LXXV
...И досега си спомнят често как дядо ми, прострян в пръстта, заровил нос, изглеждал весел, ужасно весел пред Смъртта. - Това е трайната черта на целия ни род, у нас - с добре раззинати уста, усмихнати в коварен час.
LXXVI
На баба ми Невена искам да поднеса надгробен стих, че по душа ми бе най-близка - измъчена, с характер тих. Лицето й у мен блести с най-кротка, тъжна доброта. - Разцъфнал храст, расти! Расти над страшната й самота.
LXXVII
И друга тук ще спомена: старица със коси на кок. На моя татко таз жена дарила е живот широк... Старешки, с архаичен слог - от нея помня куп писма. - ...Без близък влезе и без бог край Лом* в скованата земя.
LXXVIII
От тоз, чието име нося - чиновник дребен и миньор, да беше жив, с два-три въпроса разбрал бих как и с колко зор човек престава да е горд и губи своя ход напред... - Но ето, следващият спор очаква неспокойно ред.
СПОР ЗА ГОРДОСТТА
LXXIX
- Съдбата картите размесва - кокетка дърта и без срам, един погубва в неизвестност, а друг въздига като храм. До днес нечестно не играх с валето, дамата и попа, а виждам - козовете сбрал, по масата друг някой хлопа.
LXXX
И му отварят - срамота! - вред крепостите тежки порти, Ахил подлага му пета и с бойния си лък я чопли... А аз със зъби съм се вкопчил в сърцето си за своя пай. - Жестоко плащат свойта гордост бедняците, това се знай!
LXXXI
- Синът на Робов - Валентин, синът на Зарев - Владимир и тъй нататък всеки син на татко с титла и пари ще расне ведър в зной и мир!... - А ти защо се мериш с тях? Не виждаш ли, под теб гори. Глупакът става тъй за смях!
LXXXII
- О! Те се мъчат като болни и кръв струи от всеки ред на разказите им доволни. А аз не съм дори поет, че нямам още ни куплет наивни стихове в "Септември". - И в "Пламък" ти не си приет, че е старица твойта тема.
LXXXIII
За "Пулс" да не говорим. Виж как мнозинството със пера гръбнака си умело вий, работника нарича "брат" и кряска с мазен глас "Ура", възпява, бие се в гърди... - Тез гратисчии нямат срам, не знам защо ги хвалиш ти.
LXXXIV
- Смири се. - Думи не губи! - Поспри. - Не, никого не чакам! - Главата си в стени не бий. - Чекръкът на Историята трака... - Затъваш в грижи с двата крака. - Но нищо подличко не скрих. - Описвай себе си, не - мрака! - Треперя цял във тоя стих.
БАЛАДА
По дяволите, Франсоа Вийон, неподходящ е тоя тон и бръчките ти - некрасиви сред толкова простаци мили. Защо тъй стенеш и кълнеш? Самотник нейде ще умреш и никой няма да си спомня за твоята сълза огромна. И под плешивия ти лоб, поете, ще копаят гроб и ще те бесят из горите, пред вилите си, над колите...
По дяволите, Франсоа Вийон! Неподходящ е тоя тон.
LXXXV
О нежност, колко си ми нужна, как скъп ми е унесеният лъх на пловдивската вечер теменужена с луна като опънат златен лък, с Марица, сред която ромолят небето и звездите - потопени, когато чувствам - плът от мойта плът, разтапя се в една въздишка времето.
LXXXVI
Но колко архаично е това, по-зле и от нелепица звучи: сантиментални някакви слова на юноша със пламнали очи. ...Къде е - питам - тоя въздух чист? А бистрата река къде е днес? - Дори и тишината в мен бучи тревожна като виетнамски лес.
LXXXVII
За мен седемдесет и втора горчиви залци отреди - със себе си да се преборя тъй както никога преди. Сега, и криво да седи, знам: съвестта ми пак е чиста; макар високо да градих това, което беше низко...*
LXXXVIII
- Не са блажени никак тез, които хвърлят за охолство по пътищата свойта чест и любовта използват подло. Не е добра оная воля, която прави те богат с пари, с парцали и със роли във нашия двуличен свят.
LXXXIX
- Колата, модният костюм, виното, сластните жени и облаците от тютюн... Не може туй да не плени младежа с румени страни. - ...Но боже, колко мъка има в човека, страстите сменил със трезвост, хладна като зима!
БАЛАДА ЗА ЖЕНЕНИЯ МЪЖ
Ако за нея не шумя на глас, суетно не въртя ръце и не припадам, луд от страст, със сгърчено от плач лице - ще кажете, че без сърце живея в безнадежден хлад. ...Макар без опит, доста млад, готов съм да поспоря с вас: щом с нея чувствам се богат, нима не я обичам аз!
Година мина оттогаз, едва си спомням всичко днес - обиди, караници, мраз, редица месеци без вест; горчилката е като пес: изгониш го, той пак търчи към теб с невесели очи... Но съм готов да споря с вас: щом с нея чувствам се щастлив, нима не я обичам аз!
Видяхме се в тревожен час. Тя беше в осмия, с корем. Извиках я. Дойде у нас, готова да се съберем. ...Жената е добър ярем за всеки мъж със кротък нрав. Сега се чудя - бях ли прав? Но съм готов със всички вас да водя спор суров и здрав: нима не я обичам аз!
Вали и грей - аз пак съм сам, един улегнал тъжен ням, разнасям своя дълг голям, а тя над мен простира власт, дете притиснала със плам... ...Дори грехът й да не знам, нима не я обичам аз!
_________________________________________ * Господинка Б. от Харманли, заровена в старопиталище на другия край на България; за белег гробарите турили речен камък, понеже не се явил ни един от многолюдната, свързана кръвно с нея челяд от петима синове, снахи, внуци (сред които и пишещият тия редове). ** Човекът просто не желаеше да се жени и мятането на брачния хомот бе придружено с вой, къчове, сцени на гняв и следващи сцени - на покаяние!
-------------------- Истината има спокойно сърце. (Уилям Шекспир, 1564-1616)
Редактирано от tisss (19.05.2006 08:25)
|