СОРЕН ЛЪЖЕЦА
В къщурката под големия кестен зелен в самия край, сред боклуците на квартала самичък живееше старият дядо Сорен - педя душица, две педи - брадата му бяла.
Събирахме се децата от няколко махали да слушаме как дядо Сорен ще ни лъже: как ходил в далечни земи, как вършел бели, как се срещал със хора от кол и от въже, как от невероятно заплетени положения с хитрост се измъквал, проникнал даже в самия Пъкъл, бил посрещнат от дяволите рогати и ги измамил, разбира се, без да си изпати...
Друг път ни разправяше за Райските селения, за онез чудни небесни знамения, които предвещават това и онова, дето ще се стовари върху нечия глава, или пък някому ще се усмихне щастието - ще се събуди една сутрин ужасно богат: и ще лапа само баклава и пасти, и ще носи костюм от най-скъпия плат...
Подир обяд - вместо да спим по леглата си, скришом от майките и бабите ние се измъквахме и тичахме натам, към запустялото дворче с големите кактуси при Сорен Лъжеца, който живееше сам.
И тъй той ни разправи как срещнал веднъж един много странен и опърпан мъж... И мъжът му поискал коричка хляб. Бил кожа и кости, толкова слаб, че Сорен, който в оня момент абсолютно случайно нямал залъче хлебец, изтърчал до бакалина - също арменец, и се помолил: "Таквор, дай малко хляб! Оня човек там, отзад, като го гледам, душа бере"...
И Таквор му рекъл: "Ами добре!" И му дал. Ама хлябът, който обикновено е бял, бил прегорял като въглен, и не само това! - бил влажен и мухлясал. "Какво си ми дал!?" - извикал Сорен Лъжеца. "Каквото си заслужил" - отвърнал хитрецът. И що да стори бедният Сорен, отнесъл това нещо на госта необикновен...
Ала госта вече го нямало, независимо че Сорен го призовавал и заничал из тръните край оградата и зад кактусите по двора...
А вечерта се извила буря там горе, в небесата. Зашумели дърветата страшно, разтреперала се земята и се раздвижила като вълните в открито море. От забуления с прахоляк и боклуци свод треснала светкавица и Сорен видял бакалина Таквор да се щура обезумял и да пита насъбралия се беден народ кой му е запалил милия имот... ------------ Ей така ни омайваше Лъжеца Сорен - педя душица, две педи брада, най-добрият човек, ако питате мен, но и аз го сънувах като дявол с рога.
-------------------- Истината има спокойно сърце. (Уилям Шекспир, 1564-1616)
|