CIII
Човек от нежност е създал и мъката, и любовта; вземи от тях по равен дял, ще бъде по-щастлив светът. - Не вярвам никак в радостта, на гръмкия възторг сестра и внучка на преходността - край нея втриса ме от страх.
CIV
Животът ми е страшно скъп. Не бих го хвърлил в пропастта за подвиг или - луд от скръб... Но бих го дал за Любовта. Умрял бих с песен на уста като с гнезда отрупан храст, целуван от цветя, листа... Наивен бих изглеждал аз.
БАЛАДА ЗА ЧУЧУЛИГАТА
Във мирен ден роди се, расна в зелените и жълти храсти; над теб небето беше пряспа на любовта. Че няма нищо по-прекрасно от младостта.
Ах, тоя свят, голям и светъл, ту тъжен, ту детински весел, ту златен - денем, ту надвечер от мрак пиян, когато всяко крехко цвете гори от свян.
...За кротките стада лениви, за шушнещите млади ниви, за коня с разпиляна грива в лудешки бяг, за морската вълна пенлива и оня бряг,
за стъпващите кротко в здрача жени с разпуснати забрадки, за селянина с двете крави, за твоя Юг... ти, чучулиго, що направи за всичко тук?
...В дъжда моравата растеше, а цяла ти от студ трептеше, но песента ти бе утеха и божи глас, че ще се люшне утре тежък пшеничен клас.
CV
От Ева още туй остава: женички млади и със чар, женища дърти - цели крави, моми и девственици чак пресичат тайно, в нощен час реката на страстта пенлива... Но не във лодчица от чам, а - голи, неспокойни, живи.
CVI
Старицата, що кашля кърви, във зъби стиснала душа, и тя си спомня своя първи любовник, с който спа в ръжта преди седемдесет лета... - Но после има втори, трети... - Забрава тях ги сполетя, че първият най-силно свети.
CVII
Не се съмнявам, има доста жени с непоклатима чест... Но и пресмятане най-просто показва, че се губят тез в море от грешници. А днес от вчера се не различава - изпрати ли амурът вест, телото бързо се предава.
CVIII
- ...Хей, сочни устни с дъх на пролет, гърди свенливи и бедра, потръпващи във зноен полет, от нищо ли не ви е страх? Горчив плод с хубава кора е всяка ваша странна среща... - Това по себе си разбрах, но премълчавам доста нещо.
БАЛАДА ЗА ЗЛОЧЕСТАТА ЛЮБОВ
Кое накара двете кардалини да свият на черешата гнездо? Живяха си безгрижно цяла зима, а щом е пролет, трябва ли им дом? И ястребът във сенчестия дол защо се гуши с ястребката сива? Омръзна ли им светлия простор? ...Любов с усмивка истината скрива.
Кое дарява с нежен лъх дървото и нивата, в полето изкласила, и погледа замъглен към живота? Кое те кара плах да шепнеш "Мила"? Тя може да е Ема или Лила; за другите - шега, за тебе - грижа, за другите - без чар, за теб - всесилна. ...Любов с усмивка истината скрива.
Кое във глупост чичото завлече, живял до снощи мъдро по Авраама, та дом, жена и своя син отрече? Тук можем безутешно да гадаем. До бялата брада - моминско рамо: той крив ли е? Навярно тя е крива? Събуждат спор не само тия двама. ...Любов с усмивка истината скрива.
Кое накара с пудра да замазват кокетни баби древните си бръчки? За не една съм чувал да приказват как с внуците по храстите се мъкне, как устни със притворна нежност бърчи. ...Но знай: тя, старостта, не се изтрива, на гробища вони и само тънко любов с усмивка истината скрива.
Кое накара Жулиен* да стреля в съпругата на оня мъж без време? Сам виждаш, братко, в алена постеля от грях се гърчи всяка нежна Ема и пий отрова дъртият Ромео до своята възлюбена свенлива, и лягат голи сластни Дулцинеи... Любов с усмивка истината скрива.
А теб самия кой ветрец подгони чак в Добруджа да стенеш и да пиеш, по-сенчест дол и по-дебели клони да търсиш - от простора да се скриеш? И питам: всъщност, кой вълната плиска, кое направи грозното красиво, виновни ли са грешните?... И мисля - любов с усмивка истината скрива!
БАЛАДА ЗА ПЪТНИКА
До Варна** тия дни прескочих след много зъзнене във влака. Очаквах - някой ще ме чака, но не заварих никой там. И тръгнах сам в дрезгавината да търся някой, който знае това, което не познавам и все пак малко нещо знам...
До Варна тия дни прескочих, до всеки град на таз планета пътувах с влак или ракета, но не заварих никой там... Бе мръсна декемврийска утрин и всичко - чуждо, непознато... Единствен ли съм бил, не зная. Че все пак малко нещо знам.
CIX
За София не съжалявам, ни за моминския й чар. На Пловдив който ял е хляба, във София не става цар. - Знай, Пловдив, с векове по-стар, е десет пъти по-достоен, че не залага на комар душите на чедата свои.
CX
Останеш ли задълго с нея, ще ходиш вечно влюбен ти и пак любов не ще намериш, а стари кости на мечти. Животът - шумен, всъщност - тих; ще чуеш вицове безброй, зад тапицирани врати ще срещнеш не един "герой"...
CXI
...и не един безкрайно смел Пишурка с възрожденски лик (Той Добри Чинтулов е чел и нещичко тук-там от "ЛИК"***). Пелинът тук е по-резлив, бозата - със възвишен вкус, а търтеите - страшно зли: не бръснат брат, но бръснат кум.
CXII
На тая София дарявам, макар с усмивка срамежлива, най-искрената си досада, която в почит вчера криех. - ...Знам, има друга, по-вежлива, но тя от мен не се нуждае. Поети тежки в лека рима в стил рококо ще я изваят.
CXIII
Тук четири години светли прошумоляха със крила в аудитории неприветни, сред банки, мазани със лак. Градчета скучни и села, изпратили потомци крехки, във София крещяха с глас под пластове от модни дрехи.
CXIV
Парола "Търси се" е вик от Диоген до нас довлечен****; изрича се с измъчен вид и дебне се с очи Човека, Купон, Момиче и Пътека, Таван или Мазе, Котлон, Кафенце и Колет далечен, Приятел и Магнетофон...
CXV
А срещу "Търси се" - обяви: "...таванска ниша за студент", "...под наем записки, пиано", "...носачи търсим на процент", "...статисти с весело лище", "...чистачи на помийна яма", "...коректор в печатарски цех", "...пазачи нощни търсим двама"...
CXVI
Хей, радостно студентско племе! Умирам аз, живееш ти: работиш нощем, дремеш денем, във час по диамат измисляш стих, по улиците - във мечти унесено, пресичаш грешно... Обичам те! Завиждам ти, макар да си ми доста смешно.
(Следва отпечатаната вече по-горе "БАЛАДА ЗА СТАРЕЦА")
___________________________________ * Тук и наоколо - възпоминания от литературната класика, в която ние, студенти-филолози, бяхме затънали до уши. Е, малко силно казано "затънали"; бъзикахме се с тия образи и сюжети.
** Варна през зимата бе отвратителен град, особено около гарата.
*** Списанието.
**** Около мензата на СУ ставаха стълпотворения от гладни и безпарични, разменяше се всякаква информация и бе място за любовни срещи; а като се налапаш, ле-ле, че блажено състояние точно там, на изхода на университета!
-------------------- Истината има спокойно сърце. (Уилям Шекспир, 1564-1616)
|