ALL.BG форуми
ALL.BG поща форуми чат стая обяви картички


Форуми » Хоби и Развлечения » Кулинарно изкуство

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | >> (покажи всички)
Сияйна
заслужил ветеран
***

Регистриран: 08.11.2004
Мнения: 1764
Кулинарни опити, постижения и подвизи
    #3455007 - 29.01.2019 16:22

Леле............. никой не пише вече тука.....
Аз не, че нещо съм кулинарствала, ама ......ето:
Печена тиква в тава във фурната:слага се хартия на дъното, поръсва се със захар 5-6 супени лъжици, нарежда се тиквата, почистена с кората нагоре/сорт Цигулка/,добавя се 200мл вода и се пече 35 мин на 180грауса/вентилатор+долен реотан/.
Сменях наскоро готварската печка, сложили различни функции на фурната, да се чудиш, кое как да ползваш, а и да има упътване, но преводача явно никога не е виждал печка.

Редактирано от Сияйна (29.01.2019 16:23)


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
nelka
пълен член
****

Регистриран: 21.08.2005
Мнения: 4077
От: Norge
Re: Кулинарни опити, постижения и подвизи
    #3455734 - 12.02.2019 15:27 [Re: Сияйна]

Сияйна, от няколко дни гледам поста ти и новата тема, и най-накрая се наканих да отговоря.
Не толкова за да разкажа за менюто днес, колкото за да дам знак, че все пак не съм забравила Ол-а. Никъде другаде не е така, както беше тук.

Ако и някой друг надникне - много


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Цецо
ПИЧ
***

Регистриран: 02.04.2003
Мнения: 10393
От: Карлово, BG
Re: Кулинарни опити, постижения и подвизи
    #3455777 - 13.02.2019 14:17 [Re: Сияйна]

Бе не, че не наминаваме, ама то като няма с кой да се заядеш като хората...

Аз тиквата я правя така:
Нарязана и почистена (бяла тиква тип "кестенка" или подобни) я слагам в тенджера, наливам студена вода да я покрие и я слагам на котлона. Щом водата заври, веднага прехвърлям тиквата в тава с кората надолу. Хартията за печене е препоръчителна заради миенето на тавата. Парчетата поръсвам със захар или ги мажа с мед. Фурна на около 200 градуса (нашенски, целзиеви), горни и долни реотани и докато придобие гладен вид. Става за около половин час (зависи от фурната и тиквата).

Цитат:

но преводача явно никога не е виждал печка.





Те в Гугала нямат печки. Ползват кетърингови фирми. Ония пък бачкат с конвектомати. (Не е като да си опечеш кебапче на жар, ама става бързо.)

--------------------
Биват прочути и забранени. Те са измислили дясно и ляво
и мислят петото измерение. Непримирими към бог и дявол.


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
nelka
пълен член
****

Регистриран: 21.08.2005
Мнения: 4077
От: Norge
Re: Кулинарни опити, постижения и подвизи
    #3455858 - 14.02.2019 20:52 [Re: Цецо]

Аз днес навръх влюбения ден сервирах ей такава торта:



Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Пипи^
суросинкява на цепленки
****

Регистриран: 09.04.2003
Мнения: 27702
Re: Кулинарни опити, постижения и подвизи
    #3455908 - 15.02.2019 18:08 [Re: nelka]

Ох!

--------------------
Ние сме ора естете.


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Пипи^
суросинкява на цепленки
****

Регистриран: 09.04.2003
Мнения: 27702
Re: Кулинарни опити, постижения и подвизи
    #3455910 - 15.02.2019 18:11 [Re: Цецо]

Есента много обичам да правя супа от тиква. Много я уважаваме у нас.
Запържвам малка главичка лук, след което добавям обелената и нарязана на парченца тиква. Заливам с гореща вода, посолявам и сварявам тиквата, след което я пасирам.
Запичам на тиган малко тиквени семки. Сипвам в купички, поръсвам със семките и това е. Просто и вкусно.

--------------------
Ние сме ора естете.


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
nelka
пълен член
****

Регистриран: 21.08.2005
Мнения: 4077
От: Norge
Re: Кулинарни опити, постижения и подвизи
    #3455953 - 16.02.2019 13:23 [Re: Пипи^]

Пипе хубаво, много

Да си кажа за моя опит с тиквите: никакъв!
Тук при мен през есента из магазините се появяват по 2-3 броя тикви, основно за украса. Така и не съм стигала до етап да попитам дали може да се купи.
Всъщност, такова нещо не съм яла няколко десетилетия.

Виж, тортички - да, хапвам.



Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Цецо
ПИЧ
***

Регистриран: 02.04.2003
Мнения: 10393
От: Карлово, BG
Re: Кулинарни опити, постижения и подвизи
    #3455992 - 17.02.2019 11:16 [Re: Пипи^]

Тиквена супа още не съм правил. Но ми остана едно парче от вчерашния тиквеник. Може да се пробвам.
Правил съм супа от моркови и портокали. Слага се и сметана. Дали на тиквената няма да върви такова нещо?

--------------------
Биват прочути и забранени. Те са измислили дясно и ляво
и мислят петото измерение. Непримирими към бог и дявол.


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
nelka
пълен член
****

Регистриран: 21.08.2005
Мнения: 4077
От: Norge
Re: Кулинарни опити, постижения и подвизи
    #3455995 - 17.02.2019 12:02 [Re: Цецо]

Морковите са толкова сладки, че успешно заместват плод там, където трябва (ако трябва). Но портокал никога не съм ползвала за друго, освен за сладкиш. Не се ли усеща ароматът? Или при отстранена кора остава само киселинността на самия пулп?

Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Пипи^
суросинкява на цепленки
****

Регистриран: 09.04.2003
Мнения: 27702
Re: Кулинарни опити, постижения и подвизи
    #3456260 - 22.02.2019 00:12 [Re: nelka]

Цитат:

Пипе хубаво, много

Да си кажа за моя опит с тиквите: никакъв!
Тук при мен през есента из магазините се появяват по 2-3 броя тикви, основно за украса. Така и не съм стигала до етап да попитам дали може да се купи.
Всъщност, такова нещо не съм яла няколко десетилетия.

Виж, тортички - да, хапвам.






Нелко, тук тикви да искаш! Обикновено си купуваме от селата, много са вкусни. Правих и тиквеник за половин година от смъртта на мама, колежките го одобриха.
А ти, стига съблазнява с твоите тортички, че ей сега ще яхна метлата и ще долетя при теб и нищо няма да остане от тях!

--------------------
Ние сме ора естете.


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | >> (покажи всички)



Допълнителна информация
0 регистрирани и 31 анонимни потребители в момента разглеждат този форум.

Модератор:  Nadin, Hard Rock fan 

Изпечатай темата

Възможности в този форум:
Не можете да добавяте нови теми
Не можете да отговаряте на мненията
HTML - забранен
Псевдо-HTML - разрешен

Рейтинг: *****
Брой показвания: 7892

Мнението ти за темата:

Прехвърли се в



ALL.BG не носи отговорност за съдържанието на мненията, публикувани във форумите.

НАЧАЛОРЕКЛАМАВРЪЗКА С НАСКОНТАКТИЗА НАС

©1999-2015 ALL.BG Всички права запазени!

Generated in 0.021 seconds in which 0.011 seconds were spent on a total of 14 queries. Zlib compression enabled.