Цитат:
Е, тук вече ме хванахте натясно, та се наложи да си налея малко уиски...
АХ, ДА ИМАХ...
Ах, да имах у себе си сила такава, бих отворил едно училище за всички, където човекът да получава всеки ден портокалов смях на звездички. Крила всяко детенце да има и значи, в часа по Летене да изхвърча учителят през комина и да учи класа във движение. Да се рее красиво и храбро в небето - да прави лупинги, да се премята, тъй че да им се свива сърцето на господата от инспектората. Всяка седмица клоунът от цирка да ни учи да правим грешки и да възкръсваме, когато умираме след някое премеждие тежко. Да имаме час по Изчервяване, час по Нежност и час по Прошка и никога да не забравяме, че добри могат да бъдат и лошите.
Ах, да имах у себе си дързост такава, ще отворя едно училище за всички, където сериозните хора да получават всеки ден портокалов смях на звездички!
Продавач на надежда
Ако можех да имам едно магазинче със две полички, бих продавал...познайте какво? - Надежда! Надежда за всички.
"Купете! С отстъпка за вас! Всеки трябва надежда да има!" И на всеки бих давал аз, колкото трябва за трима.
А на тоз, който няма пари и само отвънка поглежда, бих му дал, без да плаща дори, всичката своя надежда.
Джани Родари
превод: Валери Петров, ако не ме лъже паметта
|