ALL.BG форуми
ALL.BG поща форуми чат стая обяви картички


Форуми » Политика » Македония

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | >> (покажи всички)
Бяло Конче
раванлия
***

Регистриран: 28.08.2009
Мнения: 29423
Re: Лингво-политически реалности
    #2957093 - 24.09.2012 17:08 [Re: Пaт]

Цитат:

Па не, всушност во Бугарија се продаваат прикаски - од романтично оптимистични до романтично песимистички, но заедничкото за нив е романтизмот, а романтизмот очигледно добро се продава. На пример, од една страна ги имаме изјавите како во твојот прв пост според која Македонија само што не се стрчала со покајнички солзи (многу важен момент ) во прегратките на Мајка Бугарија, а од друга страна во весниците ви продаваат прикаски од типот: во Македонија, всушност БЮРМ, зомбираните бурманци бијат Бугари срешту една бира. Но, тоа се прикаски за внатрешна употреба во Бугарија и имаат за цел да ви го формираат, т.е. замесат, како погача што се меси, јавното мнение.

Тука спаѓа и прикаската за јазикот - „македонскиот јазик е србизиран до толкава мера што за просечниот Бугарин тој е неразбирлив“, а сепак тоа било бугарски дијалект Па понатаму се делат совети - пишете и говорете како вашите предци (се мисли на документите на ВМОРО), а тие пишувале на книжовен бугарски, но дали и дома така и' зборувале на мајка си, на пример? Понатаму, во рамките на Бугарија има региони кадешто локалните дијалекти многу повеќе наликуваат на српскиот јазик отколку македонскиот литературен, но тоа не се важи, нели. А тој проблем со македонскиот јазичен сепаратизам го има уште од пред сто години. Е сега, зошто нема таков проблем со тие региони во Бугарија - затоа што тие никогаш немале некои особени литературни стремежи и достигнувања, т.е. немаат писмена традиција и стремеж за одржување на истата, или како што кажа Фризерот во една прилика, наједноставно - затоа што сте многу посебни, ете затоа.

И да заклучам, во Бугарија се продаваат празни прикаски (исто како и во Македонија) и нема никакво тежнение кон некакво зближување во поглед на јазиците или пак некаква културно - јазична размена. Нема книги и весници во Бугарија на македонски јазик бидејќи веројатно има страв дека со тоа ќе се признае посебноста на македонскиот јазик. Наместо тоа се оди, како што многу убаво кажа Георгиевски, на игнорирање и со тоа Бугарите ја губат врската со македонската јазична реалност, и затоа кога Бугарин сака да пишува/говори на македонски ќе измеша пола бугарски пола српски мислејќи дека тоа е македонски, а всушност нема врска и звучи смешно, и што е уште поважно - ова го кажувам од моја гледна точка, а така чувствуваат и повеќето Македонци - звучи одбивно.+1
Мога да застана зад това без никакво колебание. Много българи може и да не ме разберат, но айде пак за прословутата сърбизация. Тя едва ли не е издигната в култ и не само относно македонския език днес, но и изобщо относно западно-българските диалекти. Това добре се забелязва от македонците, но не чак толкова добре от българите. Защо братя българи(айде така да се обърна към неразбиращите) се обявяват за сърбизми архаични български думи или диалектни такива(доста от тях са литературна норма в Македония).Или пък отново архаични диалектни български думи - описани надлежно от наши лингвисти, но такива, които се използват днес само в диалектна форма - например доцна, отново се обявяват за сърбизми. И изобщо е смешно да се говори за сърбизми при положение, че и сръбския и българския език(новите такива) се развиват от старославянския език, който в България се нарича и старобългарски(защото наистина е и такъв). Тогава какъв ни е проблема. Може би само в модерните сръбски думи и чуждици...Да не говорим, че Сърбия и България били пред Обединение още преди нашето Освобождение, но Русия и Австро-Унгария ги спират. Имало проект за общ език. Но никога не е късно.

--------------------
Не обръщай внимание на всичките думи, които се говорят;Еклесиаст 7:21


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
iieee
ветеран
****

Регистриран: 13.09.2012
Мнения: 1247
Re: Лингво-политически реалности
    #2957095 - 24.09.2012 17:12 [Re: Гай Баньо]

Цитат:

Мотивите и причините за раздалечаването можеш да го тълкуваш по всякакъв начин, но е факт, че двата езикови стандарта имат за основа диалекти, почти възможно най-отдалечени помежду си. Направи една проба и опитай се да разбереш колко българи днес биха подкрепили сближаване на двата езика чрез създаване на една обща книжовна норма, макар и като плавно провеждан и дългосрочен процес. На бас, че над 95% ще са против. Същото ще е и с македонците.
Зависи какво се разбира под сближаване и как се прави. Разликите са основно в лексиката. Ако е да се приеме сегашната ви лексика ще са даже 100 %. Ако обаче се тръгне от диалектите към края на 19 век и не се вземат периферни е друга работа. Има и друго при нас ако някой диалектни думи не се приемат за част от книжовния език, то изключването не е селективно. Еднакво са изключени диалектни думи от всички диалекти, докато от това което съм чел по ваши форуми при вас изключването е основно на лексика от източните диалекти и то идентична с книжовния български език. В кайгана имат една тема за чудни македонски зборови и като я четох останах изненадат, че там е пълно не само диалекти думи от всички краища на България, но и такива, които днес са част от нашия книжовен език. При нас голяма част от тези думи въпреки, че са диалектни изобщо няма да са чудни и ще са масово познати, а при вас са чудни. Чудно защо ли? А като цяло темата и по-скоро коментарите по нея са ми малко като да се сложи каруцата пред коня. Разговорът бие малко повече към чисто езиковите проблеми, а не към политическите. Нали темата е за ПОЛИТИКО-лингвистичните реалности. За да върви разговора, а не просто да си чешем езиците нека македонските участници за кажат как виждат те политическия аспект на проблема при тях и какво очакват от нас простите форумджии, от медиите и политиците ни.


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
игнят
старо куче
****

Регистриран: 25.07.2012
Мнения: 816
Re: Лингво-политически реалности
    #2957101 - 24.09.2012 17:26 [Re: iieee]

Да се знае кога дойде Кара Фейзи у Брезник да е ага, та изведе сво заире (житни храни, б. а.) по свето, теше да помре свет за леб. Та изсече све корие и що имаше дърво по вилаета и по сва софийска каза и по знеполска каза. По сва села он е зулум направил и не остави ни мома, ни невеста необезчестена.” [10]
1813 год .


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
игнят
старо куче
****

Регистриран: 25.07.2012
Мнения: 816
Re: Лингво-политически реалности
    #2957107 - 24.09.2012 17:40 [Re: игнят]

Писмена традиция , макар , и бедна са имали всички диалекти , че е имало анти настроения , имало е . Мисля , че е нормално всеки да дърпа чергата към себе си . Мисля , че македонския е тръгнал по друг път благодарение на сръбски катализатори , а не толко от инат на търновци .

Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
iieee
ветеран
****

Регистриран: 13.09.2012
Мнения: 1247
Re: Лингво-политически реалности
    #2957119 - 24.09.2012 18:08 [Re: игнят]

Цитат:

Да се знае кога дойде Кара Фейзи у Брезник да е ага, та изведе сво заире (житни храни, б. а.) по свето, теше да помре свет за леб. Та изсече све корие и що имаше дърво по вилаета и по сва софийска каза и по знеполска каза. По сва села он е зулум направил и не остави ни мома, ни невеста необезчестена.” [10]
Нищо необичайно. Заире си е крайно диалектна. Зулум и курия се (из)ползват и в източните диалекти като първото е турцизъм и само затова не е намерило място в книжовния. Дъбова гора също ми звучи по-общносто и разбираемо и за българи и за македонци отколкото церова курия.


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Evita

*****

Регистриран: 23.09.2012
Мнения: 57
Re: Лингво-политически реалности
    #2957125 - 24.09.2012 18:14 [Re: игнят]

Цитат:

Мисля , че македонския е тръгнал по друг път благодарение на сръбски катализатори , а не толко от инат на търновци .


--------------------
Не се лекувайте по книга! Може да умрете от печатна грешка!


(Марк Твен)


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Esther
психодесен соросоид
***

Регистриран: 15.04.2012
Мнения: 12457
От: Тролландия, a.k.a форум Македо...
Re: Лингво-политически реалности
    #2957137 - 24.09.2012 18:40 [Re: татар]

Цитат:

Не бъди толкова сигурен!Селячеството на половин България е основен състав на двумилионна София
Ако гледаш на "селячеството", като на произход, или лингвистично: да. Обаче, ако го погледнеш, като манталитет (и тук вече не опира до София, извън София, изобщо....локализация няма за него ), то тогава....Алеко си го е рекъл: "Пази Боже....".

И в този смисъл (а и не само в този - стереотипите са нещо много трудно разбиваемо), споделям песимистико-реалистичния поглед на Патака:

Цитат:

Направи една проба и опитай се да разбереш колко българи днес биха подкрепили сближаване на двата езика чрез създаване на една обща книжовна норма, макар и като плавно провеждан и дългосрочен процес. На бас, че над 95% ще са против. Същото ще е и с македонците.


Което, разбира се, изобщо не бива да бъде повод за отказ от идеята за лингвистично сближаване.

--------------------
Демокрацията ни отне уседналостта


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Негатор
Античен вагабонтин
***

Регистриран: 14.08.2011
Мнения: 23777
Re: Лингво-политически реалности
    #2957160 - 24.09.2012 19:22 [Re: Бяло Конче]

Цитат:

Цитат:

И да заклучам, во Бугарија се продаваат празни прикаски (исто како и во Македонија) и нема никакво тежнение кон некакво зближување во поглед на јазиците или пак некаква културно - јазична размена. Нема книги и весници во Бугарија на македонски јазик бидејќи веројатно има страв дека со тоа ќе се признае посебноста на македонскиот јазик.+1
Мога да застана зад това без никакво колебание ...
На това мнение са всички фиромски магарета, мулета и катъри, но не и конят на кан Аспарух!


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Негатор
Античен вагабонтин
***

Регистриран: 14.08.2011
Мнения: 23777
Re: Лингво-политически реалности
    #2957172 - 24.09.2012 19:44 [Re: Пaт]

Цитат:

.... нема никакво тежнение кон некакво зближување во поглед на јазиците или пак некаква културно - јазична размена. Нема книги и весници во Бугарија на македонски јазик ...

"Културно-јазична размена"
може да има само с някой, който има какво да разменя, демек който има каква култура да предложи!
Размена на пошлия Грую-барок, псевдо-македонски ръкописи и безДаркомитревски филмчиня НЕМА КАК ДА ИМА и НЕ МОЖЕ ДА ИМА!


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Maria66
мързелива
***

Регистриран: 14.02.2012
Мнения: 160
Re: Лингво-политически реалности
    #2957175 - 24.09.2012 19:47 [Re: Негатор]

Цитат:


На това мнение са всички фиромски магарета, мулета и катъри, но не и конят на кан Аспарух!Извинявам се че се намесвам уважаеми антиедикакъв си, но прекаляваш с обидите към колегите съфорумници.
Всеки има право да изкаже мнение и да развие идея, а ти се държиш като партийните секретари едно време - извадки от пресата и клеймене на врага.Почти не съм чела стойностно твое лично мнение.
Позволявам си да ти го кажа толкова директно защото наблюденията ми са че насаждаш омраза - волно или неволно.

--------------------
св. Августин Блаженни:
„Какво е държавата, ако не една голяма банда, и не е ли всяка обикновена банда — една малка държава?“

Редактирано от Maria66 (24.09.2012 19:48)


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | >> (покажи всички)Допълнителна информация
1 регистрирани и 37 анонимни потребители в момента разглеждат този форум.

Модератор:  admiral 

Изпечатай темата

Възможности в този форум:
Не можете да добавяте нови теми
Не можете да отговаряте на мненията
HTML - забранен
Псевдо-HTML - разрешен

Рейтинг:
Брой показвания: 2205

Мнението ти за темата:

Прехвърли се вALL.BG не носи отговорност за съдържанието на мненията, публикувани във форумите.

НАЧАЛОРЕКЛАМАВРЪЗКА С НАСКОНТАКТИЗА НАС

©1999-2015 ALL.BG Всички права запазени!

Generated in 0.026 seconds in which 0.007 seconds were spent on a total of 13 queries. Zlib compression enabled.