Бродирах сърце за дъщеря ми, цвят пепел от рози. Замислих се над метафората. Та ми се прищя да попитам ню-ейдж агитката от форум вяра и религия, а и всички онези, които вярват в безплътното битие на духа и в астралните нива на света:
Re: Пепел от рози #2575998 - 14.02.2010 14:10
[Re: tired]
Отговори
Цитирай
Цитат: Къде отива пепелта от любовта?
Кунке,некоректен тий въпроса,ама много трябва ти се обяснява на теб,бавно сгряваш тоест. Никой не може да умре с твоята смърт,да изживее твоят живот,или твоята любов.Тоест това са неща толкова приличащи на самият човек,че той всъщност е точно това. Току се връщам от бадема,около 20 килограма пепел от камината го наторих,е ! не от рози разбира се,от дъб. Мислата ми е за пепелта,пепелта на любовта която ако не ти наторява душата значи много неща са сбъркани в теб. Днес моят бадем има празник,не ми е нужно да поглеждам календара,видях че е напъпил.Обичам го тоя бадем,сякаш ме е чакал,останал е едничък,малък,самотен...
Re: Пепел от рози #2576012 - 14.02.2010 14:54
[Re: Huckleberry]
Отговори
Цитирай
Mathios Paskalis Among the Roses
I’ve been smoking steadily all morning if I stop the roses will embrace me they’ll choke me with thorns and fallen petals they grow crookedly, each with the same rose colour they gaze, expecting to see someone go by; no one goes by. Behind the smoke of my pipe I watch them scentless on their weary stems. In the other life a woman said to me: ‘You can touch this hand, and this rose is yours, it’s yours, you can take it now or later, whenever you like.’
I go down the steps smoking still, and the roses follow me down excited and in their manner there’s something of that voice at the root of a cry, there where one starts shouting ‘mother’ or ‘help’ or the small white cries of love.
It’s a small garden full of roses a few square yards descending with me as I go down the steps, without the sky; and her aunt would say to her: ‘Antigone, you forgot your exercises today, at your age I never wore corsets, not in my time.’ Her aunt was a pitiful creature: veins in relief, wrinkles all around her years, a nose ready to die; but her words were always full of prudence. One day I saw her touching Antigone’s breast like a small child stealing an apple.
Is it possible that I’ll meet the old woman now as I go down? She said to me as I left: ‘Who knows when we’ll meet again?’ And then I read of her death in old newspapers of Antigone’s marriage and the marriage of Antigone’s daughter without the steps coming to an end or my tobacco which leaves on my lips the taste of a haunted ship with a mermaid crucified to the wheel while she was still beautiful.
Re: Пепел от рози #2578442 - 18.02.2010 22:08
Отговори
Цитирай
Цитат: Бродирах сърце за дъщеря ми, цвят пепел от рози. Замислих се над метафората. Та ми се прищя да попитам ню-ейдж агитката от форум вяра и религия, а и всички онези, които вярват в безплътното битие на духа и в астралните нива на света:
Re: Пепел от рози #2578469 - 18.02.2010 22:43
[Re: libra]
Отговори
Цитирай
Цитат:
Цитат: Бродирах сърце за дъщеря ми, цвят пепел от рози. Замислих се над метафората. Та ми се прищя да попитам ню-ейдж агитката от форум вяра и религия, а и всички онези, които вярват в безплътното битие на духа и в астралните нива на света:
Re: Пепел от рози #2578520 - 19.02.2010 00:53
Отговори
Цитирай
Цитат:
Цитат:
Къде отива пепелта от любовта?
коя любов? ерос, сторге, филия, агапе?
Таксономия на любовта?
знаеш ли, тъкмо мислех да ти отговоря, че край имат само крайните неща от нашия краен свят, а от тук и различните видове любов наистина търпят някаква йерархия, като божията любов дори е безкрайна и т.н. а после се сетих, че не мога да говоря по темата защото не мога да го пречупя през себе си - една част от видовете любови ми е непозната, а тази която ми е позната не оставя пепел и в подкрепа на това се сетих, че по някаква случайност дори имам един стар разказ с такова заглавие Пепел
Re: Пепел от рози #2578523 - 19.02.2010 01:10
Отговори
Цитирай
Когда вода всемирного потопа Вернулась вновь в границы берегов, Из пены уходящего потока На берег тихо выбралась любовь И растворилась в воздухе до срока, А срока было сорок сороков.
И чудаки - еще такие есть - Вдыхают полной грудью эту смесь. И ни наград не ждут, ни наказанья, И, думая, что дышат просто так, Они внезапно попадают в такт Такого же неровного дыханья...
Только чувству, словно кораблю, Долго оставаться на плаву, Прежде чем узнать, что «я люблю», - То же, что дышу, или живу!
И вдоволь будет странствий и скитаний, Страна Любви - великая страна! И с рыцарей своих для испытаний Все строже станет спрашивать она. Потребует разлук и расстояний, Лишит покоя, отдыха и сна...
Но вспять безумцев не поворотить, Они уже согласны заплатить. Любой ценой - и жизнью бы рискнули, Чтобы не дать порвать, чтоб сохранить Волшебную невидимую нить, Которую меж ними протянули...
Свежий ветер избранных пьянил, С ног сбивал, из мертвых воскрешал, Потому что, если не любил, Значит, и не жил, и не дышал!
Но многих захлебнувшихся любовью, Не докричишься, сколько не зови... Им счет ведут молва и пустословье, Но этот счет замешан на крови. А мы поставим свечи в изголовье Погибшим от невиданной любви...
Их голосам дано сливаться в такт, И душам их дано бродить в цветах. И вечностью дышать в одно дыханье, И встретиться со вздохом на устах На хрупких переправах и мостах, На узких перекрестках мирозданья...
Я поля влюбленным постелю, Пусть поют во сне и наяву! Я дышу - и значит, я люблю! Я люблю - и, значит, я живу!
-------------------- Животът е такъв, какъвто сам си го направиш!!!
Re: Пепел от рози #2578530 - 19.02.2010 01:28
[Re: Erosaria]
Отговори
Цитирай
Цитат: Я люблю - и, значит, я живу!
Въпросът значи не е "има ли живот след смъртта", а "има ли живот след любовта"
Тази тема я пуснах на свети Валентин в чест на един мой приятел спамер, ветеран от тежка любовна война. Мисля, че на въпроса има ли живот след любовта, той би могъл да отговори категорично: Да, има SECOND LIFE. I mean, literally. Момъкът не е излизал от две-три години от него.