XLIX
Лети животът час след час ту с бяла риза, ту във креп; това, което казвам аз, не трябва да умре у теб. Доброто вино без мезе не струва пукната пара; ти, мой връстнико, малко взе. Вземи си още, грях не грях.
L
Живей под синьото небе, обичай себе си без страх, че грижа щом те погребе, ще се забрави твоят прах. Припадай в пристъпи на смях, до безсъзнание люби; опитай всичко, грях не грях - в безличност време не губи.
LI
- На другите съвети даваш, а себе си не виждаш ти: единственото твое право - умри с отворени очи. - Марица в Пловдив не бучи, спокойна е като царица, макар че в кока й стърчи опашката на мъртва птица.
LII
...На Пловдив задника си завещавам, и на Марица - босия си крак, та с обич да ме споменават, а не като свидлив простак. На равнината със мерак разпенено море обричам и - връх Памир, потънал в сняг, защото жега не обичах.
LIII
На хората с издути устни дарявам верността си аз; дано им служи най-изкусно от днес до сетния им час. На Джонгов*, милия, в захлас, от мъдростта му очарован - човек най-честен (адвокат!!!), дарявам зъб... Не е отровен.
LIV
С достойнство, с титли е богат, на пак е мил, макар и строг; за стълбище до оня свят накрай ще сключим нов облог. ...Това ще им е за урок на мойта майка и баща! - Не казвай, че е демагог. - И да ме моли, пак не ща.
LV
На Марко Марков**, брат-поет, дарявам патешко перо - да пише с него всеки ред; дано да бъде за добро. А на Илия Зайков - рог, та да пробива по-напред и - може би! - в най-кратък срок за него ще говорят вред.
LVI
На Владко Янев - одеало, та кърпеното да смени, че много-много се излага при толкоз вино и жени. Да не пропусна - кожени и меки ръкавици за Мария; за репортажите тревожни й завещавам и ютия.
LVII
Ще станат утре те поети! Пък аз бедняк ще си умра. Над мене слънцето не свети, дори си нямам и звезда. Не искам никой да коря: славеят пее като славей и в светъл час, и във беда. Затуй, Поезийо, прощавай!
LVIII
Със тебе бях щастлив юноша и в дръзката ти сила вярвах - от всички влюбени най-лоша и непокорна като вятър. - ...Не всеки клон за свирка става. А свирката - свирач й трябва. Свирачът някой го поправя или пък му изяжда хляба.
LIX
А щом капризен ставам вече и губя вкус дори към хляба, та често ми се случва вечер - разсеян - да си лягам гладен, и щом усещам полъх хладен в леглото си, дори навлечен,- макар и млад, реших, че трябва да завещая свойте вещи.
ОТСТЪПЛЕНИЕ
- И тъй, мой Франсоа, кажи ми, на двадесет и четири години, не съм ли по-наивен от преди? - Да блъскаш със глава стени, това ли ти е по вкуса? - Бих искал да пробия. - Ще пръсне твойта кръв червена, а някой подлизурко ще се вмъкне в процепа като хлебарка... - Съкровища не търся, знаеш! - Но се надяваш. - Честолюбив съм: син на дърводелец - ковчегът ми поне ще е безплатно. - На оня свят!?... - Не! В тоя свят. - Това от мене си научил: "Умирам? - Не! Борбата продължава". - Да бъде тъй, ти както казваш...
____________________________ * Бивш депутат николапетковист, разправял ми е как седял коляно до коляно с Трайчо Костов някога си. Държеше се надменно с моите родители... ** М.Марков, И.Зайков, М.Широколийска, Вл.Янев - многообещаващи млади поети около 1965-70 година за еснафския Пловдив.
LX
...На Ема* - пръстена от злато; обичах я не на шега и тя отвърна ми богато... На Дида - плюшен див пегас във знак на дружба. И сега за нея често споменавам, замислен плюя от брега и с глупостта й се прощавам.
LXI
И за Джендемтепе скърбя. На него - мойто свидно детство, петте тояги по гърба** и мръсните хлапашки песни. Ако това е неуместно, една любов му пожелавам на коцкар стар с момиче честно. - Наистина, досадна слава!
LXII
На улица "Люлебургаз"*** походката си смешна давам; там всички бяха против нас и аз вървях като в жарава. В гимназията бях тогава, мустаци смятах да си пусна, бях луд като свещена крава и бъбрех за мечти и чувства.
LXIII
Румяна, Пенка, Валентина - къде сте вие в тоя миг, по-стари с няколко години? Не чувам шепот, нито вик. Къде е детският ви лик! Бях влюбен някога, но днес не бих се писал мъченик на строгата семейна чест.
LXIV
Старее кожата ви бавно и панделки отдавна няма; предадохте се най-безславно на най-изтърканата драма. Край вас дочувам вече "Мамо!" - а сякаш снощи - ученички - с повдигнато нагоре рамо ви шепнех: "Много те обичам!"
LXV
На вас с усмивка завещавам поле със рунтава овца; за оня свят щом се отправя, да блеят вашите сърца. Завиждам ви и се виня... Простете ми, че нямам сили в ковьорчетата за стена да видя образите мили.
LXVI
Ще си отида някой ден и бос, и гол - без много яд. За песни само бях роден, но не да ставам по-богат. Да скитам сам от град на град, това бе моят земен рай. - Ще те изпрати тоя свят с "безследно свършил", то се знай.
Редактирано от tisss (17.05.2006 15:54)
|