НАЙ-ЧИСТАТА ЛЮБОВ
Тя казва: "Щастлива бях с тебе". Гласът й във тъмното глухо звучи; няма ток и в кухничката погребват своите жалки от немощ мечти. Няма ток и свещта пращи и пука, а Февруари беснее навън и фучи: прането се блъска страхливо в олука с ръце на удавник, загинал почти. Наоколо - сенки. И в сенките расне умората сива на живота им сив...
Мъжът отвръща: "Ти беше прекрасна. С тебе наистина бил съм щастлив". "Мили - тя казва, - не зная как стана." Притеснена, смутена, в него гуши се тя. "Нищо! - отвръща й. - Нищо ми няма." - И гледа умислен в нощта.
...Сега ако кажа, че човекът не страда, ще повярва ли някой от вас? Тъй се случило, така им се пада, да страдат - ще добавя и аз. В тая банална семейна идилия не виждам нещо да не си е наред...
Като пристанище, напуснато от свойта флотилия, свети в тъмното силуетът му блед. Ала странното оттука започва, от измъчената им стара Любов... Тя виси над главите им като египетска котва, сурова като езически бог, и момичето - уплашено от нея, притиска до сърцето изстинало своя тъжен любим...
И авторът мисли, че няма по-чиста от Любовта, позволила ни да се разделим.
-------------------- Истината има спокойно сърце. (Уилям Шекспир, 1564-1616)
|