"...през 50-те години у нас са разправяли как американските войници се напивали с кока-кола..."
Имаше карикатурист, вероятно на щат в "Стършел", който до 1955-56-та се подписваше Теню Пиндарев-Чук. Във всеки брой имаше поне 2-3 негови карикатури, някои от тях служеха за илюстрация към фейлетон или пак нещо злободневно според тогавашния стереотип.
Беше ми любим тоя вестник, та заделях пари през седмицата да си го купя (5 ст. струваше). В петък, към 10 часа вече се навъртах край кварталното павилионче на РЕП, понеже докарваха ограничена бройка: около десетина екземпляра от тоя смешен вестник (смешен - във всякакъв смисъл!). Бил съм в ІV-V клас.
Та там мернах политическо антрефиле от въпросния "артист" за североамериканския Шести флот в Средиземно море, базиран нейде в Италия. Именно тоя Теню, ако се не лъжа, разправяше за драмата на италианските девойки, които били изнасилвани по градските паркове от американски моряци, пияни до козирката от препиване с въпросната газирана напитка в долнопробните местни вертепи.
След историческия Априлски пленум на ЦК на БКП бойкият карикатурист махна тиренцето подир фамилното си име с онова "революционно" именце Чук (български вариант на руското "Молот")...
Мързи ме да се разровя в тукашната градска библиотека "И. Вазов", иначе бих уточнил годината и в кой именно брой на вестник "Стършел" се появи това любопитно сведение за особените свойства на коварната "Кока-кола".
-------------------- Истината има спокойно сърце. (Уилям Шекспир, 1564-1616)
|