ALL.BG форуми
ALL.BG поща форуми чат стая обяви картички


Форуми » Хоби и Развлечения » Кулинарно изкуство

Страници: 1 | 2 | >> (покажи всички)
tender™
барман
***

Регистриран: 14.05.2003
Мнения: 13429
От: зад бара
Пилешка супа за душата
    #797161 - 28.05.2005 15:17

Има една такава книжна поредица, много хоря я четат с удоволствие
Но тук ще говорим не за книгите, а за истинската пилешка супа.

Как се приготвя?
Какво се слага в нея, освен пиле, за да стане хубава?
Със застройка или бистра я предпочитате?
Кога за последен път ядохте пилешка супичка?

--------------------
На бармана всичко се (по)казва!


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Dr.G
пътешественик по душа
****

Регистриран: 05.02.2002
Мнения: 13068
От: къде ли не
Re: Пилешка супа за душата
    #797189 - 28.05.2005 15:35 [Re: tender™]

Най-хубавата пилешка супа съм яла от баба. Нищо не слагаше освен хубаво пиле, малко (или не чак толкова малко) ориз, доколкото си спомням мааалко лучец. Задължително със застройка от яйце. А за разкош - малко пресен магданоз, но не е задължителен. Поръсена с чер пипер и мъничко оцет. Ама това е от детските ми години. Може пък тогава така да ми се е сторило.

Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
tender™
барман
***

Регистриран: 14.05.2003
Мнения: 13429
От: зад бара
Re: Пилешка супа за душата
    #797206 - 28.05.2005 15:46 [Re: Dr.G]

И аз имам много вкусни спомени от детските години и то точно от пилешка супа
Товя ме накара да отворя точно тази тема...Все не мога да я докарам същата супа като тогава...или аз не съм вече същия...кой знае?

Наскоро сготвих пилешка супа по моя си рецепта. Стана приказна
Ето я:

Едно пиле се транжира на порции, за супата остават крилата, трътката, фенерът (без месото от гърдите) и костите от бутчетата, както и цялата кожа. Остават 4 пържолки, които можете да ползвате за друго ястие.
Сварява се всичко това за 35-40 минути в подсолена първоначално СТУДЕНА вода. Отпенва се след завиране от тъмната пяна и се слагат два моркова на кубчета и една глава кромид лук. Обезкостява се, отделя се кожата и се пасира заедно с бульона, а месото се накъсва на ситни парченца и се връща в тенджерата. След завиране се добавя фиде, начупено на ситно. Поръсва се с черен пипер и магданоз, ври 10 минути и преди да се махне от огъня, се добавя краве масло колкото орех. Застройва се с кисело мляко и едно яйце.
Отдъхва няколко минути колкото да се разтопи маслото и е готова за ядене.
По желание може да се сервира с крутони от хляб или от сварена паста (от най-дебелите спагети, начупени на 2 см, сварени и след това запържени в масло), които се поднасят отделно. Подправя се с лимонов сок или с ябълков оцет.

Вкусът е разкошен

--------------------
На бармана всичко се (по)казва!

Редактирано от tender™ (28.05.2005 15:48)


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Shonned
зайче
***

Регистриран: 29.01.2004
Мнения: 4277
Re: Пилешка супа за душата
    #797292 - 28.05.2005 16:54 [Re: tender™]

ха и на мен ми харесва най-много пилешката супа на баба, но да си призная най-добре е когато се направи с кокошка (домашна). От време на време като ми се прияде карам баща ми да купи от някое село,през което минава. Та супата се прави така:
Вари се кокошката с принадлежащите и дреболии, както и онези яйчица които си седят вътре в нея. Когато се свари (не напълно,но е полуготова) се оставят в тенджерата дреболиите, яичицата, крилцата, малко месо и по желание (понеже дядо ми обича) краката и главата на кокошката. При бульона и пилето се добавя наситно нарязани морковчета, наситнен лук, фиде, черен пипер, сол и лимонтузу. Не се слага допълнително вода или мазнина,защото кокошката е достатъчно мазна. Ако сложим пък повече вода,ще стане безвкусно. Картофи може, но на мен не ми харесва много така. После по желание се прави застройка. Аз най я обичам бистра или само с жълтък от яйце, но който се кефи на застройки да бута и кисело мляко вътре

Много ми е лщбима таз супичка... мляс отивам да се обадя на баба...

--------------------
http://shonned.blogspot.com
Животът има право винаги!


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Пипи^
суросинкява на цепленки
****

Регистриран: 09.04.2003
Мнения: 26369
Re: Пилешка супа за душата
    #797402 - 28.05.2005 17:59 [Re: tender™]

Майка ми я прави страхотна а моите опити за вкусна пилешка супа са пълен провал
И понеже темата е за пилешка супа,ще ви дам една рецепта от моя край.Казва се саламура.
Пилето се нарязва на порции,които се изпичат на жар/по-вкусно става,ако няма жар,може и запържени/.Варят се във вода,в която се слага само малко лук и сол,разбира се.Когато месото е сварено,се добавят печени чушки,нарязани на лентички.След като се махне от котлона се добавя скълцан чесън и много магданоз.Невероятна вкусотия баба ми го правеше страхотно.Същата рецепта се прави и с риба.

--------------------
Ние сме ора естете.


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
ALLICE
читател
**

Регистриран: 07.12.2004
Мнения: 57
От: longitude zero
Re: Пилешка супа за душата
    #797617 - 28.05.2005 21:31 [Re: Пипи^]

Саламурата е наистина много вкусно нещо, правила съм я няколко пъти, но не мога да я докарам както я правите на север.

Вкусно сготвена пилешка супа е едно от любимите ми неща, но на мен предишни опити да направя хубава супа с богат бульон винаги са излизали неуспешни- винаги ми се струваха промити , докато не научих "тайната". За да стане бульона богат, пилето трябва да се вари на тих огън дълго време около 1.5 часа в тенджера под налягане а в обикновена 3,5 + часа. Отнчало ми се стуваше прекалено много толкова време за едно пиле, но пробвах и се поу4и- чудесен златист богат бульон и така сложих край на промитите супи!
Друг е проблема, че самите комерсиално отглеждани пилета нямат много вкус и качеството на пилешкото месо където живея не никак добро- пилетата са огромни и тлъсти.
Това съм го решила като вместо пиле правя супата от токачка- вкуса е същия като на пиле.
Рецептата, която използвам е горе долу същата като на Тендер, понякога я правя със застойка (с кисело мляко и яйце или яйце и сока на 1 лимон) понякога без или за разнообразие вместо магданоз слагам малко босилек.
Толкова обичам пилешка супа, 4е е станало по4ти традиция да е едно от задължителните ястия на съботния обяд.
А и при настинка няма нищо по-хубаво от топла пилешка супа, или както евреите и казват " еврейският пенцилин"

Редактирано от ALLICE (28.05.2005 21:34)


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
sarra
старо куче
***

Регистриран: 18.08.2004
Мнения: 829
От: на неутрално
Re: Пилешка супа за душата
    #797630 - 28.05.2005 21:45 [Re: ALLICE]

еййй... супата на баба! И то от истинска кокошка яла трева.. ейййй
Баба я прави с оризче и застройка.. майка ми като я прави и слага фиде.. месото е нарязано на ситно и е... също ок

Въпреки, че меса не готвя и рядко ям ми се случи да опитам веднъж една правена по друг начин и след това на едно гости правих, та се хареса

Значи, сварява се пилено, обезкостява се и се нарязва на хапки - малки парченца.. ако искаш и дреболии нарязваш 9ако ги ядете). После в тенджера слагаш малко вода, добавяш/задушаваш съвсем малко лук, после стрк-2 целина нарязана, морковче, може и пиперка или някакъв друг зеленчук).. след като се позадушат добавяш бульона (в който е вряло пилето), като заври слагаш обратно нарязаното пиле и доваряваш... много вкучно става... като подправка можеш да сложиш нещо и не се застройва!
добър апетит!

--------------------
"а friend for today, is tomorrow's heartbreak"


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Пипи^
суросинкява на цепленки
****

Регистриран: 09.04.2003
Мнения: 26369
Re: Пилешка супа за душата
    #797668 - 28.05.2005 22:23 [Re: ALLICE]

Цитат:

Друг е проблема, че самите комерсиално отглеждани пилета нямат много вкус



За съжаление си права рецептата,за която писах по-горе баба ми винаги правеше с домашно отглеждани пилета,а това вече е съвсем друго нещо

--------------------
Ние сме ора естете.


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
gena
фурия
****

Регистриран: 07.09.2003
Мнения: 17536
Re: Пилешка супа за душата
    #797988 - 29.05.2005 03:03 [Re: Пипи^]

най добрата пилешка супа става верно от домашна кокошка /но се вари по дълго защото е жилава/Вкусна е заради дреболийките.Спомена ви идва от там.
Рецептите Ви са все от месо.Аз правя следното:)


сега пропорциите на око:)Моите са следните но не са задължителни


1/3 пакетче воденички
1/3 пакетче дробчета
1/3 пакетче сърчица
от свареното пиле вземам само трътка,мазничкото,яйчицата ако е домашна,крилцата/но тях си ги обичам с мед/
картофки,морков,зелена или червена пиперка,зелен лук,фиде/може и ориз/,домат,сол

Сварявам дреболиите.Припенвам но не махам бульона.Прецеждам го.Добавям,лука,катофите и морковите.Като се сварят добавям пиперките.После фидето и най накрая домат на дребно нарязан.

Ако я обичате бистра нарязвате само магданоз .Може и целина.

А иначе и правите следната застройка

На котлона леко задушавате две лъжици брашанце.Добавяте от бульона да стане кашичка.Махате от котлона и отново разреждате с бульон.Добавяте в тази смес кисело мляко и жълтък и изсипвате в тенджерата.След това добавяте подправки.

Може и зърна черен пипер докато ври или настъргам уф смлян де:) като вече е готова

А може и обикновената застройка.

Е Томи от мен толкова.Довери ми се ,Нежен

--------------------
Все вышесказанное-это лишь моя точка зрения.


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
uHHa
почетен член
****

Регистриран: 23.11.2004
Мнения: 193
От: ВарНа
Re: Пилешка супа за душата
    #799726 - 30.05.2005 12:19 [Re: gena]

Аз я правя горе долу така.
Винаги са ми останали крилца, фенери, кожи и разни от др ястия.Взимам и шиики защото с тях бульона става силен-та сварявам ги тез чудесии, вадя обезкостявам. Понякога в отделна тенджерка с вряла вода леко, само колкото да побелеят пускам пилешки дробчета, водата хвърлям а дробчетата нарязвам на малко по едри кубчета. Прецеждам бульона от пилето и слагам в него лук моркови и картофи на кубчета. Олио според зависи понякога от кожата пуска доста мазнина...Като омекнат картофките слагам магданоз, целина, чубрица, черен пипер на зърна и млян, червен пипер, много рядко домати или салца. Слагам и пилето с дреболииките и фидето. Правя застроика с 2-3 жълтъка. Ако ми се яде по сгъстена още като ври пилето пускам обелени картофи цели да се сварят и после ги смачквам и така я сгъстявам побвала съм с картофено пюре на прах- Става същото

--------------------
The Life is a mistery so don't take it seriously


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Страници: 1 | 2 | >> (покажи всички)



Допълнителна информация
0 регистрирани и 11 анонимни потребители в момента разглеждат този форум.

Модератор:  Nadin, Hard Rock fan 

Изпечатай темата

Възможности в този форум:
Не можете да добавяте нови теми
Не можете да отговаряте на мненията
HTML - забранен
Псевдо-HTML - разрешен

Рейтинг:
Брой показвания: 10538

Мнението ти за темата:

Прехвърли се в



ALL.BG не носи отговорност за съдържанието на мненията, публикувани във форумите.

НАЧАЛОРЕКЛАМАВРЪЗКА С НАСКОНТАКТИЗА НАС

©1999-2012 ALL.BG Всички права запазени!

Generated in 0.053 seconds in which 0.039 seconds were spent on a total of 14 queries. Zlib compression enabled.