ALL.BG форуми
ALL.BG поща форуми чат стая обяви картички


Форуми » Религия и Мистика » Вяра и религия

Страници: 1
MoKPa
himik
***

Регистриран: 31.12.2005
Мнения: 769
От: Майничка сред шопи
от кога са постите?
    #1152301 - 08.02.2006 09:25

колко време продължават и за какво служат

--------------------
шопчетата


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
libraМодератор

****

Регистриран: 20.02.2003
Мнения: 9246
Re: от кога са постите?
    #1152644 - 08.02.2006 13:09 [Re: MoKPa]

в темата която е забодена горе има православен календар, можеш да си направиш справка от кога са постите
а ето тук в една стара тема е обсъждано за какво служат и прочее всичко за постите:

http://forum.all.bg/showthreaded.php?Cat=0&Number=837917&page=

--------------------
Libra


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
shravak

****

Регистриран: 05.04.2005
Мнения: 445
Re:Постът е един компромис с "полугрешниците" или "полуправедниците"
    #1152753 - 08.02.2006 14:35 [Re: MoKPa]

Постът на християните и мохамеданите е едно надлъгване с Господа и освен физиологично няма никакво друго значение, защото е временен. Това е един вид обет или жертвоприношение, но само ако е нещо постоянно, а не временно. Може ли праведникът да е праведник само за 30-40 дни, а след това да продължава да греши? Все едно да се каже за една жена, че е полубременна.Индулгенциите не са били нещо по-различно.

Редактирано от shravak (08.02.2006 14:38)


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
libraМодератор

****

Регистриран: 20.02.2003
Мнения: 9246
Re:Постът е:
    #1153068 - 08.02.2006 17:40 [Re: shravak]

"Не това, що влиза в устата, осквернява човека, а онова, що излиза от устата, то осквернява човека." (Мат. 15:11).

Постите, не само 30, 40 дни shravak..

I. Четирите големи четиридесетници (четирите поста през годината). Наричат се големи заради тяхната голяма продължителност. И са следните:

1. Св. и Велика Четиридесетница. Започва от Чисти Понеделник (понеделникът след Сирни Заговезни) и завършва в Неделята на възкресението. Този пост е определил Сам Господ, като казал: "Но ще дойдат дни, когато ще им отнемат младоженеца и през ония дни ще постят" (Лук. 5:35). Този е най-строгият пост. Той е постът на покаянието за греховете и на скръб заради кръстната смърт на Богочовека, която Той приел доброволно заради нашето спасение. Престъпването на заповедта за поста изхвърлило човека от Рая. Но дойде Христос и се разпъна, за да може униженият човек да придобие отново загубения Рай. "Чрез ядене изведе врагът човека от Рая. Чрез кръста Христос го върна отново в него" - пее Църквата.

2. Постите преди Рождество Христово (Коледните пости). Имат продължителност 40 дни. Четиридесетница, както се нарича. Заговяваме на 14.ХI ( ХI ст. ст.) вечерта, празникът на св. ап. Филип; постът приключва на 25.ХII (7.I ст. ст.) след св. Литургия на Рождество Христово. Наблягам на това - след св. Литургия, а не на предната вечер (на Бъдни вечер). Тъмните сили на евреомасоните и др. подобни, за да нанесат удар върху религията, утвърдили т.н. "Ревейон", което е ядене, пиене и гуляй в навечерието на Рождество Христово (на Бъдни вечер). И на тези банкети те, естествено, не ядат маслини и леща, а блажни храни. От светския дух се увличат за съжаление и вярващи християни. Мнозина се причастяват в навечерието на Рождество Христово сутринта, за да нарушат поста вечерта на "ревейон", т.е. на Бъдни вечер. Далече от това, братя християни! Това е богохулно и грешно.

3. Постът на св. Апостоли (Петровите пости). Започва от понеделника след Неделята на вс. Светии и свършва на 29.VI (12.VII ст. ст), празника на св. ап. Петър и Павел.

4. Постът преди 15 (28 ст. ст.) август. Започва на 1 и привършва на 15 август - Успение на Пресвета Богородица.

II. Четирите малки поста. Наричат се "малки", заради кратката им продължителност.

1. Сряда и петък всяка седмица. Срядата Църквата е определила, понеже в нея беззаконното събрание на евреите решило да разпне Господа, а петък - заради кръстната смърт, която Той доброволно претъпя заради нас. За постите в сряда и петък Апостолските постановления говорят ясно, че Сам Господ е дал заповедта да постим: "заповяда ни Сам Той да постим сряда и петък" (кн. 5, вж. и 69 апостолско правило).

2. Постът на 14 септември (27.IX ст. ст.). Тогава се празнува Въздвижението на Честния и животворящ Кръст (Господен). Този пост е строг. Нe се разрешава дори зехтин (олио), освен ако не се случи денят събота или неделя, когато се допуска, заради радостта от Възкресението. Събота - денят в който Бог и Иисус Христос си починал от делата на Сътворението и Спасението, се празнува без постене от елей (зехтин, олио), освен "една Събота - Великата Събота". Тази Велика Събота постим и от зехтин, заради погребението по плът на нашия Господ.

3. 29 октомври (11. IX. ст. ст.), празникът на отсичането на честната глава на св. Иоан Предтеча. И в този ден нито зехтин /олио/ ядем, освен ако не се случи събота или неделя.

Тези пости са задължителни за всички християни, които не са болни.

От православните християни се прилагат и следните видове пости:

1) Пълен глад (тримерене) от понеделник до сряда след Сирни Заговезни. Християнинът пребъдва през целия ден съвсем гладен. На св. Преждеосвещена св. Литургия тримерилите приемат т.н. "тримеро" .

2) Сухоежбина. През този пост се яде само хляб, зеленчуци, плодове, маслини и сухи плодове (орехи, смокини, стафиди и др.) Този пост се прилага на Чисти Вторник (вторникът след Сирни Заговезни), Велики Петък, Велика Събота, а които могат - и през други дни през св. Четиридесетница и (по-специално) през Великата Седмица.

3) Монофагия (хранене само веднъж на ден). Нарича се и една трапеза, понеже се позволява да се приготви (за деня) една трапеза. Постещият се храни само веднъж на ден, обикновено вечер. Монофагията се прилага в случаите на сухоежбина и когато се разрешава елей и вино. Не се забранява на християните, на които е възможно, да постят и повече. Аскетите са се хранили на всеки два или три дни. Мнозина от тях са стигнали до такива аскетически подвизи, че са се хранили само веднъж на седмица. Но това непременно след благословия на свещеник, защото сатаната може да хвърли християнина в гордост или да го доведе до смърт от прекалени и небогоугодни пости, за да го погуби.

Християните могат да посят и при извънредни случаи.

Постят, когато предстои да започнат някое важно дело. И Сам Господ постил, преди да започне проповедта Си и да започне Своята обществена дейност. Също така постили и първите християни, когато изпращали апостолите на пътешествие. Постят верните, когато трябва да изпросят нещо сериозно и важно от Бога. Те съпровождат молитвите си с пост, който е усилващ за молитвите.

--------------------
Libra


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Moi6e
нонкомформист
***

Регистриран: 24.01.2005
Мнения: 330
От: Израел
Re:Позволи ми
    #1154611 - 09.02.2006 18:50 [Re: libra]

да не се съглася че Тъмните сили на евреомасоните и др. подобни, за да нанесат удар върху религията, утвърдили т.н. "Ревейон", което е ядене, пиене и гуляй в навечерието на Рождество Христово (на Бъдни вечер). И на тези банкети те, естествено, не ядат маслини и леща, а блажни храни.

Не съм спец по еврейската религия, познавам по скоро практическото и прилагане (празници и традиции) но съм сигурен че нЕма, поФтарям НЕМА еврейски празник или празнична традиция свързани с християнството. Около Коледа/Бъдни вечер има Ханука, но този празник е свързан с някакво "чудо" случило се в храма по време на Макабейското възстание 160 г. преди Христос (който си е наше момче ама...ревизионист малце ).

И израза "ривийон" на иврит е свързан с утоляване на жажда, не с ядене, та провери дали не бъркаш някъде.

Щп се отнася до разпъването на Христос, както ти го описваш: Срядата Църквата е определила, понеже в нея беззаконното събрание на евреите решило да разпне Господа, а петък - заради кръстната смърт, която Той доброволно претъпя заради нас. тя църквата (поне католическата, не знам за православната) доста отдавна каза че НЕ евреите са го осъдили и разпънали, а римските империалисти които са окупирали по това време района.


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
ElliaМодератор
яхнала метлата
***

Регистриран: 19.07.2004
Мнения: 7723
От: hic et ubique
Re:Позволи ми
    #1154698 - 09.02.2006 20:07 [Re: Moi6e]

През 165 г.пр.н.е Юда Макавей предвожда възстание, в което той и неговите сподвижници извоюват победа над трима сирийски генерали и освбождават Ерусалим и Храма. След тази победа евреите прочистват храма от поставените в него идоли, освещават го и на 25 Кислев (тогава се падал 8 декември) обявяват Храма отново за церемониално чист. Оттук идва и името Ханука, което на иврит май означава 'посвещение'или 'освещение'.

Евреите искали да запалят традиционния свещник (менора) в Храма, но той бил откраднат от хората на сирийския владетел Антиох Епифан от династията на Селевкидите. Те направили временен и намерили само малко осветено масло, което би било достатъчно да осигури светлината за един ден. Тогава станало чудото - маслото горяло цели осем дни. Това е и причината за съществуването на този празник и за запалването на светлините на Ханука. За евреите Ханука е символ на победата на шепа хора над многократно по-силна армия.

Радвам се да те видя отново сред нас ,Моише

--------------------
"Contra impudentem stulta est nimia ingenuitas" Syrus


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
missi
маслинка
***

Регистриран: 10.07.2005
Мнения: 192
От: щаб квартирата
Тъй,тъй...
    #1154795 - 09.02.2006 21:34 [Re: libra]Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
MoKPa
himik
***

Регистриран: 31.12.2005
Мнения: 769
От: Майничка сред шопи
Re: от кога са постите?
    #1155253 - 10.02.2006 11:14 [Re: libra]

мерси..а според мен много спорите за религия..тя е в сърцето на човек и му дава мир

--------------------
шопчетата


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
libraМодератор

****

Регистриран: 20.02.2003
Мнения: 9246
Re:Позволи ми
    #1156688 - 11.02.2006 13:52 [Re: Moi6e]

позволявам на всеки който не е съгласен с мен, да не се съгласява
мои6е

--------------------
Libra


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
libraМодератор

****

Регистриран: 20.02.2003
Мнения: 9246
Re: от кога са постите?
    #1156690 - 11.02.2006 13:53 [Re: MoKPa]

Цитат:

а според мен много спорите за религия..тя е в сърцето на човек и му дава мир
ех, де да можеше всички да мислят като теб..
абсолютно си права, така е

--------------------
Libra


Екстри: Изпечатай мнението   Напомни ми!   Уведоми модератора  
Страници: 1Допълнителна информация
0 регистрирани и 2 анонимни потребители в момента разглеждат този форум.

Модератор:  Ellia, libra 

Изпечатай темата

Възможности в този форум:
Не можете да добавяте нови теми
Не можете да отговаряте на мненията
HTML - забранен
Псевдо-HTML - разрешен

Рейтинг:
Брой показвания: 10630

Мнението ти за темата:

Прехвърли се вALL.BG не носи отговорност за съдържанието на мненията, публикувани във форумите.

НАЧАЛОРЕКЛАМАВРЪЗКА С НАСКОНТАКТИЗА НАС

©1999-2015 ALL.BG Всички права запазени!

Generated in 0.026 seconds in which 0.005 seconds were spent on a total of 13 queries. Zlib compression enabled.