"...не разбрах какво стана с Вера..."
Re: Вера е по-голямата от двете ми дъщери (Вера - 1972, и Надя - 1975).
БАЛАДА ЗА ХЪЛМА И РЕКАТА
- Аз горд съм, ти - свенлива. Аз каменист, а ти пенлива. В мълчание живея сам, а покрай тебе шум голям: животни, птици, насекоми. ...Но моят връх небето гони.
Почитат ме и отстрани със пръст ме сочат, погледни! Но ме отбягват тъй далече, че от самотност стена вечер.
По песъчливия ти бряг цъфтят кокичета и мак, макар че в ниското си ти, а моят връх висок блести...
Ти ромониш, а аз - в сълзи; единствен лишеят пълзи, без милост слънце ме жари и моята снага гори, а щом завие вълчи вятър, под лед се криеш, аз - оставам...
Защо все бързаш? Накъде? По кой въздишаш нощ и ден? Не знаеш нито миг покой ни в зимен студ, ни в летен зной...
От камък цял, стоя вкопан в земята черна - тъжен, ням...
XC
Не бих желал с усмивка тиха да си отида от света. Видях как странни хора виха с широко зейнали уста срещу зората и нощта; и страшен пропуск ще направя, ако не им оставя с такт балада за добрия славей...
БАЛАДА ЗА СЛАВЕЯ
Като гадаете съдбата си над чашката кафе, за мене помислете - къде съм тая вечер, добре ли съм, момчета, във тоя стар кафез, където мойта дарба да пея ме довлече.
Като се виждате прекрасни, пияни от възторг, за мене помислете - не ми ли е студено; и аз съм любил някога и плакал за любов, а всичко си отиде и пусто е край мене.
Като мечтаете за къща, препълнена с лъчи, за мене помислете - дали от радост пея; зората пръв посрещам и пълня вашите дни със весел шум, но вижте, за другите живея.
Като обричате на нещо сърцето си без страх, за мене помислете - дали не се страхувам, че времето безгрижно ще хвърли шепа прах и бръчки ще поникнат от клетви и целувки.
Като се радвате наивно на тоя шарен свят, за мене помислете - тъй стар и тъй проскубан; и аз за много нещо се мислех като млад, а вече пукнат грош не вярвам и да струвам.
Като си лягате в завивки, напълнени със пух, за мене помислете - защо все пак живея; признавам, като всички предал бих богу дух, но лесно не умира тоз, дето знай да пее.
XCI
На нацупените устни ланска слама завещавам; знае се, че по е вкусна от модерна книжна плява. Ако леко нагорчава, консумирайте със сладко и с мазоли по-корави, мили синковци на татко!
XCII
И пак - за други дребни риби, които срещах всеки ден: готов любезности да сричам, инат ще им даря от мен. Той няма мургав смях и тен, ни със достойнство е богат, но ще послужи за рефрен на невръстния ми брат.
XCIII
Кажат ли: "Тук няма длъжност", значи - ходом марш напред; "Тодор Климентов* не лъже", значи - нещо не е в ред; "Стефан Бесарбовски* свива", значи - честен млад поет; "Музата му - приказлива", значи - тачен е навред.
XCIV
И така от ден на ден в спор инатът се укрепва: той за слава е роден, не с обозите да крета. - ...Който сам се е отрекъл от любовница с пари, с халостни патрони стреля във живота, разбери!
XCV
София била море, супа, пълна с крехки мръвки. Туй, що може да гребе, нямало трева да дъвче... - Тук въпросът е такъв, че мойта дума ще реши: ще завърже, без да цъфне, само който не греши.
XCVI
- Срам да търсиш у крадците вместо с нокти да дереш, Рим да гониш, без да питаш, из калта да ходиш пеш, да не пиеш и кълнеш, честен-трезвен да се пишеш!?... - Опростен ще си умреш, няма да цвърчиш на шиша.
СОЧНАТА ТРЕВА НА ГРОБИЩЕТО
Аз още помня как на края на света растеше в дъжд и сняг зелената трева.
Замръквахме в игри с разтупкани сърца сред смях или сълзи в зелената трева.
Аз още помня как под храсти и цветя бе кът на любовта зелената трева.
И днес, щом тръгна сам, угрижен, натъжен, пак сочната трева - усещам - никне в мен...
XCVII
Боже, не живях ли кратко сред приятели добри, омагьосан с вино сладко и с момичета в игри? За какво ли съм ти крив, та за мене се не сещаш: нито почест, ни пари... Зъзне тялото ми грешно.
XCVIII
Марио, Папаза, Ицо** - о, мъдри рошави глави, къде сте вие? Като пилци се пръснахте на вси страни. Последният ми час звъни, а вас ви няма - гладни, смели. На мъртъв днес си давам вид, и пак далечни сте за мене.
XCIX
Звездите тук ми са свидетел, че често споменавам с гняв наивната ви добродетел, и мисля, че в това съм прав. Нахапал залъка корав на всекидневието скромно, изгубих оня весел нрав. - ...Но ти остана весел спомен.
C
На тях е носната ми кърпа, да трият подир мен сълзи и с пръст в носа си да не бъркат, когато грижа изпълзи... Папаза по е мързелив, затуй жена му пожелавам от сой богат, с език резлив. - ...Той друга и не заслужава!
CI
На Марио пък е онази протрита риза с черна роза; от дърти дами да я пази и сам с лъжи да се не трови! На Ицо нищо не оставям; усещам, няма да се блъска и кариера ще направи на татко си с добрите връзки.
CII
За тез и други неспокойни деца на улицата строга - коварни, странни, непокорни, готови да кълнат и бога - не ще развалям тук облога и с морен жест ще призова, надигнал се едва от гроба: "Четете мъдрите слова!"
БАЛАДА ЗА НЕСРЕТНИТЕ ДЕЦА
Щом нуждата те спипа яко без кьорав лев и без купон и не откриеш цица с мляко, ни някой щедър биберон, досаден става всеки тон на чисти, стилни маниери... Но спазвай мъдрия закон, и все пак изход ще намериш!
От студ щом зъбите ти тракат напук на вехтия балтон, напук на светещия в мрака на стаичката ти котлон - спомни си: въглища, вагон... С лопатата не ще трепериш, ще смъкнеш честно някой тон*** и все пак изход ще намериш.
Щом някога и с двата крака се хлъзнеш по коварен склон, оплел конците като сврака - оплаквай дните си със стон... Не чакай поздрав, ни поклон; прости се с подлите химери - признай си всичко като поп и все пак изход ще намериш.
Единствено от смърт и гроб не ще откриеш изход верен, но днес си силен като кон... Та запази добрия тон и все пак изход ще намериш!
_________________________________________ * Кръжащи около в."Соф. университет" двама от дузината безпарични млади обесници към 1970-71 г.
** Бяхме ехидничаща бохемска компания от студенти: Марио от Сливен, Митко Папазов от Ямбол, Хр. Джелебов от Ивайловград и моя милост, който поработваше на хонорар из столичните вестници.
*** Като останехме без пари, тичахме да ринем въглища на Подуенската товарна гара.
-------------------- Истината има спокойно сърце. (Уилям Шекспир, 1564-1616)
Редактирано от tisss (19.05.2006 21:58)
|