Словото

Слово.бг · Словеса · Галерия · Книжарница

all.BG ФорумиФоруми » Култура и Изкуство » Език и литература

Страници: 1
admiral
на андорския флот
***

Регистриран: 24.01.2005
Мнения: 31327
От: Съзаклятието
Машо
    #2221834 - 15.10.2008 14:28

Машо

Десет души караул си тътрузехме цинтовете по паважа на провинциалното стъргало.
– Я стегни редиците! – чу се лаят на взводния отзад. – Какво ми се влачите като свински черва!
Дали от това, или защото по тротоара се зададе една нагласена гимназистка, но редиците наистина се постегнаха. Попето веднага започна да издава звуци като влюбен глухар. Това не беше нищо ново, но всеки път ни забавляваше. Попето твърдеше най-сериозно, че от пет години насам през родния му Обзор не е минавала немкиня или чехкиня между 16 и 61, с която да не е практикувал дружбата между народите. Явно този вид обществена работа сега остро му липсваше, защото изпадаше в екзалтирано състояние всеки път, щом на хоризонта се появяваше нещо с коса, по-дълга от 5 пръста.
– Че му ручаш гъзо на момето! – подигра го приятелски Машо Самоковеца, снажен и самоуверен като далекопроводен стълб.
От тази приказка или защото момичето изчезна от полезрението му, стоновете на Попето преминаха в миньорна гама. Сигурно се беше и сетил колко служба му остава преди да се върне обратно на обетования обзорски плаж.
Шами, който до момента беше мълчал, не можа повече да издържи такова падение на мъжкото достойнство:
– Аде бе! – възнегодува той. – Толко зор за еното кИло омочано мЕсо!
Още преди да успеем да се засмеем, идилията биде грубо прекъсната:
– Машов! Шаламанов! – кресна взводният. – По три непоряда за говорене в строя!
– Море, ке ти турнам яз стружки у вазелинот… – тихо се закани Шами, а Машо само кимна и в сянката на мощния си гръб сгъна показалеца и безименния около изправения среден.


В полунощ дойде време да се сменят часовите. Печката в караулното вече бумтеше като ТЕЦ "Марица-Изток" и взводният беше позадрямал в съседното помещение. Машо изчака новата смяна да излезе, мина по замъгленото стъкло с парцала уж да погледне навън, и го напъха отдолу в звънеца на стария олющен телефон, който имаше директна връзка със селектора на поделението. Шами, който до пирамидата уж си прогонваше ремъка и се правеше, че нищо на вижда, се ухили, хвана се за чатала и подигравателно го разклати по посока леглото на взводния. След това грабна автомата и каската си и се изниза навън след разводача и останалата смяна.
Звънът на задавения телефон прозвуча като оса, затворена в буркан. Машо погледна към взводния, който през притворената врата хъркаше ячко от поне 10 минути насам, и посегна към слушалката:
– Наместник-началник каруло слуша! – обади се той със служебен тон.
Дежурният по поделение се оказа неподготвен: такъв наряд - заместник-началник на караула на този малък обект не се даваше вече от години насам.
– Кой си ти, бе! – ревна след няколко мига гласът на майор Пашов от другата страна на жицата.
– Редник Машов! – уставно, но под сурдинка се представи Машо.
– А къде е началник караула, бе?
– Он ойде да пикне и ми рекна тука да стоим, – излъга Машо и намигна на празната караулна.
– А разводачът? – със слаба надежда в гласа попита дежурният.
– Е па води смената – обясни този път достоверно Машо.
– Леле, мале, егати тая служба, егати тая крива нива – взе да ругае дежурният. – Добре, че няма партизани сега, иначе спукана ни е работата… – и положи.
Машо моментално се пресегна и издърпа парцала от блокирания звънец. След това наметна шинела, без много шум се изнесе пред вратата, и приближи ухо отвън до рамката на прозореца. Както можеше да очаква, след няколко минути телефонът се раззвъня. Взводният рипна от леглото, хвана слушалката и се представи.
– Ама другарю майор… Ама как, аз през цялото време… не е звъняло… – взе да заеква той. – Как-… каква тоалетна?… Кой?... Машов?... Не… да… – погледът му се мяташе като уловена в кафез катерица. – Аз!... Слушам!… Тъй вярно!
Отвън в полумрака на звездната родопска нощ се появи сянката на разводача, а след него през черната трева газеше отстъпващата смяна. Машо направи няколко крачки към северната страна на караулното, където зънзикаше подчасият и извади пакет “Арда”.
– Да имаш огин? – попита той новобранеца и дружелюбно му предложи цигара.
Двамата запушиха. Пред тях смяната си стържеше обувките от калта. Разводачът беше отворил врата на караулното и със зяпнала уста съзерцаваше взводния, който в положение “мирно” все още стискаше слушалката. Машо се извърна към новобранеца, оправи му яката на шинела и конспиративно добави:
– Глей дека че фрлиш фасо, оти мое да доде проверка, да знаиш….

октомври 2008
admiral@mail.bg

--------------------
Komu Pán Boh, tomu všetci svätí.


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Fleur interdite
scrumptious
***

Регистриран: 14.12.2006
Мнения: 19616
От: несена от вихъра
Re: Машо
    #2222268 - 15.10.2008 22:56 [Re: admiral]

Тъкмо се бях разтъжила за Шами, добре, че го направи гост в този разказ.

--------------------
Battle-khaki personality with red underwear.


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Пипи^
суросинкява на цепленки
****

Регистриран: 09.04.2003
Мнения: 27776
Re: Машо
    #2222955 - 16.10.2008 16:37 [Re: admiral]

много сладко!
Кой е взводния?

--------------------
Ние сме ора естете.


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
admiral
на андорския флот
***

Регистриран: 24.01.2005
Мнения: 31327
От: Съзаклятието
Re: Машо
    #2223093 - 16.10.2008 18:40 [Re: Пипи^]

Всяка прилика с действителни лица и събития е случайна.

--------------------
Komu Pán Boh, tomu všetci svätí.


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Leontina
1/2 капанка
***

Регистриран: 11.05.2005
Мнения: 349
От: тук-там
Re: Машо
    #2224203 - 17.10.2008 21:55 [Re: admiral]

браво, Адмирале!!! Само, между другото, ти какво си го ударил на казармени спомени??

Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
mysteria
добричка
***

Регистриран: 21.04.2007
Мнения: 9237
От: Русе, България
Re: Машо
    #2238398 - 04.11.2008 10:56 [Re: admiral]Оставам в очакване на продължение.

Готино.

--------------------
Цял живот студ и огън....клетва и благослов....добро утро и сбогом ,и сбогом....моя трудна любов....


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
cTpaHHo
Иде ли?!
***

Регистриран: 26.09.2004
Мнения: 4544
От: Варна
Re: Машо
    #2350296 - 10.04.2009 15:10 [Re: admiral]Тоя разказ много живо ми напомни един от караулите които съм давал.
У моето поделение имаше четири вишки, всяка висока къмто 6-7 метра. Между вишките и караулното имаше установена връзка посредством жици, като на всяка вишка имаше уред със специфично име , което , уви , вече съм забравил.
Та , безднадеждно остарели , както всичко останало в родната ни казарма , тези уреди продължаваха да служат вярно, макар и разваляйки се често. Основното им предназначение в тези мирни времена беше да натиснеш вилката няколко пъти докато караулният на пост на другата вишка ти вдигне , та си поговорите под сурдинка , убивайки някоя и друга минута.
Но да се върна на случката.Юни месец , късна вечер , към 3 да е било. Карам си аз караула. Стоя си почти мирно , тук таме нарушавам устава като запаля некой скътан фас, оглеждам се с блаженство,насадено от нощната тишина, па току слизам от вишката и си правя маршрута по пътеката.
Принципно си имахме къде тайни , къде явни начини , да се предупреждаваме кога идват проверки, но тая вечер всичко бе спокойно , дежурния по поделение беше пич, началник караул беше старшина поспаланко, демек - никакви ядове.
Нещеш ли в в един момент виждам в далечината два силуета , тихо си говорят , идват откъм централната алея на поделението. Брех , викам си , мама му стара , толко ли нямаше кой да светне ена запалка , да дрънне на телефона на вишката.. За пояснение , в 3 часа след полунощ е такава небивала тишина , че от 300-400 метра чуваш тихото клипане на уредите за връзка - слушалки.
Та оглеждам се стратегически аз , припълзявам във високата трева до един храст, барам леко предпазителя на калашника, че е на предпазител и оттам, припомняйки си в подробности устава, чакам "враговете" да наближат и да ги подпукам с въпросите.
- Кой там!?
- Димитров , ние сме бе , с Гавазов - разпознавам гласа на единия боен другар, обаче мама му стара, Гавазов е редник , двама редника проверка не правят. Тва ше е от гадните проверки , решавам моментално аз , дето лъжат , та ако се хвана да ми гепят гарнизона с преспиване идната неделя.
- Стой на място! - викам заплашително. Не спират..
- Димитров , абе ние сме бе - усеща се напрежение в гласа му, да не говоря , че и аз вече съм се напрегнал баят. Всичко допусках вече - Старшината ни...
- Стой на място или ще стрелям! - дръпнах звучно предпазителя та да се чуе. Заковаха двамата на място. Аз вече се чувствах в шах. Тоя път ни парола и отговор си бяхме раздали, никаква подготовка. Загазих.
- На земята!
Легнаха двамата. Станах аз, почнах да ги приближавам бавно, всеки метър отдръпва тъмнината и ги виждам , че са наистина двамата пикльовци. Трепереха милите.
- Абе, кво правите тука бе,идиоти! Баси мамата , изкарахте ми ъкъла - им разправям, а те ме гледат стреснато, уплашени до немай къде и ми обясняват кво шубе е да вървиш с/у калашника..
Дадохме си минута да освежим ситуацията, та си дойдохме на думата.
Уреда-слушалка на вишката ми явно се повредил. Звъни непрекъснато в караулното. Там леглото на старшинката-поспаланко. Не може да спи. Изпърво решава , че се гавря с него, вдигал слушалката , псувал ме ,крещял ,аз не отговарям отсреща. Дигнал караулното на главата си , забранил на смяната в почивка да спи. В един момент започнал да се притеснява да не е станало наистина нещо с мене и в крайна сметка , в обърканото си разгневено-загрижено състояние, решил и казал , че сигурно съм се побъркал и взел безпрецедентното решение да прати други две момчета да видят какво става с мене.
Стреснал ли се , що ли, той самия не рачил да тръгне..

--------------------
Еееебрееедебреееееееееееееее - пуснах си гласа


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Страници: 1Допълнителна информация
0 регистрирани и 2 анонимни потребители в момента разглеждат този форум.

Модератор:  nousha 

Изпечатай темата

Възможности в този форум:
Не можете да добавяте нови теми
Не можете да отговаряте на мненията
HTML - забранен
Псевдо-HTML - разрешен

Рейтинг: ***
Брой показвания: 3716

Мнението ти за темата:

Прехвърли се вALL.BG не носи отговорност за съдържанието на мненията, публикувани във форумите.

НАЧАЛОРЕКЛАМАВРЪЗКА С НАСКОНТАКТИЗА НАС

©1999-2015 ALL.BG Всички права запазени!

Generated in 0.023 seconds in which 0.004 seconds were spent on a total of 13 queries. Zlib compression enabled.