безвъзвратно загубено, не е съхранено като практики: няма съхранени писменни източници, имам предвид, кое как. .

Иначе прясната храна в големи количества наистина причинява болки в корема , а медът като насекомов "отпадък" може да е вреден и действително не се препоръчва топлене.
Съгласна съм за соята напълно, за маргарина също , донякъде разбирам и частта за мидите, доколкото са "чистачи", но за гъбите - тц !
Верно са със самостойно хранене и неподвижни, и не са нито растения, нито животни / грубо казано/, но никак не мога да се съглася, че са вредни!
Същото е и по отношение на рибите - рибеното масло съдържа усвоими напълно ЕМК, което не може да се каже за растителните такива!
Да не споменаваме, че зърнените и варивата трябва да се комбинират в храненето задължително, защото се допълват.

ПП Признавам, в момента съм заинтересувана от макробиотичното хранене, но още не съм се снабдила със съответната литература, а от нета не мога да възприема инфото, много злоупотреби и интерпретации има.
Разнообразие и малки количества му е майката, както и по-малко обработка.
Бъдете здрави!


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Sol y Sombra
under construction
***

Регистриран: 12.03.2004
Мнения: 6961
От: Червения килим
Re: АЮРВЕДА - ОСНОВНИ ПРИНЦИПИ НА ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНЕНЕ
    #2695282 - 15.09.2010 16:17 [Re: Си Ди]

Пиши общите принципи, ако намериш надеждно инфо за макробиотичното, може да бъде интересно

Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Закони За Здраве
специализира в Аюрведа
*

Регистриран: 31.08.2010
Мнения: 4
Re: АЮРВЕДА - ОСНОВНИ ПРИНЦИПИ НА ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНЕНЕ
    #2838646 - 25.09.2011 02:03 [Re: Си Ди]

Радвам се че ви e допаднала статията! За това на колко години е Аюрведа не бих спорил - има сведения за от преди 50 000 години, разкази и песни от преди 2 мил. години, но запазени в писмена форма най-старите са от около 5 000 години. И все пак, нали не смятате че Чарака или Сушута преди 5 000 години са седнали и са написали каквото са знаели, без Аюрведа да е съществувала преди това?

За плодовете, всеки има право на мнение, затова са форумите Но статията е затова какво казва класическата Аюрведа. Има плодове които могат да се смесват, други са несъвместими - комбинациите са твърде много и затова като правило не се смесват. Плодовата салата с дини и пъпеши веднага да ва реакция - пробвайте сами и се наблюдавайте
За гъбите - имат тяхното място в някой Аюрведа лекарства, проблема е че са много тежка храна - особено за болни и слаби хора могат да са много вредни. Гъбите са странни растения и обикновено растат в тор, гниещи растения имат специфична енергия наречена Тамас, която ги прави още по-нежелани в Аюрведа.

Закони За Здраве.
www.ayurvedaforlife.info


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
V-12
lone wolf
**

Регистриран: 30.10.2009
Мнения: 54
Re: АЮРВЕДА - ОСНОВНИ ПРИНЦИПИ НА ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНЕНЕ
    #2839586 - 29.09.2011 15:29 [Re: Закони За Здраве]

Цитат:

...За това на колко години е Аюрведа не бих спорил - има сведения за от преди 50 000 години, разкази и песни от преди 2 мил. години, но запазени в писмена форма най-старите са от около 5 000 години...


Колега, чии са тези разкази и песни от преди 2 милиона години? На динозаврите ли? човекът като биологичен вид е възникнал преди половин милион години.

Цитат:

...Има плодове които могат да се смесват, други са несъвместими - комбинациите са твърде много и затова като правило не се смесват. Плодовата салата с дини и пъпеши веднага дава реакция - пробвайте сами и се наблюдавайте


Какво да наблюдавам? Цяло лято ям дини и пъпеши. И ако мислиш, че редувам - един ден диня, на другия - пъпеш, много грешиш. Несъвместими плодове НЯМА.

Цитат:

За гъбите - имат тяхното място в някой Аюрведа лекарства, проблема е че са много тежка храна - особено за болни и слаби хора могат да са много вредни. Гъбите са странни растения и обикновено растат в тор, гниещи растения имат специфична енергия наречена Тамас, която ги прави още по-нежелани в Аюрведа.


Гъбите имат междинен метаболизъм - растения са, но обмяната им на веществата не е базирана на хлорофил, както е при останалите растения, а на гликоген, като при животните. Т.е. те не синтезират сложни органични вещества от по-прости, а разграждат сложните вещества. За това растат добре в богата на органични примеси почва, т.е. добре наторена. Това, че тъпите индийски мангали не могат да различават ядливите от отровните и за това са записали, че "яденето на гъби е толкова тежко престъпление, колкото убийството на брамини" си е лично техен проблем и излишна наша грижа. А простотиите за тамас, раджас и сатва - във форума за религия. Тук обсъждаме здравословния начин на живот.

--------------------
Of course I'm out of my mind - It's dark and scary in there!


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Закони За Здраве
специализира в Аюрведа
*

Регистриран: 31.08.2010
Мнения: 4
Re: АЮРВЕДА - ОСНОВНИ ПРИНЦИПИ НА ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНЕНЕ
    #2850996 - 14.11.2011 14:36 [Re: V-12]

Здравейте - lonlywolf - първо да ви поздравя за изчерпателното описание на какво "според вас" е полезно хранене... бих ви казал още веднъж че няма конкретни доказателства кое от кога и дори за вашата теза за човешката раса са само спекулации (не се знае и се приема от научните работници нещо докато някой не го опровергае) както и със останалата информация която толкова горещо защитавате.

При Аюрведа нещата са простички - искаш да знаеш кое работи и как се прави? просто следваш отработените принципи и практики. От твоето място много неща изглеждат странни, неразбираеми или без научно обяснение - НО ТОВА НЕ Е ЗА ЦЕЛ НА ТАЗИ СТАТИЯ! Ако искаш да бъдеш обсипан с научна и трудно разбираема информация, обърни се към правителството на Индия - там се инвестират колосални средства за да се докажат по "научен" начин уникалните методи на Аюрведа.

И накрая да те поздравя за арогантността и типично българската проява на цинизъм с която говориш.

Целта на тази статия е да се даде в простичък и лесен за разбиране вариант основните правила според Класическата Аюрведа (защо и как не е предмет и няма защо да се коментира). Ако имаш да допълниш нещо креативно и положително, моля заповядай...

На останалите се извинявам за отвличането на този форум с ненужни, жлъчни коментари. Надявам се да сте намерили полезна информация.


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
laoshih
фен на all.bg
*

Регистриран: 24.11.2012
Мнения: 7
Re: АЮРВЕДА
    #3125146 - 12.01.2014 22:02 [Re: Закони За Здраве]

В тази статия на тема .............за Аюрведа[/url] също се споменава, че тя е създадена преди около 5000 години така че имате право. Колко стара е обаче едва ли някой все още помни. Има още интересни точки в статията, която споделям, няма смисъл да я повтарям цялата, може да се прочете направо от връзката.

Редактирано от Nadin (13.01.2014 02:20)


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Страници: 1Допълнителна информация
0 регистрирани и 1 анонимни потребители в момента разглеждат този форум.

Модератор:  D-r Kostova 

Изпечатай темата

Възможности в този форум:
Не можете да добавяте нови теми
Не можете да отговаряте на мненията
HTML - забранен
Псевдо-HTML - разрешен

Рейтинг: *****
Брой показвания: 8204

Мнението ти за темата:

Прехвърли се вALL.BG не носи отговорност за съдържанието на мненията, публикувани във форумите.

НАЧАЛОРЕКЛАМАВРЪЗКА С НАСКОНТАКТИЗА НАС

©1999-2015 ALL.BG Всички права запазени!

Generated in 0.024 seconds in which 0.006 seconds were spent on a total of 13 queries. Zlib compression enabled.