ЗАЕКЪТ
Понявга ходя край реката, за да усетя тишината, земята с дъх на орна нива да ме облъхва и опива.
Веднъж красавец там видях. Дотича, спря и се ослуша, а после като вятър хукна и вдигна облаче от прах.
Ушетата му - две антени, очетата му - любопитни, и само дето не попита: "Не си ли и ти като мене?!"
Щом има нещо да се случи, у мене винаги е дъжд... Гърмежът екна изведнъж и цяла глутница от кучета изстреля срещу мен мъглата иззад дъжда и храсталака.
И гледам там, пред тях подскача приятелят ми сив, обаче подскача някак си накриво, преследван от ръмжене диво.
...Горкият клепоух! На книга ловецът жертвата настига и всичко е пределно ясно, и всичко даже е прекрасно.
Но аз видях това на живо и две-три нощи не заспивам; пред погледа ми се мотае до смърт уплашеният заек.
Разбирам, в угарта боксува, и песовете там бесуват със вой и пяна на уста. И пухчето сред тях се мята и втурва се с последни сили насрещу хищните зъби...
Когато врявата утихна и глутницата се затича по кучешките си дела, зад оредялата мъгла изникнаха ловците. Вече объркан, стреснат, притеснен, им рекох само: "Тая вечер пирът ви е осигурен".
Усмихнаха се. Поздравиха. И се стопиха във калта. И стана тихо - много тихо, като след Края на света.
-------------------- Истината има спокойно сърце. (Уилям Шекспир, 1564-1616)
|