Родолюбието е особена привързаност и като нямам с какво друго да се аргументирам, та ето Ви тая...
СЪЛЗА
Тук, в мизерния и древен Пловдив, който изобщо не може да бъде звезда, едва успях да се вредя да се родя. Няма град, който повече да ненавиждам, дето повече да съм бил лъган и обиждан, по-злостно да са ме тикали в калта заради най-пловдивската наша черта - да бъде смачкано всичко, което лети, което пуска листенца и покълва с мечти.
Тук, в тая касапница и скотобойна, мина и моето детство нестройно в ръката с комат хляб и бучка сирене, с оня познат възглас подире ми: "От теб стока няма да стане!" - с който ме кълнеше милата ми майчица, а понякога ме кълняха и двамата с баща ми.
Обидено до смърт, хлапето у мен още живее с тоя рефрен и се питам: "Тогава защо наричам това място "мое родно гнездо" и тия мъж и жена какви ми са на мене, пред гроба им защо заставам смирено в тракийската пръст като пирон забит, толкова по-горд, колкото повече бит, и защо - когато вдигат на тая страна флага, усещам в очите си пареща влага и смирен посред множеството унижени и аз мълвя: "Родино, ти рай си за мене"?
-------------------- Истината има спокойно сърце. (Уилям Шекспир, 1564-1616)
|