Цитат:
Тези дванайсет реда са родени в отговор на отвратителното отношение към семейството ми от страна на моите родители, както и по повод различни наши лични неблагополучия - на мен: с високомерните парвенюта от "Комсомолска искра", на жена ми: в усилието да си намери редовна работа. Живеехме бедно и в непрекъснати грижи, притеснения и тормоз... но живеехме. (Все пак - не безопасно: жена ми се трови два пъти в опити да се самоубие...).
М. Берберов на именния си ден през 1980 г. или 1979 г. пожела да му го посветя това стихотворение, а жена ми ми се сърдеше, защото - казваше тя, "то си е посветено баш на нас".
КОСЕНАТА ТРЕВА
На Михаил Берберов
Боли ли я косената трева... Нима я чухме някога да плаче? А колко мрачни хора при това по раните й тежко крачат.
Минава Нощ. Минават ден и два. Тя вдига нови кълнове нагоре. И расне пак косената трева - оная, дето рязаха до корен.
Боли ли я косената трева... Не съм я чувал някога да плаче. И казвам си: "Какво пък от това, че пълен е животът ни с косачи!"
Сега виждам този стих. Чудесен е. На човека е нужна жилавостта и мъдростта на тревата за да изправи глава и да продължи. Искрени адмирации и поздравления!
|