cherkezs
ОРИЕНТИРАН будала

Регистриран: 10.02.2004
От: тайна майна
|
Как усетихте земетресенията?
#2692457 - 10.09.2010 13:05
|
|
|
Две земетресения от 3,5 и 3,3 по Рихтер разтърсиха София Куриер. БГ 10/09/2010
Две земетресения са регистрирани в един и същи час - 10.08 ч. Трусовете са със сила 3,5 и 3,3 по скалата на Рихтер...
Две земетресения са регистрирани от БАН в един и същи час - 10.08 ч.
Трусовете са със сила 3,5 и 3,3 по скалата на Рихтер. И двете са на територията на София.
Епицентърът на по-силния трус е в района на бул. "Симеоновско шосе" - между кварталите "Изгрев" и "Лозенец".
Второто земетресение е с епицентър в района на Мировяне. За момента Гражданска защита не е получавала сигнали за нанесени щети. Мрежите на мобилните оператори отказаха веднага след труса.
По данни на Европейския средиземноморски сеизмологичен център, по-силното земетресение е било с магнитуд 3.6 по Рихтер, на дълбочина 2 км.
В последната седмица това е четвърто земетресение, регистрирано в столицата.
На 27 август в София бе регистриран трус с магнитуд 2,8 по Рихтер.
В четвъртък земетресение от 2,5 по Рихтер отново бе регистрирано в Герман.
Какво да правим при силно земетресение:
- не се паникьосвайте и не хуквайте да бягате напосоки;
- не трябва да напускате сградата, в която се намирате, освен ако можете да излезете на открито до 10 секунди;
- в никакъв случай не тръгвайте да бягате по стълбите или с асансьора, това може да е смъртоносно;
- заемете най-безопасното място в помещението, в което сте – под рамката на вратата, близо до вътрешна стена, колона, под стабилна маса или легло;
- ако сте на улицата, застанете далеч от сгради и далекопроводи;
- ако земетресението ви завари зад волана, спрете на открито безопасно място и изчакайте;
- след затихване на земетресението, напуснете по най-бързия начин сградата, като преди това изключите тока, газта и водата.
-------------------- http://www.gifpark.ru/Gifs/KISSES/icon_012.gif
|
Hard Rock fan
somehow unborn

Регистриран: 07.01.2003
|
Re: Как усетихте земетресенията?
#2692462 - 10.09.2010 13:22
[Re: cherkezs]
|
|
|
Ужасно ми стана уплашено. Не само заради самото земетресение, което си беше много силно, но и вчера имаше (със същия епицентър) по-слабо, чух да се намеква, че било кофти, че след вчерашното нямало афтършокове, пък се сетих и за форшоковете... Казват, че е добре да има леки вторични сега. Притеснително е, когато има сеизмична активност, както е в момента.. Бог да ни пази.
-------------------- It started to snow in the middle of July
|
Overhate
къргън

Регистриран: 09.11.2003
От: че, простете, аз съм червей!
|
#2692474 - 10.09.2010 13:38
|
|
|
Днешните не ги усетих, само вчерашното. Покайте се, краят иде
-------------------- I have something to say: It's better to burn down than to fade away!
|
Natural
stranger

Регистриран: 20.01.2005
От: Софето
|
#2692477 - 10.09.2010 13:41
|
|
|
Цитат:
- в никакъв случай не тръгвайте да бягате по стълбите или с асансьора, това може да е смъртоносно;
Хммм, при съвременното строителство обикновено стълбищната клетка е със стоманобетонни стени и играе роля на противоземетръсно ядро и в този смисъл е едно от относително най-сигурните части на сградата при земетресение. 
Иначе за асансьора е превилен съвета - при евентуалното деформиране (усукване) на конструкцията е възможно кабината да се заклещи в шахтата
-------------------- Практиката показва, че на теория всичко е възможно!
|
cherkezs
ОРИЕНТИРАН будала

Регистриран: 10.02.2004
От: тайна майна
|
#2692479 - 10.09.2010 13:47
[Re: Overhate]
|
|
|
Ти да не се учиш от Дядо Николай (Пловдивски) ??? Какво са съгрешили софиянци ???
Територията на България е в т.н. земетръсни зони. Нормални явления са земетресенията в тези зони. По-слабите, под 2-ра степен са безчет. Почти всеки ден. И тези като тази седмица не са изолирано явление. И по-силни често се случват.
Важно е да знаем какво да правим при земетресение, освен покаяние и молитва.
-------------------- http://www.gifpark.ru/Gifs/KISSES/icon_012.gif
|
Дзвер
wavedancer

Регистриран: 24.05.2004
|
#2692488 - 10.09.2010 14:03
|
|
|
Не се паникьосвайте, когато е няколко с малък магнитуд, е по- добре. Ние преди дни имахме вертикално 4.2 на 60 км от Атина. Дето вика Фенката, да пази Господ, че и тук е върло сеизмична зона, а от година не ни е тресло. Ако има нещо, да са мънички, колкото да не се трупа напрежение, че иначе умирам от страх и не знам как да реагирам, въпреки, че сто пъти съм чела какво да се прави.
-------------------- Μολών λαβέ
|
O HARA
непокорна

Регистриран: 11.04.2005
|
#2692493 - 10.09.2010 14:10
|
|
|
Ами как...аз съм в центъра, на 3-ти етаж. Доста ни раздруса и се поуплашихме.
-------------------- I am just a vision.
|
seal_reinforce
замръзна ми мустака!

Регистриран: 08.05.2008
От: ваната
|
#2692501 - 10.09.2010 14:19
[Re: O HARA]
|
|
|
аз бех на втория, ма ме домързя да стана от стола, само се хванах за бюрцето  иначе, и на 13-тия етаж ме е люлял такъв земетръс, тогаз беше страшно а вчерашния май само аз не съм го усетила, кой знай де съм бляла пак
-------------------- "Искам да попитам: сега годината на дракона ли е или на маймуната и свинята? Щото не срещам много дракони, но за сметка на това от другите - бол..."
|
Duchessa
аферистка

Регистриран: 10.04.2007
От: Граово
|
#2692502 - 10.09.2010 14:21
|
|
|
Нормално. Най-напред друсна, после-залюля. Аз съм в точка между двата епицентъра, може би затова изпитах и двата ефекта.
-------------------- Суматохата е като човека понеже е човешко дело, и трябва много внимателно да се изучи, преди да се влезе в нея.
|
Кремена А.
най-миличка

Регистриран: 09.06.2004
От: Пловдив-София-Пловдив
|
#2692506 - 10.09.2010 14:28
[Re: Duchessa]
|
|
|
Бяхме в ''Педиатрията'' с бебока.Точно ни дойде реда вътре в лек кабинет.Двете с доцентката само се спогледахме уплашено.ужасен тътен и яко раздрусване.Вчерашното ни хвана по леглата и ни събуди.
|