ЕПИТАФИЯ (510 години след Франсоа Вийон)
LXVII
В земята коренът му гние, а не в саксия за цветя: наричан Георги Бояджиев, той в нищо с нещо не блестя. Смъртта с раззинала уста посрещна, без да е герой. Бе неизвестен на света и неизвестен ще е той.
LXVIII
Под тежък камък спи нещастен, макар спокоен най-подир; ядат го червеи безгласни и крехкото му тяло гний. За корените сладък пир са днес очите му прекрасни; ти кожата му погледни, и всичко ще ти стане ясно.
LXIX
Белеят костите отвън и черепът учуден зее, косите бухнали са сън и ветрове из тях не веят. За него птиците не пеят, че той навеки е заспал; във гроба слънцето не грее - стори поклон, макар без жал.
LXX
И той е любил без насита, и той е мразил и мечтал; каквото в тоя свят изпита, и ти ще го изпиташ сам. Не бе лъжец. Не беше крал. И вино пиеше със мяра. ...Стори поклон, макар без жал пред гроба му, и се разкарай!
ЗА СМЪРТТА
LXXI
Безкрай суетна, пищна слава изгнива в гробници и пръст. Чела, окичвани със лаври - днес кичени със дървен кръст, не виждам ли как в тоя тлъст и ненаситен чернозем до нищия опъва ръст и някой с титли украсен!
LXXII
Смъртта е най-демократична. От всеки взема по веднъж това, което е най-лично. ...И тъй, под цъфналата ръж на любовта ту гние мъж, ту пък жена. Кой знай защо? - Тъй както пролетният дъжд расте от някое блато...
LXXIII
Огромен, странен кръговрат, ти шеметно ни тласкаш в тоз тревожен, сложен, сладък свят... Роден - живял - починал: мост, по който тичаш, земна злост! - Покой на мъртвите... Но знам, над тях върви орачът прост и хвърля голи семена...
LXXIV
И тук е моят оптимизъм: макар усмихнат и жесток, с ирония добра навлизай на мъртвите в леса дълбок. Те пазят не един урок за младенеца горд, зелен и дълго-дълго дават сок на кълна, лудо устремен.
_______________________________ * Заради тая Ема за малко да се утрепя. Изправих се на ръба над една пропаст и... се разплаках, че не намерих сили у себе си за такваз решителна стъпка...
** Някогашният пъдарин Петър ме пердаши с огромна сопа баш на върха на Джендемтепе. Ама защо, и досега не знам.
*** Много унижения бяха и на "Ниш" 4 , и на "Люлебургаз" 17, понеже живеехме под наем, а майка ми не им цепеше басма на заядливите хазяи.
-------------------- Истината има спокойно сърце. (Уилям Шекспир, 1564-1616)
|