ALL.BG форуми
ALL.BG поща форуми чат стая обяви картички


Форуми » Здраве » Медицина

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | >> (покажи всички)
kyky
искам бебе
***

Регистриран: 24.04.2006
Мнения: 339
Re: пак за хашимото
    #1242289 - 28.04.2006 10:54 [Re: Анонимен]

вчера бях отново на лекар. при този който препоръча операция. след като видя хормоните и антителата каза че операцията все пак трябва да се направи но може да изчака докато забременея и родя (ако е в скоро време). каза също че трябва контролна ехография на жлезата след 6 месеца и контрола на хормони и антитела зимата - януари, февруари. питах го също за тънкоиглена биопсия но той каза че това за мене е неприложимо, защото имам множество малки възли а не само един и един по-голям който със сигурност е за операция. това вече не ме притеснява чак толкова. щом може да изчака още година (докато забременея и родя) значи не е чак такъв проблем. пък и при бременност доста неща се променят. може толкова да се прибере че да остане само за наблюдаване (ще ми се да е така макар да не го вярвам сериозно)
че жлезата си е моя и никой не може да ми я махне ако аз не дам спор няма. но въпреки че съм куку не съм съвсем пълно куку. ако ми пречи нещо (напр. възел в жлезата) и трябва да се махне на всяка цена ще го махна естествено. срина ме просто факта че сега когато се надявам че знам къде е проблема да забременея и правя всичко възможно за да го преодолея една такава опрерация си е още отлагане във времето каквото не мога психически да преглътна вече.

пп: оценявам и благодаря за официалната форма на обръщение, но тя е излишна в случая. самия факт че ми отгораряш (ако може на ти) и следиш темата ми е съвсем достатъчен за мене. отново благодаря за включването и мнението ти. те са много важни за мен. все още не разбирам обаче какво общо има евентуална анемия с хашимото или стерилитет. и за анемия само хемоглобина ли се изследва.

Редактирано от kyky (28.04.2006 11:01)


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  

Нерегистриран




Re: пак за хашимото
    #1243008 - 28.04.2006 18:02 [Re: kyky]

MTHFR гените поддържат специфичен фолатен коензим които конжертира хомоцистеин до метионин.



както виждате понижено ниво на фолиева киселина води до невъзможност хомоцистеина да се конвертира до метионин. По такъв начин нивото на хомоцистеин нараства в плазмата оттам и повишена съсирваемост на кръвта (ПТ/ПТТ изследваниа за кръпосъсирване). Намаляването на фолиева киселина в диетата води до анемия тъи като се нарушвава хемоглобиновата синтеза. Това обаче няма пряка връзка с Хашимото...но при някои кора със сърповидноклетъчна анемия е ассоциирано със антифосфолипиден синдром..как става това не е известно. От своя страна антифосфолипидния синдром е ассоцииран със стерилитет...

дали при тебе става дума за няколко отделни процеса или един процес не мога да кажа..това са само спекулации които правя. Фактът че вече си била бременна веднъз ми говори че нау-вероятно са няколко процеса..затова и питах дали са ти правили изследване за нивото на хомоцистеин, и ПТ/ПТТ съшо така трябва да се изследва : антикардиолипин, антифосфолипидни атнитела и лупус антикоагулант.

моите 2 цента...


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
kyky
искам бебе
***

Регистриран: 24.04.2006
Мнения: 339
Re: пак за хашимото
    #1243066 - 28.04.2006 19:15 [Re: Анонимен]

до сега съм изследвала:
-полови хормони - декември 2004 открихме повишен пролактин и липса на ову. не правих ямр. никой не ми даде направление. почнах да пия парлодел по схема от януари 2005 и все още пия по 1/2 табл. вечер. от септември 2005 ми е последното изследване на всичките полови хормони - в норма са всичките. парлодела все още го пия по настояване на лекаря в ниска доза. овулация вече имам спонтанна (доказано с узи) повече от половин година.
-хламидия игг, ига, игм - отрицателна
-черен дроб - ок
-тръби - проходими
- влаг. секрет - не се изолират аеробни патогенни микроорганизми. не се изолира кандида

така стигнах до имунологичните и генетични изследвания.
първо пуснах едни в софия. ето ги:
Изследване: имунофенотипизиране на лимфоцитни субпопулации в периферна кръв.

Показател в % и като абсолютен брой
CD3 (Т лимфоцити) -73% (67-76); 2096 (720-2330)
CD19 (В лимфоцити) - 7% (11-16); 202 (200-400)
CD3/CD4 (Т хелпери) - 43% (38-46); 1243 (700-1100)
CD3/CD8 (цитотоксични) - 24% (21-40); 695 (500-900)
CD3-CD16/56 (NK) - 19% (10-19); 549 (200-400)
Съотношение CD4/CD8 – 1,79% ; (0,9-3,6)

Коментар: изследването лимфоцитните субпопулации в периферна кръв показа увеличена фракция на NK клетките като абсолютен брой и слабо повишение на хелперната субпопулация. Останалите лимфоцитни субпопулации са в границите на нормата както като % така и като абсолютен брой.

анти-фосфолипидни антитела (ЕLISA) ИгГ - отр. ИгМ - отр.
анти-кардиолипин (ЕLISA) - отр.
анти-фосфатидил инозитол (ЕLISA) - отр.
анти-фосфатидил серин (ЕLISA) - отр.
анти-фосфатидилова киселина (ЕLISA) - отр.
анти-бета2(?) гликопротеин І (ЕLISA) - отр.
имуноглобулин ИгГ - 9,764 (5,40-16,10)
имуноглобулин ИгМ - 1,798 (0,50-1,90)
имуноглобулин ИгА - 0,962 (0,80-2,80)
комплемент С3 - 0,824 (0,75-1,65)
комплемент С4 - 0,255 (0,20-0,65)
определяне на АНА антинуклеарни антитела - отр. (до 1:80)
определяне на Sm/RNP антитела - 0,1 U/ml (до 15 U/ml)
определяне на Rо- SS-А антитела - 0,2 U/ml (до 15 U/ml)
определяне на La - SS-B антитела - 0,1 U/ml (до 15 U/ml)
имунофенотипизиране
клетъчна популация (на нито едно от долните нямаше посочени референтни стойности)
CD3-56+ NK cells – 16%
CD3+56+ NKT cells – 4.3%
CD3+CD161+ cells – 15.2%
CD3+CD94+ cells – 2.8%
CD3+NKB1+ cells – 4.7%
CD56+CD161+ NK cells – 11.7%
CD56+CD158a+ NK cells – 2.6%
CD56+CD94+ NK cells – 8.1%
CD56+NKB1+ NK cells – 7.1%
CD56+ CD16+ NK cells - 13%
CD56+ CD69+ NK cells – 1.7%

заключение: повишени стойности на 56+16+ клетки в NK клетъчната популация. при нормализиране на серумното ниво на пролактина се препоръчва имуномодулираща терапия с интравенозен имуноглобулинов препарат по схема в доза 10 г. Immunoven intact.

във връзка с имунологичните ми пуснаха допълнително:

WBC левкоцити - 7,90 (4,0-11,0)
RBC еритроцити - 4,57 (3,8-5,8 )
HGB хемоглобин - 138 (115-165)
HCT хематокрит - 0,401 (0,37-0,47)
MCV - 88 (76-96)
MCH - 30,3 (27-32)
MCHC - 344 (310-350)
RDW - 10,7 (11-16)
PLT тромбоцити - 208 (150-500)
MPV - 9,3 (6,0-10,0)
NE неутрофили - 52,10 (45-70)
LY лимфоцити - 36,60 (20-40)
MO моноцити - 9,40 (3-10)
EO еозинофили - 1,40 (1-5)
BA базофили - 0,50 (0-0,5)
NE# - 4,12 (2,00-7,50)
LY# - 2,89 (1,50-4,00)
MO# - 0,74 (0,20-0,80)
EO# - 0,11 (0,04-0,40)
BA# - 0,04 (0,02-0,10)

после ходихме до плевен при доц. конова и тя реши да повторим някои изследвания и при нея и да пуснем някои допълнителни. генетичните вече ги пуснах в темата като изследване, като резултат и като препоръки за лечение. ето и имунологичните:
анти-кардиолипин IgG - 3,1 (-) (N<10)
анти-кардиолипин IgM - 21,5 (+) (N<10)
анти анти-кардиолипин IgG - 3,1 (-) (N<10)
анти-кардиолипин IgM - 21,5 (+) (N<10)
анти бета2GРI-IgG - 5,4 (-) (N<5, 5-8 гран.)
анти бета2GР-I - IgМ - 6,5 (-) (N<5, 5-8 гран.)
анти бета2GР-I - IgА - 3,3 (-) (N<10)
антиспермални антитела 53,2 (-) (N<60)
анти-спермални антитела (съпруг) 28,6 (-) (N<60)
chlamydia trachomatis IgA - 1.91 (+) (N<1.1)
CD3-CD56+/16+ 20.9% (10-18%)

(има разлика от резултатите в софия, които бяха отрицателни всичките. а тука си има едно добро завишение на IgM и повишението на NK клетките е по-високо отколкото в софия - 16%)

препоръки:
1. повторно изследване на анти-кардиолипин IgM след 6-12 седмици. при повторно положителен резултат - IVIG по схема (2 х 30 амп. на 5-6 ден от цикъла, по схема). до тогава aspirin protect 100 mg/ден при опити за забременяване по естествен път
2. повишени NK клетки - показание за IVIG
3. положителен резултат за chlamydia trachomatis IgA:
- антибиотик + имуностимулация
- контролно изследване след последния АБ
4. консултация с д-р катя тодорова


повторих хламидията в софия в 2 различни лаборатории и беше отрицателна така че за сега се въздържах от антибиотика. при консултацията с катя тодорова излезе хашимотото като допълнителен проблем и пречка. за анемия никой не ме е питал и не е свързвал евентуална анемия със стерилитета. за лупус също не са ме изследвали. имам обаче приятелка с лупус която няма проблеми с забременяването. имаше проблеми с бременността и беше под наблюдение. нивото на хомоцистеин не е следено. мислиш ли че е необходимо

Редактирано от kyky (28.04.2006 19:20)


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  

Нерегистриран




Re: пак за хашимото
    #1245609 - 01.05.2006 19:15 [Re: kyky]

Аз лично много вярвам на Плевенските резултати.Три години правих изследвания на дъщеря ми в София и всички резултати бяха в границите,но детето не беше добре само там установиха ,че има Хашимото и д-р К. Тодорова потвърди,въпреки че и на нея не и се вярваше, защото годините и са малко.Но за сега само в Плевен правят точни нзследвания.

Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
kyky
искам бебе
***

Регистриран: 24.04.2006
Мнения: 339
Re: пак за хашимото
    #1246116 - 02.05.2006 12:00 [Re: Анонимен]

точно д-р тодорава първа ми постави диагнозата хашимото която после потвърди и д-р начев от ендокринологията. странното е че д-р тодорова не видя (или не ми каза) за възела който начев иска да оперира. надявам се днес да успея да се видя с нея и да поговориме по този въпрос. благодаря ти за включването.

Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  

Нерегистриран




Re: пак за хашимото
    #1253320 - 08.05.2006 19:32 [Re: kyky]

Пусни си antiTPO.Референтна граница -12,всъщност зависи от лабораторията.Попитай майка си и сестра си ,ако имаш такава ,естествено пък и всички по-близки роднини по женска линия имат ли някакъв проблем с тироидната жлеза.Най-малкото помоли поне майка си да си направи същите изследвания като теб по отношение на щитовидната жлеза.Заболяването е генетично обусловено.При тиреоидита на Хашимото Т3 иТ4 ,както иTSH могат да бъдат нормални.Доказателствени са другите -тези които си направила и този ,който ти посочих.Иначе тъй като самият тиреоидит се развива поради антитела ,атакуващи жлезата ,не се знае дали не са ипричина за липса на забременяване или отхвърляне на плода в много ранен стадий на бременността.При Хашимото дори инвитро опитите може да са неуспешни.Изследвай се докрай и късмет.

Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
kyky
искам бебе
***

Регистриран: 24.04.2006
Мнения: 339
Re: пак за хашимото
    #1253631 - 09.05.2006 00:09 [Re: Анонимен]

какво е antiTPO. казва ли се по някакъв друг начин. може и да съм го изследвала вече но да не знам. пуснах си лупусен антикоагулант, ПТ/аПТ, антитромбин ІІІ: протеин С и протеин S. някои от изследванията са изпратени към германия защото тук не се правят. останалите трябва да станат до края на седмицата и ще пиша резултата.
сестра ми мин. месец си пусна тсх и фт4 както и ехография на щитовидна жлеза. в ред са й. изследвахме ги защото не може да отслабне след раждането, дори е напълняла след като роди. има 2 деца. не са станали "от раз" но и не е имало проблем. "забавиха" се и двете й бременности с по 6 месеца след спирането на противозачатъчните. като се изключи това и двете и бременности бяха абсолютно нормални. с първата даже работи почти да термина (като сервитьорка в натоварен ресторант).
доколкото знам нито майка ми нито някой друг от близките или далечните роднини няма хашимото. или поне не е диагностициран.


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
kyky
искам бебе
***

Регистриран: 24.04.2006
Мнения: 339
Re: пак за хашимото
    #1258629 - 12.05.2006 12:09 [Re: Анонимен]

ако antiTPO е МАТ значи съм го изследвала и е в норма. според двамата ендокринолози при които ходих е повлияно от кортизона който пих преди време заради тромбоцитопенията.
изследвах по препоръка от форума още:

протромбиново време в сек. - 8.55 сек (9.7 - 12.3)
INR - 0.81 (0.90 - 1.15)
аРТТ (ККВ) - 24.9 сек. (24-33)
антитромбин ІІІ - 101% (80% - 120%)
протеин С - 71% (70% - 140%)

очаквам да излезнат още протеин S и лупусен антикоагулант.
всичко от готовите изследвания или е под норма или е в много долна граница (с изключение на антитромбин ІІІ). какво означава това.


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  

Нерегистриран




Re: пак за хашимото
    #1258861 - 12.05.2006 14:49 [Re: kyky]

здравейте!след серия изследвания лекарите заключиха-хашимото."не се тревожете не е необходимо лечение,само да се наблюдава през определен период".хормоните са в норма,жлезата функциунира добре,само,че тат и мат са доста завишени.на 35г.съм,майка ми и баба ми също са със заболяване на жлезата.проблемите идват от това че доста често без видима причина изпадам нервно-тревожно състояние,което повлича след себе си куп други неприятности.като цяло много често съм краино изчерпана и изтощена-физически,емоционално и най-вече психически.бавно се възстановявам и това ми пречи да си върша добре работата.трябва ли да приема че такъв ще бъде животът ми от тук насетне,или трябва да търся лечение при други лекари?очаквам хорасъс такава диагноза да споделят как се изразява симптоматиката на заболяването при тях.очаквам ви!

Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
kyky
искам бебе
***

Регистриран: 24.04.2006
Мнения: 339
Re: пак за хашимото
    #1259913 - 13.05.2006 13:36 [Re: Анонимен]

Повечето лекари все още не знаят, че нивото на ТСХ трябва да е по-ниско от 3, в противен случай се нуждаете от лечение. Мнозина все още използват остарелият и опасен критерий за ТСХ до и над 5. лабораториите също все още не са си коригирали референтните стойности. ако твоя случай е такъв смени си ендокринолога. той явно е спрял да чете след завършването на обучението си. освен това завишеното тат и мат мисля също подлежи на лечение макар че не съм сигурна за това.

Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | >> (покажи всички)



Допълнителна информация
0 регистрирани и 10 анонимни потребители в момента разглеждат този форум.

Модератор:  D-r Kostova, Dr.G 

Изпечатай темата

Възможности в този форум:
Не можете да добавяте нови теми
Не можете да отговаряте на мненията
HTML - забранен
Псевдо-HTML - разрешен

Рейтинг: *****
Брой показвания: 8455

Мнението ти за темата:

Прехвърли се в



ALL.BG не носи отговорност за съдържанието на мненията, публикувани във форумите.

НАЧАЛОРЕКЛАМАВРЪЗКА С НАСКОНТАКТИЗА НАС

©1999-2015 ALL.BG Всички права запазени!

Generated in 0.029 seconds in which 0.01 seconds were spent on a total of 13 queries. Zlib compression enabled.