ALL.BG форуми
ALL.BG поща форуми чат стая обяви картички


Форуми » Политика » Македония

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | >> (покажи всички)
Лаф моабет
бежанец с претенции
***

Регистриран: 26.01.2015
Мнения: 5171
От: негде овде
Re: Интересни снимки "с коментар" от Велика Македония и целия свят!
    #3423678 - 10.01.2018 23:58 [Re: Бяло Конче]


Битолска рибарница...


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
admiralМодератор
на андорския флот
***

Регистриран: 24.01.2005
Мнения: 31166
От: Съзаклятието
Re: Интересни снимки "с коментар" от Велика Македония и целия свят!
    #3423681 - 11.01.2018 00:02 [Re: Лаф моабет]

Страхотни мацки в тая Битоля.

--------------------
Komu Pán Boh, tomu všetci svätí.


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
mk_e_bg
старо куче
**

Регистриран: 08.07.2016
Мнения: 837
Re: Интересни снимки "с коментар" от Велика Македония и целия свят!
    #3423682 - 11.01.2018 00:22 [Re: admiral]

БККС историски го тестира Мицкоски дали е ВМРО

http://tatkovina.info/2018/01/10/%d0%b1%...8-%d0%b4%d0%b0/

Тест по историја

Во древноста териториите на денешните Македонија и Бугарија биле населени со блиски по сродство пеонски и тракиски племиња. По големата преселба на народите и „Темните векови“ територијата на Република Македонија станува дел од Првото бугарско царство, подоцна од Второто бугарско царство, а за време на Византиското владеење е позната како „Тема Бугарија“.

ДА НЕ

По наредба на цар Борис I свети Климент и свети Наум градат книжевни школи на сите територии на тогашното бугарско царство – денес во составот на Бугарија, Романија, Македонија и Албанија. На тој начин се поставуваат основите на средновековната Славјано-бугарска цивилизација која извршила влијание на целиот словенски свет.

ДА НЕ

Во 10 век Свети Иван Рилски, основач на Рилската света обител, е прифатен од царот и народот за небесен заштитник на бугарскиот народ. Негови најблиски ученици се Прохор Пчински и Јоаким Осоговски, кои ги основуваат соодветните манастири.

ДА НЕ

Кога византиjците го заземаат Преслав синовите на еден од бугарските областни управители во западните делови на царството го продолжуваат отпорот против византиската инвазија. Скопениот Роман е признат за цар од Самуил и се прогласува за цар дури по неговата смрт. Државата продолжува да се нарекува Бугарија.

ДА НЕ

Со посебни грамоти по падот на Охрид, Василиј II Македонец Бугароубиец им признава одредена црковна автономија на Бугарите. Земјиштето на денешна Република Македонија, но и оние околу Софија и Видин се нарекуваат „Тема Бугарија“, додека „Тема Македонија“ се нарекува денешната Одринска Тракија.

ДА НЕ

Петар Делјан крева востание со декларирана цел – обновување на бугарската држава.

ДА НЕ

За време на Второто бугарско царство, во 1253 болјарскиот совет го избира скопскиот болјарин Константин Тих за цар на Бугарите.

ДА НЕ

Прифатениот за официјален словенски jазик во 9 век, зборуван на територијата на денешните Бугарија и Македонија евулуира, ги губи падежите и инфинитивната форма, но се здобива со членската форма. Од времето на Теофилакт Охридски овој јазик е нарекуван бугарски.

ДА НЕ

Откако ја зазема територијата на денешна Македонија српскиот крал Стефан Душан се прогласува за цар на Срби, Грци и Бугари.

ДА НЕ

По османлиската инвазија, по векови неупотребување на името Македонија, повторно почнува да се употребува за овие простори. Лица од различни етноси почнуваат да се нарекуваат и се нарекувани Македонци македонес, македонлар.

ДА НЕ

Петар Карпош наjвероjатно бил роден во Родопите и со сигурност пред да го дигне востанието на териториjата на денешна Македониjа бил воjвода на чета в Доспатската планина – на териториjата на денешна Бугариjа, на исток од измислената граница на Пиринска Македониjа.

ДА НЕ

Етнонимот Бугари продолжува да се употребува на териоторита на денешните Бугарија и Македонија за разграничување од другите етноси на Балканот -Грци, Срби, Турци, Арнаути. Така тие се опишани во песните собрани како од браќата Миладиновци ʺБългарски народни песни”, така и од Србинот Стефан Верковиќ ʺНародне песме македонски бугараʺ.

ДА НЕ

Во рамките на Отоманската империја на териториите на денешните Бугарија и Македонија се зборуваат различни, но взаемно разбирливи дијалекти, наречени од тие што го говореле „бугарски“. Нема група од дијалекти, кои можат да бидат разграничени како „македонски“. Нема податоци за „национална“ граница меѓу териториите на денешните Бугарија и Македонија – едно село македонско, а соседното – бугарско.

ДА НЕ

Првите обиди да се пишува на разговорен бугарски јазик (на простейший язик болгарский) се направени во Македонија: Јоаким Крчовскки, Кирил Пејчиновиќ, браќата Миладиновци, итн

ДА НЕ

Првиот град во кој населението бара бугарско училиште, вклучувајќи ги и градовите кои сега се наоѓаат во склоп на територијата на денешна Р. Бугарија е Скопје.

ДА НЕ

Бугарите во сите градови на денешните Бугарија и Македонија основаат Бугарски општини. Отворена е мрежа од бугарски училишта. Кодифицирана е литературната норма на бугарскиот јазик. Иако се водат лути спорови околу тоа како да изгледа тој, конечно од сите е прифатен литературен јазик базиран главно на источните бугарски наречја.

ДА НЕ

Со доаѓањето на мoдерната географија и етнографија истакнати европски научници го дефинираат мнозинството од населението во Македонија како бугарско. Како таква, Македонија е прикажана на картите и истражувањата на: Ами Буе, Лежан, Фон Хан и Зах, М.Ф. Мирковиќ, Мекензи и Ирби, проф. Ербен, Елизе Рекљу, Хајнрих Киперт, Александар Синве, Сакс и Славјанското благотворно друштво и други.

ДА НЕ

Бугарската егзархија не е религиозна секта, а национална институција.

ДА НЕ

Бугарски свештеници од Македонија се во првите редови на борбата за конституирање на Егзархијата.

ДА НЕ

Бугарската егзархија е постигната по долгогодишни борби, во кои учествуваат и Бугари од Македонија. Териториите на денешна Македонија гласаат на плебисцит со над 2/3 мнозинство да се приклучат на Егзархијата.

ДА НЕ

Во 19 век се забележуваат спорадични манифестации на македонски (небугарски) идентитет, но тие се маргинални и не создаваат никакво организирано движење, макар да добиваат поддршка од надворешни фактори како што се српскиот политичар Стојан Новаковиќ и грчкиот владика Каравангелис.

ДА НЕ

Бугари од Македонија учествуваат во бугарското револуционерно движење. Дедо Иљо Малешевски е заменик на Георги Раковски-основач на Бугарските легии во Белград.

ДА НЕ

Решенијата на Берлинскиот конгрес се примени во Македонија како апсолутна катастрофа. Собрани се многу потписи до големите сили за зачувување на Санстефанска Бугарија. Врвна точка на незадоволството од решенијата на Берлинскиот конгрес е дигањето на Кресненско-Разлошкото востание.

ДА НЕ

Бугари од Македонија учествуваат како основачи на современата бугарска држава, во борбите за обединување и во Српско-бугарската војна. Меѓу доброволците во оваа војна се водачите на Разловечкото и на Кресненското востание, вклучувајќи ги и Димитар Беровски и 80 годишниот дедо Иљо Малешевски.

ДА НЕ

Македонското револуционерно движење започнува со основањето на Бугарските Македоно – Одрински револуционерни комитети (БМОРК), кој се бори за извојување на автономија за Македонија и Одринска Тракија, со бугарски цркви и училишта. Илинденското востание се одвива под заедничка команда и се протега од Крушево до Црното Море.

ДА НЕ

Првиот устав на БМОРК е изработен од Гоце Делчев и Ѓорче Петров.

ДА НЕ

Првото име на организациjата (БМОРК) во времето се трансформира во ТМОРО, ВМОРО и ВМРО.

ДА НЕ

Илинденското востание се раководи од заедничка команда и се протега од Крушево до Црното Море

ДА НЕ

Аферата Мис Стон е предизвикана од Јане Сандански роден во с. Влахи Пиринска Македонија, Христо Чернопеев роден во с. Дерманци-Ловеч (Северна Бугариjа) и Крстјо Асенов роден во Сливен (Jугоисточна Бугариjа).

ДА НЕ

Во Организацијата се вклучуваат многу Бугари од слободните краеви на Бугариjа, од кои некои достигнуваат до раководни позиции, каков што е примерот и со Иван Гарванов роден во Стара Загора.

ДА НЕ

Во Османската империjа веднаш по Младотурската револуциjа Јане Сандански основал Народна федеративна партија (бугарска секциjа)

ДА НЕ

Илјадници доброволци од Македонија влегуваат во македонското ополчение кон бугарската армија за време на Балканските војни и Првата светска војна.

ДА НЕ

И покрај тоа што жителите на Македонија биле мобилизирани во неколку армии, само во Бугарската тие достогнуваат до највисоки позиции. Само во Охрид се родени и одраснале осум бугарски генерали.

ДА НЕ

По Првата Балканска војна Грција и Србија и нудат на Бугарија се од што таа има потреба: Одринска Тракија, широк излез на Егејското Море и градовите Штип, Кукуш и Кавала. Бугарија не прифаќа поделба на Македонија и така избувнува Втората Балканска војна. Романија и Османлиската империја ја удираат Бугарија во грбот и така се доаѓа до Букурешкиот мировен договор познат во Бугарија како Првата национална катастрофа.

ДА НЕ

За време на балканските војни и Првата светска војна сите фракции на ВМРО и речиси целата интелигенција ја поддржуваат каузата на Бугарија во војните не само против Отоманската империја, но и против Србија и Грција.

ДА НЕ

По поразот, во 1919 година се возобновува ВМРО, организацијата зема учество во политичкиот живот на Бугарија и ја користи територијата на Пиринска Македонија како слободна зона каде нема испратени бугарски жандари и колонисти и не е затворено ниту едно училиште, за навлегувања против Југославија и Грција.

ДА НЕ

Стотици илјади македонски Бугари бегаат од Турција, Грција и Србија во Бугарија и се прифатени како свои. Таму тие заземаат водечки позиции во науката, културата, бизнисот и политиката. Двајца бугарски премиери се родени и одраснати на територијата на денешна Р. Македонија.

ДА НЕ

Непомирливите борци за независна Македонија во периодот меѓу војните си ја претставуваат како „Швајцарија на Балканот“, каде секој етнос ќе има свои кантони. Самите тие не го кријат бугарскиот идентитет. Левото крило за првпат ја лансира организирано идејата за компромис со Белград и изградба на македонски идентитет, во рамките на Југославија или некаква Балканска федерација. Се прават првите значајни обиди за кодифицирање на посебен од бугарскиот македонски јазик.

ДА НЕ

По колапсот на Југославија во Втората светска војна се основаат Бугарски акциони комитети кои се прогласуваат за присоединување на Македонија кон Бугарија.

ДА НЕ

Бугарската администрација е пречекана со исклучителен ентузијазам. Комунистите решаваат да започнат отпор дури по Хитлеровиот напад на СССР. Дури тогаш македонските комунисти се раздвоени меѓу БКП и КПЈ. Решението да се приклучат кон КПЈ е донесено во Москва.

ДА НЕ

Жртвите за време на војната на териотриите на денешна Македонија, а администрирани од Царство Бугарија се значително помалку отколку во сите други делови на Југославија.

ДА НЕ

Отпорот во Македонија е значително помал отколку во другите делови на Југославија. Меѓу партизаните има многу Срби, Црногорци, Албаници и дезертери од бугарската армија. Дури во решенијата на АСНОМ се зборува за „братскиот бугарски народ“

ДА НЕ

По војната е кодифициран македонскиот јазик. Исфрлени се светиклиментовите букви, а се внесени српски и новоизмислени букви и зборови. Наметнат е и т.н. Закон за Македонската национална чест, според кој секој кој се определува за бугарин е заплашен со затвор. Имињата и презимињата на мнозинството граѓани се „помакедончени“. Во Бугарија наложената политиката на „македонизација“ од Москва среќава отпор и во 1963 година е напуштена.

ДА НЕ

Бугарија и Македонија споделуваат заедничка историја и заедничко културно наследство што треба да ги обединува, а не да ги конфронтира.

ДА НЕ

Наистина този МицкоФски е друг антибългарски антиалбански антигръцки македонис'.


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Бяло Конче
раванлия
***

Регистриран: 28.08.2009
Мнения: 29423
Re: Интересни снимки "с коментар" от Велика Македония и целия свят!
    #3423751 - 11.01.2018 12:35 [Re: mk_e_bg]

Ще видим дали изобщо ще отговори. Както казва Канзуров - ВМРО ДПМНЕ страдат от тежка шизофрения( халюцинации (най-често съобщавани са чуване на гласове), налудности (често фантасмагорични по характер или свързани с чувство за преследване) и дезорганизираност на говора и мисленето).

--------------------
Не обръщай внимание на всичките думи, които се говорят;Еклесиаст 7:21


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
mk_e_bg
старо куче
**

Регистриран: 08.07.2016
Мнения: 837
Re: Интересни снимки "с коментар" от Велика Македония и целия свят!
    #3423821 - 12.01.2018 04:59 [Re: Бяло Конче]

Цитат:

Ще видим дали изобщо ще отговори.
А защо да не отговори? Нали имат достойни "историчари"?

Направете ТВ дебати по бг. и "мк" национални телевизии, излъчени на живо и в prime time помежду бг. историци и "мк." "историци"!

Върнете си Западните Покрайнини по прецедент на Словения която е спечелила територия от Хърватско. Вие имате право на вето към присъединяване на Сръбско към ЕС и исторически и демографски права към Западните Покрайнини. Поискайте от Сръбско да ви ги върне иначе никога няма да стане членка на ЕС!
Също и за Струмишко от БЮРМ

Редактирано от mk_e_bg (12.01.2018 05:08)


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Бяло Конче
раванлия
***

Регистриран: 28.08.2009
Мнения: 29423
Re: Интересни снимки "с коментар" от Велика Македония и целия свят!
    #3423860 - 12.01.2018 14:51 [Re: mk_e_bg]

Ако беше толкова лесно - по-напред Молдова би се присъединила към Румъния и гръцки Кипър към Гърция. Забравяш за външните фактори - т.н. велики сили - ЕС, САЩ и Русия...те влияят и то доста.

--------------------
Не обръщай внимание на всичките думи, които се говорят;Еклесиаст 7:21


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Лаф моабет
бежанец с претенции
***

Регистриран: 26.01.2015
Мнения: 5171
От: негде овде
Re: Интересни снимки "с коментар" от Велика Македония и целия свят!
    #3426727 - 02.02.2018 22:34 [Re: Бяло Конче]


Прилежни богомолци...


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Бяло Конче
раванлия
***

Регистриран: 28.08.2009
Мнения: 29423
Re: Интересни снимки "с коментар" от Велика Македония и целия свят!
    #3426739 - 02.02.2018 23:54 [Re: Лаф моабет]

То в Антарктида други няма май!

--------------------
Не обръщай внимание на всичките думи, които се говорят;Еклесиаст 7:21


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Лаф моабет
бежанец с претенции
***

Регистриран: 26.01.2015
Мнения: 5171
От: негде овде
Re: Интересни снимки "с коментар" от Велика Македония и целия свят!
    #3428253 - 15.02.2018 23:36 [Re: Бяло Конче]


Натрапник в пейзажа.


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Tanya.

***

Регистриран: 19.10.2008
Мнения: 17039
Re: Интересни снимки "с коментар" от Велика Македония и целия свят!
    #3433457 - 05.04.2018 16:13 [Re: Лаф моабет]

Цитат:

Натрапник в пейзажа.Се снимки от света...
ми от Велика Македония?


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | >> (покажи всички)Допълнителна информация
0 регистрирани и 8 анонимни потребители в момента разглеждат този форум.

Модератор:  admiral 

Изпечатай темата

Възможности в този форум:
Не можете да добавяте нови теми
Не можете да отговаряте на мненията
HTML - забранен
Псевдо-HTML - разрешен

Рейтинг:
Брой показвания: 18594

Мнението ти за темата:

Прехвърли се вALL.BG не носи отговорност за съдържанието на мненията, публикувани във форумите.

НАЧАЛОРЕКЛАМАВРЪЗКА С НАСКОНТАКТИЗА НАС

©1999-2015 ALL.BG Всички права запазени!

Generated in 0.014 seconds in which 0.004 seconds were spent on a total of 12 queries. Zlib compression enabled.