"Традицията в народното съзнание бе съсипана и отровена от КРАСИВАТА НАГЛЕД, но неприложима комунистическа идея."
КРАСИВАТА НАГЛЕД, но неприложима комунистическа идея... кое ли й е красивото на комунистическата идея? Ето нещо, което постоянно чувам, но не мога да проумея. Излиза така, комунизмът като идея бил възвишен, светъл, красив даже, но, видите ли, намерили се били "лоши хора" (Ленин, Сталин), които "неправилно" били приложили тази така скъпоценна идея в живота, в резултат на което се появило едно чудовище. Комунизмът бил "въплотил" в себе си извечната християнска идея даже. Но тази логика трябва да бъде изведена докрай и тогава ще блесне неприкритата й същина. Оказва се, че нищо не ни пречи още веднъж да опитаме да "пресътворим" комунизма в живота, но да се пазим от "грешките" на Ленин и Сталин, за да блесне най-накрая в целия си блясък "красивата" комунистическа идея, нали така излиза?! Щом държим на това, че идеята била "страхотно красива", не трябва да се отказваме от нея заради някакви си там "грешчици" на Ленин и Сталин?! Ето кое трябва да се избие от главите на наивниците, на немислещите, ето кое продължава да трови живота ни 17 години след краха на комунизма именно като практика... трябва да се развенчае комунизмът като идея, като теория и замисъл. Аз пък смятам, че комунизмът като идея е изначално противочовечен, че в него именно като идея няма нищо красиво и съблазнително за нормалните хора - и съм се опитал да докажа това в моите скромни изследвания, например в книгата ми УНИВЕРСУМЪТ НА СВОБОДАТА (излязла 1999 г.). (Комунизмът обаче е твърде съблазнителен за мързеливите, за лумпените, за ония, които искат да паразитират върху народното тяло - в това поне спор няма!) Онова, което човечеството изпита на гърба си в ХХ век, точно съответства на същината на комунизма като идея: реализацията на комунистическата идея от Ленин и Сталин, страшното лице на комунизма в реалната история точно съответства на неговата същност, такава, каквато тя е в "красивата" и "непомръкваща" комунистическа идея. Тоест няма разминаване между идея (същност) и нейното проявление в историята, а двете изцяло съвпадат, сиреч няма "идеален комунизъм", а има само страшното, кърваво лице на комунизма, който е точно подобие на идеята, на замисъла и на същността на комунизма. Тия дето говорят за две лица на комунизма, красиво и "недотам красиво", или се опитват да ни баламосват, или са непоправими наивници. Уважаеми г-н Бояджиев, можеш ли да ми посочиш поне един "красив щрих" в иначе така "красивото" лице на комунизма като идея? Как стана така, че нещо толкова "красиво" се показа в историята така грозно, безобразно, страшно, кърваво?! Ако не можеш да ми посочиш такова нещо, то това означава, че 100 милиона с нищо невиновни жертви на комунизма не са избити и не са един вид просто принесени като жертвени агнета пред "светлия пиедестал на комунистическата идея", а че те са избити именно заради един изначално престъпен, противочовешки и кървав замисъл, комунистическата идея. И да се твърди че тя е "изначално красива", прощавай, но за мен това е израз на някаква душевна извратеност и увреденост, това е просто патология. Ти, впрочем, какво би казал на някой неонацист, който да речем би се заел да те увещава, че национал-социалистическата идея била много "красива", просто тя била неправилно приложена? Отчети и това, че нацизмът и фашизмът, сравнени с изстъпленията на комунизма, изглеждат направо невинни, по детски чистички и незлобливи, аматьори някак си. Комунизмът е поне 10 пъти по кръвожаден от нацизма и фашизма. Аз разбирам, че изразът за "красивостта на комунистическата идея" ти се е изплъзнал просто ей-така, недообмислено, но не бива да се прощава никакво снизхождение към тази толкова антихуманна, изначално престъпна доктрина. Това исках да кажа в тази утрин, когато съвсем неочаквано прочетох твоите думи за комунизма и се сепнах, все едно че бях ударен по лицето с мръсен мокър парцал... и това става в 17-тата година на демокрацията! Още нещо. Съмнявам се, че в една Чехия или в една Полша например, може да се намери и един единствен човек, който искрено да каже, че комунистическата идея е така красива, а ако се намери, може да се намери само в... някоя психиатрия. Ето в това е разликата между нас и тях: те имат усет към извратеността, която носи в себе си комунистическата идея, и затова нито един ден не се примириха пред нея, всекидневно й се съпротивляваха, докато ние...
-------------------- Моят блог: http://angeligdb.wordpress.com/
Редактирано от AngelPotter (02.07.2006 09:36)
|