ALL.BG форуми
ALL.BG поща форуми чат стая обяви картички


Форуми » Здраве » Самоусъвършенстване

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | (покажи всички)
Търсач
сахаджа йога
**

Регистриран: 27.10.2009
Мнения: 536
От: София
Re: Духовността като цел
    #2717813 - 15.11.2010 13:17 [Re: FindingTheWay]

Цитат:

От известно време обмислям поставянето на тази тема, защото явно има разлика в разбирането относно какво е то духовност и има ли тя място у нас.Ние сме Духът и Духовността е естественото призвание на всеки от нас

--------------------
"Аз съм Утешителя обещан от Христос"-Шри Матаджи Нирмала Деви


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Aliya
духовност, себепознание
**

Регистриран: 26.11.2010
Мнения: 740
От: Божието Царство
Re: Духовността като цел
    #2749655 - 09.02.2011 09:07 [Re: FindingTheWay]

Духовността не може да бъде поставена като цел, защото ние вече сме това по същност, духовността е нашето изначално и вечно състояние. И може би, за да разберем духовността по-пълно, т.е. да прозрем за нея извън наслаганото и закодираното в умовете ни от обремененото "религиозно" минало на човечеството, би трябвало да наречем духовността с истинското й име - нематериалност, нематерия. Не-ТялоУм, а същност, най-вътршното ни същество.
Наскоро в открита християнска дискусия един многоуважаван университетски професор ме обвини, че говоренето ми за духовност и дух е „шекерено”. И как се осмелявам да говоря за духовност, когато толкова много бедни хора по света страдат!? И не духовност е имал предвид Исус, когато казва в Евангелие от Матея /5:3/ „Блажени са нищите духом, защото тяхно е Царството небесно”! В тази негова тъй позната фраза просто ставало дума за бедните и убогите, за нямащите достатъчно, като онези нещастни възрастни жени, които се навъртат около църквата.

Но тогава защо Исус говори точно за нищите ДУХОМ и какво точно е имал предвид? За да си отговорим правдоподобно на този въпрос, трябва да се върнем назад във времето и да видим какво е оригиналното значение на тези думи на арамейски език, езикът, който Исус е говорил. Думите, които той е употребил са „мискину б руху”, като това тяхно звучене се е запазило и днес в съвременния арабски език на Сирия. „Мискину б руху” са онези простосърдечни, непретенциозни и смирени пред Волята Божия хора. Това значение се потвърждава и в следващите блаженства, разкрити от Исус, и най – вече в „Блажени са кротките, защото те ще наследят земята”.

А кои са тези смирени и кротки хора, за които Бог ще разтвори дверите на Царството небесно? Та нали ценностите на днешното забързано време са точно противоположните – вместо смирен, бъди напорист и амбициозен, желай колкото се може повече и наведнъж; и вместо кротък - бъди агресивен и нападателен в стремежа си ти да си първият на опашката за благата на обществото – пари, власт, престиж, признание.

Тогава защо Христос ни говори тези „шекерени” приказки и дали той знае нещо повече от това, което ние, съвременните хора знаем? А и не само Христос е този, който ни говори за блаженството на Царството Божие, но и всички просветлени човешки същества, стъпвали по нашата хубава земя от древността до днес.

Джелалу-Д-Дийн Руми, суфи мистик, поетът на Бога, говори същата истина в прекрасните си стихове:

„Ако ти трябва купувач, който да ти плати в злато,
нима има по-добър купувач от Бога, О, мое сърце?

Той купува нашата мръсна торба, пълна с вещи,
и в замяна ни дава вътрешна светлина, запалена с Неговото величие.

Той получава разтапящият се лед на това смъртно тяло,
а дава царство приказно извън твоите представи.

Той взима няколко капки сълзи,
и дава духовна пролет толкова прелестна,
че дори захарта ревнува поради нейната сладост.”

- Руми, Maснави, [VI, 879-882; 886-887]

Когато едно човешко същество осъзнае своята неразривна връзка със своя Създател, то няма думи, които да могат да опишат блаженството на това духовно проглеждане. Тогава човек изведнъж разбира, че всичкото злато и богатства на този свят са просто прах, която не може да се сравнява със Създателя, защото няма друга реалност освен Него, Единствения и Неповторимия.

Само хората, които са успели да смирят умовете си с техните вечни стремежи за повече, с алчността за притежания, за постижения, както материални, така и духовни; хората, които са разбрали как да обезсилят вечно ламтящото си его, са тези, които са придобили чистото сърце, за което говори Исус: „Блажени чистите по сърце, защото те ще видят Бога”.

Когато изпразниш ума си от неговите илюзии, проекции, ламтежи и амбиции, ти се смиряваш и се спускаш в чистото си сърце, където Бог вече те очаква. Само когато ти вече не си, когато старата ти личност и нейните заблуди престанат да съществуват, когато егото ти се разтваря като сутрешна мъгла в първите слънчеви лъчи, само тогава Бог се излива в теб. Но за да се случи това умиране на старата ти личност и повторното ти раждане като истинско и антентично човешко същество , ти трябва да си станал като празен съд, духом смирен и кротък.

Това смирение не е смирението на бедните, нито на богатите, защото и бедните, и богатите могат в еднаква степен да ламтят за притежания. Бедността или богатството са външни белези и повод за повърхностно разделение на хората, на основата на което много кръвопролитни войни и революции познава човешката история. Бог не дели хората на бедни или богати, той е Бог и на бедните, и на богатите. И едните, и другите са в еднаква степен подчинени на Неговата воля, защото Той е този, който дава и взима, който издига или смъква – бедният може да стане богат, а богатият да се събуди беден на следващата сутрин. А и кой може със сигурност да определи къде преминава разделителната граница между бедния и богатия?

Сам Исус казва:

„Ето защо Ви казвам, не се тревожете за своя живот, какво ще ядете или пиете; или за Вашето тяло, какво ще облечете. Нима животът не е по-значим от храната и тялото по-значимо от дрехите? Погледнете птиците в небето; те не сеят нито жънат нито събират сноповете на купи, и въпреки това Вашият небесен баща ги храни. А нима Вие не сте по – ценни от тях? Кой от Вас, като се тревожи, може да прибави с това дори и един единствен час към своя живот?
... И защо се тревожите за дрехи? Вижте как лилиите в полето растат. Те не работятт и не предат. И въпреки това, казвам Ви, дори и Соломон в цялото му величие не е бил облечен като нито една от тях. Ако този е начинът, по който Бог облича тревата в полето, която днес е тук, а утре вече ще бъде хвърлена в огъня, нима той няма да облече Вас много повече, О Вие, хора с малко вяра? Ето защо не се тревожете, казвайки, 'Какво ще ядем?' или 'Какво ще пием?' или 'Какво ще облечем?' Защото неверниците тичат подир всички тези неща, а Вашият Небесен баща знае, че Вие се нуждаето от тях. Затова търсете първо Неговото царство и Неговата правда и всички тези неща също ще Ви бъдат дадени. Ето защо не се тревожете за утре, а оставете утре да се тревожи за себе си. Всеки отделен ден си има достатъчно свои тревоги."

Не в тревогата за насъщния е блаженството, а в чистото сърце, смирено и кротко, поело по пътя на най-голямото богатство на света – Бог. Защото има ли по-голямо богатство от Него, Всеобхватния, Вседържителя на всичко?! Когато Той Е, нищо друго не е.

И Неговото царство е Царството на Духовността, която, колкото и да пренебрегваме и да се опитваме да забравим, защото, видите ли, не се вписва в програмата с високите цели за постижения, признания и богатства, подир която тичаме до сетния си дъх; всъщност е винаги в нас и ни е вътрешно присъща. Царството небесно вътре в нас е, „и ако кажете, че светилището на Бог е в небесата, то птиците щяха да стигнат там преди Вас. И ако кажете, че то е в морето, то рибите щяха да стигнат там преди Вас. Знайте, че небесния свят е както във Вас, така и извън Вас, и ще познаето това, което е извън Вас чрез това, което е вътре във Вас. Когато намерите Светлината вътре в себе си, Вие ще познаете така, както сте познати. И тогава Вие ще разберете, че сте деца на Живия родител и Вашата съдба е да БЪДЕТЕ, така, както Той Е. Човекът, който не познава себе си, е беден в Дух, защото такъв човек е предизвикал собствената си бедност.”- Исус

Духовността е това умение да се вгледаме в себе си, да се завърнем към себе си, към центъра на Вътрешното си същество, където Царството небесно ни очаква, за да ни разкрие тайнствата и блаженствата си. И тогава няма да делим хората на бедни и богати, просто защото няма да делим хората изобщо, а ще знаем, че ние всички сме Едно и от Единия. Тогава милосърдието и състраданието ще се естествена проява на нашата същност и съпричастност към това, да бъдем човешки същества, чеда на Бога. Защото всички ние сме негови деца според Христос, "и докато не станем като малките деца, няма да можем да узнаем значението на Живота, защото нашите умове трябва да бъдат изчистени от всички заблуди и фалшификации на този свят, за да можем да бъдем научени на Вечната истина.”

Блажени са хората на Духовността - смирените, кротките, чистите по сърце и миротворците, търсещите Истината, защото тяхно е Царството небесно!

--------------------
"Завръщане към себе си


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Aliya
духовност, себепознание
**

Регистриран: 26.11.2010
Мнения: 740
От: Божието Царство
Re: Духовността като цел
    #2749658 - 09.02.2011 09:18 [Re: Търсач]

Цитат:

Ние сме Духът и Духовността е естественото призвание на всеки от нас
Ние сме Духът и от него създадени, и поради това Духовността е нашето естествено състояние или призвание до толкова, доколкото трябва да си спомним за себе си. А да си спомним за себе си означава да си бъдем сами Утешителят, а не да рекламираме по всички форуми някой друг, една самозванка, за Спасител на човечеството, както ти, Търсач, правиш с подписа си "Аз съм Утешителя обещан от Христос"-Шри Матаджи Нирмала Деви.
Христос никога не е обещавал човешко същество за Утешител на другите (що за его-маниащина и грандомания ), а ни е учил със собствения си пример да намерим неразривната си връзка с Всемогъщия Бог в сърцата си - като се смирим, а не като проектираме огромното си его върху останалата част от човечеството (както прави Шри Матаджи и нейните рекламни агенции).

--------------------
"Завръщане към себе си


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
GheriРегистриран: 20.03.2010
Мнения: 2
Re: Духовността като цел
    #2788935 - 01.05.2011 19:36 [Re: Aliya]

Първо трябва да Опознаем Себе си за да станем Духа...

Йоан 15:26
А когато дойде Утешителят, когото Аз ще ви изпратя от Отца, Духът на истината, който изхожда от Отца, той ще свидетелствува за Мене.

--------------------
Сахаджа Йога


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
костадит
неориентиран


Регистриран: 16.12.2010
Мнения: 20
Re: Духовността като цел
    #2869348 - 24.01.2012 17:54 [Re: Gheri]

съгласен съм, жалкото е, че не всеки успява да немари себе си, а какво остава да го опознае

Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
samuel
неориентиран


Регистриран: 13.12.2014
Мнения: 4
Re: Духовността като цел
    #3233395 - 13.12.2014 13:53 [Re: костадит]

Какво остава отвъд всичко, в което се отразяваме. Ние сме отражение на средата. Тази среда,в която растем и битуваме. Част от отражението е с давност откакто сме дошли на този свят, друга част е с днешна дата. Но все е отражение. Ние по отражението си се дефинираме като ... като какви? Как се дефинирам днес и кое взимам под внимание? Като се освободя от мислите си за работата, за семейството, за физическите придобивки и взаимоотношенията ми с хората, какво остава? Остават възможностите ми, които продобивам с опита си. Тогава това ли съм аз? Или тези способности са придобити в процес на адаптация към изменящата се среда? Ако само се адаптирам, то отново способностите ми са отражение на средата и отново не мога да се позная в тях. Те отново са една граница на изкривено огледало.
Какво познавам, какво съзнавам, кой съм аз?
Един вечно отворен въпрос.
Ако съм свободен от всяка представа, която ми хрумва, тогава какво да ползвам за да се дефинирам? Отвъд познанието МИ има ли друго? Това е като въпроса има ли живот след смъртта. Да, има живот, но за какво? Вече няма идентичност. Тогава дали съществувам отвъд моята идентичност? Какво има там, където преминавам отвъд границата на познатото и въображението?
Вероятно това е Духа - неназовимото и неописуемото.
Щом Духа е отвъд средата, в която се дефинирам, то тогава със сигурност да се устремя към тази цел (според поставянето на темата) е същото като да търся нещо в стая, която не го съдържа. То просто не е там, нищо че съм си задал за цел да го намеря точно в тази стая. Ако съм, то това не е духът. Ако се стремя, не съм постигнал, ако търся - нямам. Всаимно се изключват.
Тогава възможно ли е осъзнато Несъществуване? Хем да съм, хем да не съм, за да съм дух, свободен и все пак жив човек?
Много въпроси зададох, но важно е да поставя и последния по веригата, а именно духовното битие е нечовешко битие. Като в съня - аз съм, но не съм аз. Дух съм, пронизан в живота, но не съм човекът, който пише тези думи, само отражение в съня. Имам на разположение сетива, гравитация, но докато разполагам с тях, нямам пълната духовна свобода. тя се разкрива с изгарянето и отделянето от човешкото.
Дали сте наблюдавали възрастен човек, който се отправя към отвъдното? Как става далечен и някак неземен и когато настъпи смъртта, как вече го няма. Но това е процес на разделяне от тленното и емоционалното. Също както и бебето, когато дойде на този свят, то все още е неземно и далечно.

--------------------
Няма значение откъде дойдох и къде отидох. Важното е, че съм тук сега.


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
dulo
почетен член
***

Регистриран: 06.06.2014
Мнения: 144
Re: Духовността като цел
    #3401086 - 12.05.2017 01:10 [Re: FindingTheWay]

Същата цел имат и будистите.Виж духовните направления на БУДИЗМА в Тибет.Те са ТАНТРИЧЕСКИ БУДИЗЪМ - ВАДЖРАЯНА - виж ТИБЕТСКАТА СТУПА в
квартал Чемерника Плана - частен имот., ХИНАЯНА, МАХАЯНА и ДЗОГ ЧЕН.
ЕТО ЕСЕНЦИЯТА НА БУДИЗМА - ДХАРМА или МОРАЛА В ОБЩЕСТВОТО се ОТРАВЯТ
ОТ ТРИ НЕЩА -- а именно НЕВЕЖЕСТВОТО, АЛЧНОСТТА и ЗЛОБАТА.!!!


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | (покажи всички)Допълнителна информация
0 регистрирани и 1 анонимни потребители в момента разглеждат този форум.

Модератор:  Diomet, Ellia 

Изпечатай темата

Възможности в този форум:
Не можете да добавяте нови теми
Не можете да отговаряте на мненията
HTML - забранен
Псевдо-HTML - разрешен

Рейтинг: ****
Брой показвания: 34443

Мнението ти за темата:

Прехвърли се вALL.BG не носи отговорност за съдържанието на мненията, публикувани във форумите.

НАЧАЛОРЕКЛАМАВРЪЗКА С НАСКОНТАКТИЗА НАС

©1999-2015 ALL.BG Всички права запазени!

Generated in 0.035 seconds in which 0.018 seconds were spent on a total of 14 queries. Zlib compression enabled.