ALL.BG форуми
ALL.BG поща форуми чат стая обяви картички


Форуми » Религия и Мистика » Вяра и религия

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | (покажи всички)
gogonamama
неориентиран


Регистриран: 23.10.2015
Мнения: 4
От: София
Re: Коранът потвърждава Библията !
    #3315823 - 30.10.2015 15:05 [Re: BMRO]

Не е необходимо човек да е пророк, за да оцени вещината, с която цитирате толкова сложна материя като супите на Корана. Съвсем не преувеличавам в оценката си за Вас.

Не мисля, че ще е от полза да превръщаме форума в "петъчна молитва", тълкувайки аи. Аз съм напълно съгласен с Вас, че Корана е продължение (даже в известен смисъл препис) на Стария завет в стихотворна форма. За това има ред причини и предпоставки, които са напълно обективни за времето, в което се ражда Исляма като религия и Корана, като "манифест" на тази религия, но ще си позволя да не влизам в подробности.
Това, което искам да Ви задам като въпрос е малко по-различно:
Когато Архангел Гавраил се явява на Мохамед в пещерата и му предава вестта, че трябва да да се образова (да чете) защото е пророк на нова религия, той се изплашва до смърт и търси отговори от съпругата си (Хадижа), която е уважавана и мъдра жена в племето на Мохамед. Тя му отговаря, че не й е дадено да знае такива работи и го съветва да отиде в Басра, където в малък параклис живее християнски свещенник, който би могъл да му тълкува случката. В Басра свещеника казва на Мохамед, че това, което му е казал Божия вестител и самата истина и се позовава на Стария завет, където това било предвидено преди много години.
Та въпроса ми е - Можете ли да намерите писмено потвърждение на тези думи в някое автентично копие на Стария завет? Аз опитах, но не можах...
Предварително моля аз снисходителност, но аз не вярвам особено на "чичко" Гугъл.


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
BMRO
Старо куче от Хунзия
****

Регистриран: 01.03.2011
Мнения: 2123
От: FYROM
Re: Коранът потвърждава Библията !
    #3318688 - 10.11.2015 23:03 [Re: gogonamama]

Цитат:

Когато Архангел Гавраил се явява на Мохамед в пещерата и му предава вестта, че трябва да да се образова (да чете) защото е пророк на нова религия, той се изплашва до смърт и търси отговори от съпругата си (Хадижа), която е уважавана и мъдра жена в племето на Мохамед"Мъдростта" на Хадиджа, несъмнено идва от парите /занимава се с търговия/, който тя притежава. Ако трябва да се изразя на съвременен език, тя е нещо като богата холивутска актриса, а Мохамед е като бродяга от Индия.
///
Цитат:

Тя му отговаря, че не й е дадено да знае такива работи и го съветва да отиде в Басра, където в малък параклис живее християнски свещенник, който би могъл да му тълкува случката. В Басра свещеника казва на Мохамед, че това, което му е казал Божия вестител и самата истина и се позовава на Стария завет, където това било предвидено преди много години.За това има писани много митове. Ще ти кажа, че мюсюлманите дори не знаят рождената дата на Мохамед, а тези подробности обикновено са /полуистини /т.е. в голямата си част - измислица.
За това ще ти кажа моето мнение по този въпрос. Аз съм си задавал този въпрос и съм търсил сам отговор. Мнението ми почива на логически заключения от факти от Корана и Сунната.
Мохамед няма как да знае за съществуването на архангел Гаврил /Джибрил/, този, който му е "диктувал" Корана. Т.е. наистина някой му е казал. В Корана намерих аят, който казва, че някой ЧУЖДОЗЕМЕЦ /неарабин/ е имал контакт с Мохамед. И това е било известно сред съратниците на Мохамед.
Сура 16, аят 103
103. И знаем Ние, че казват: “Някакъв човек го обучава.” Езикът на онзи, към когото клонят, е чуждоземен, а този [Коран] е на ясен, арабски език.

Няма съмнение, че някой НЕАРАБИН обучава Мохамед. Несъмнено го обучава в християнство. Мога да то докажа, че Коранът с днешна дата е така променен, че дори Мохамед не може да го познае, ако е жив /това ще отнеме много време, а и трябва да имаш и добри познания по християнство/.
По времето на Мохамед обаче, Коранът е бил християнска деноминация. Забележи един от останалите аяти в Корана, когото очевидно се пропуснали да променят.
Сура 29, аят 46
46. И спорете с хората на Писанието само по най-хубавия начин, но не и с онези от тях, които угнетяват, и кажете: “Вярваме в низпосланото на нас и в низпосланото на вас. Нашият Бог и вашият Бог е един и същ. Ние сме Нему отдадени.
Краткия анализ показва следното:
"Хората на Писанието"/на арабски ахл ал Китаб/, според Корана са евреите и християните.
"Онези от тях, които угнетяват" са евреите, които не признават Исус /арабски ИСА/ за Месия /арабски Ал Масих = Помазаник/. Мюсюлманите признават Исус за Месия. За евреите е Корана са казани най-лошите неща /наричани са маймуни и свине и са проклети от Аллах - бъдете маймуни проклети/. За християните са казани предимно хубави неща и са наречени ПОБЕДИТЕЛИ - нещо, което е записано и в Евангелието.
И така мюсюлманите вярват в "низпосланото вас"/изпратеното от Бог на християни и евреи /т.е. според Корана това са :
= Таурат /Тората/ на Муса /Моисей/;
= Забура /Псалмите/ на Дауд /Давид/;
= Инджила /Евангелието/ от Иса /Исус/.
И в "низпосланото на нас", т.е. Корана на Мохамед.
"Нашият Бог и вашият Бог е един и същ." - Мюсюлманите имат един и същи Бог с християните;
"Ние сме Нему отдадени.”
Отдаден на арабски е муслумум /т.е. мюсюлманин/. От тук непосредствено следва, че МЮСЮЛМАНИН Е ВЯРВАЩ, ОТДАДЕН НА ХРИСТИЯНСКИЯ БОГ.
ОТ ТУК И ОТ ОЩЕ МНОЖЕСТВО АЯТИ, КОИТО СЪМ ИЗЧЕЛ И ТЪЛКУВАЛ, СТИГНАХ ДО ИЗВОДА - ЧОВЕКЪТ ОТ СУРА 16:103, който несъмнено е съществувал и е обменял информация с Мохамед е ХРИСТИЯНИН.
Анализирайки Корана, като написаното в него за Троицата, за обожествяването на дева Мария /в Корана е родена без грях и вършеща чудеса/, Чудесата на Исус в Корана, Приемането на Михната /Инквизицията/ в исляма, обръщенията към Мария и още други неща, аз стигнах до извода, ЧЕ ТОЗИ ХРИСТИЯНИН, Е БИЛ СЪС СИГУРНОСТ КАТОЛИК/тогава са били едно цяло с православието, но са имали разлики, които постепенно ги довеждат до Голямата схизма от 1054 г./ Т.е. останалото в Корана непроменено християнство е изключително католическа ерес.
Ако дори и половината, от това, което написах да е вярно, това ми дава основание да заключа - МОХАМЕД Е МАША В РЪЦЕТЕ НА КАТОЛИЧЕСКАТА ЦЪРКВА В БОРБАТА Й С ЕВРЕИТЕ!!! АЗ ЛИЧНО СЪМ УБЕДЕН В ТОВА ОТ ПРЕДИ НЯКОЛКО ГОДИНИ.
Това е смисълът на исляма. Той е изтърван и вече от католиците и не може да се овладее.
////////////////////////
Цитат:


Та въпроса ми е - Можете ли да намерите писмено потвърждение на тези думи в някое автентично копие на Стария завет? Аз опитах, но не можах...
Предварително моля аз снисходителност, но аз не вярвам особено на "чичко" Гугъл.Тук съм абсолютно категоричен - Каквото и да е казано, че в Стария или Новия завет пише нещо за Мохамед, аз мога моментално да го опровергая.
И в Стария, и в Новия завет не е писано нищо за Мохамед. Това дето четеш за Параклет и Мохамед е толкова нелепо, че мюсюлманинът, който го напише, лично аз ще го направя за посмешище!
Надавам се да съм отговорил на въпроса, който те интересува.
Мога да ти дам пояснения за всичко, което не разбираш от написаното.

--------------------
“…и ние сме хора и искаме да живеем чо-
вешки, да бъдем свободни, с пълна свобода в
земята ни - там дето живее българинът: в България, Тракия
и Македония…
Васил Левски, в. “Свобода”, 1871 г.


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
gogonamama
неориентиран


Регистриран: 23.10.2015
Мнения: 4
От: София
Re: Коранът потвърждава Библията !
    #3320288 - 16.11.2015 16:05 [Re: BMRO]

Цитат:

Надавам се да съм отговорил на въпроса, който те интересува.
Мога да ти дам пояснения за всичко, което не разбираш от написаното.
Благодаря за подробния отговор. Ще се полаская да мисля, че разбирам всичко във Вашия отговор, но ще си позволя да не се съглася безрезервно с някои моменти от него:

1. Никъде, развивайки въпроса си, не твърдя, че Мохамед е знаел кой е Архангел Гавраил. Просто е бил изплашен до смърт от неговото явяване.

2. Вярването за "месия" е чисто юдейско и юдеите не са признавали човека, носещ това име за месия (простете за играта на думи, но не мога да го кажа инак). Виждам, че сте сериозен специалист по въпросите на религиите и не се съмнявам, че знаете какво означават и двете имена на Божия Син - Иисус Христос. Ще си позволя да Ви предложа моята гледна точка - чисто времево мюсулманите не са могли да влияят на този процес и просто са приели идеята, защото е съвпадала с идеята на Мохамед да обедини арабските племена в името на единен Бог, но те признават Христос единстветно като пророк и не го обожествяват.

3. С мнението Ви, че Мохамед е бил обучаван от християнски теолог съм напълно съгласен (това е същността на въпроса ми), но ми идва в повече да го нарека католик, при положение, че по това време все още е трудно да се говори за католицизъм - може би просто християнин.

Дано моите бележки не Ви притесняват. Просто моят начин на мислене е малко по-различен. Сам пишете, че текстовете в Корана са изменяни в процеса на безкрайното им преписване във времето. Бих добавил, че това е валидно и за християнските Свещени писания. За това си позволявам да оценявам определени теологични постулати събития и личности (били те легенди, или реално съществували), като ги обвързвам с особеностите на историческия период, в който са се появили, случили, или живяли.


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | (покажи всички)Допълнителна информация
0 регистрирани и 0 анонимни потребители в момента разглеждат този форум.

Модератор:  Ellia, libra 

Изпечатай темата

Възможности в този форум:
Не можете да добавяте нови теми
Не можете да отговаряте на мненията
HTML - забранен
Псевдо-HTML - разрешен

Рейтинг: ****
Брой показвания: 19233

Мнението ти за темата:

Прехвърли се вALL.BG не носи отговорност за съдържанието на мненията, публикувани във форумите.

НАЧАЛОРЕКЛАМАВРЪЗКА С НАСКОНТАКТИЗА НАС

©1999-2015 ALL.BG Всички права запазени!

Generated in 0.03 seconds in which 0.013 seconds were spent on a total of 14 queries. Zlib compression enabled.