СМИРЕНИЕ
Повод за това стихотворение е кротката дума смирение. Колко дълго я търсих и къде ли не, само дето не паднах на колене: в делника и в празника на тоя народ, в глупостта и в бедите на тоя живот. Като индиански ловец в храстите свит с нехаен и непукистки вид или свит на четири зад някоя трънка край пътечката тънка от стъпки човешки, объркан от грешки и смешки и често - отчайващо сам, загледан в небето, печален и ням, опитвах се да си представя как чрез смирение животът ми се оправя.
И тъкмо открил, че то е у мене, започваше старото мое световъртене... Като плондер от страсти издут, се изхвърлях в облаците. Като луд назидавах, заплашвах, сочех с пръст. Горд, обладан от праведна мъст, призовавах да бъдат осъдени всички до шия затънали в греха си душички.
О боже, и някой да не си помисли, че злото с повече злоба се чисти! Напротив, напротив...
Престанах да спя, обладан от жаждата етикети да лепя, да издавам безапелационни изявления за разните му там прегрешения: ситни и по-едри нарушения на морала, изобщо, биех камбаната на съвестта заспала...
...Докато на самолюбието пред олтара висок един ден ми се видя тъпо да се правя на бог с нозе в калта, с чело в звездите - и така започна моето падение с писането именно на това стихотворение. Накрая - каталясал, брадясал, опротивял сам на себе си, озадачен, открих, че смирението никне у мен, подава листенца от чернозема и сърцето ми отвътре нежно превзема.
-------------------- Истината има спокойно сърце. (Уилям Шекспир, 1564-1616)
|