"...за мен поезията не е нещото, което вкарваш в рамка; за мен са думите, които - написани, светят... Може би защото мога да виждам светлината, не знам! Целият свят е поезия, стига да ги имаш тези сетива, за да го усетиш..."
Точно!!!
...Леле, мислех, че вече съм изгубил способността да се изчервявам!... В уважението да има и щипка омерзение - за вкус, бих добавил - за да е ароматно и изобщо, писна ми и на мен от притоплени ястия или захаросани сладкиши.
Там е работата, че всъщност тия, дето се правят, че разбират и говорят все като че са вечеряли с Господ, именно те нищо не разбират от изкуство. Повярвайте ми, уверил съм се многократно, пък по-нататък мога да разкажа за кои две университетски телета съм си провел тестовете за интелигентност в тяхната светая светих, дето се имат за капацитети.
Човекът от простолюдието, драга Libra, веднага схваща фалша на тия плондери, дето ни ги представят за национално богатство. Кой усети Вапцаров! Кой първи откри, че Пеньо Пенев е страхотен глас в българската лирика! Ами Левски (да излезем от литературната сфера) кой го усети, че е Божи пратеник за бъдеща България, т.е. Апостол на нашата неосъществена и до днес независимост?
Точно докато учените глави са се брояли кой е по-велик помежду им, открил ги е тия трима наши велики българи именно обикновеният човек, дето оре, сее и жъне или подвива гръб в занаятчийската си работилничка. Това е то живото изкуство, за което всъщност не е нужно да си доказваме с Вас дали имаме сетива или не. Чета Ви стиховете и ...виждам.
Благодаря! И привет... от tisss
|