"...Аз пък смятам, че комунизмът като идея е изначално противочовечен, че в него именно като идея няма нищо красиво и съблазнително за нормалните хора - и съм се опитал да докажа това в моите скромни изследвания, например, в книгата ми УНИВЕРСУМЪТ НА СВОБОДАТА (излязла през 1999 г.). (Комунизмът обаче е твърде съблазнителен за мързеливите, за лумпените, за ония, които искат да паразитират върху народното тяло - в това поне спор няма!)..."
Цитираната по-горе книга "Незабравимото" ми бе нещо като настолно четиво в течение на половин година. Авторът - Анна Ларина е вдовицата на любимеца на Ленин. Ето как почва:
"С Николай Иванович Бухарин преживях и най-щастливите, и най-драматичните дни от нашия живот. Последните шест месеца бяха толкова тежки, че всеки преживян ден може да се сметне за столетие..." И малко по-нататък: "Случи се така, че животът ми протичаше сред хора, които изцяло, без остатък се бяха посветили на делото на революцията. Съдбата на по-голямата част от онези, които познавах още като дете, се оказа наистина трагична. Днес имената на тези "изгнаници" от родословието на тяхното отечество се връщат на съветските хора, на нашата история".
Затова се възхищавам (въпреки кусурите му) на Тончо Жечев, който призовава към големите неща да гледаме чрез делничния живот на т.нар. анонимни участници в Историята. Тъй че, драги AngelPotter, не ми е присърце ни господин Маркс, ни неговата славна идея... Но чуйте какво говори множеството българи днес, от какво се вълнува - колко хубаво пее Азис, кой сред управляващите още не е доказано, че е бил "чекист" и "верен син на Партията", цените на тока, на парното, ще се кандидатира ли г-н Бойко Борисов за президент на Републиката, дупките, скитащите по улиците помияри, боклукът къде ще изхвърля "фубафа София, ах София, фубаф блян мой!"... Та вижте тия, които очаквате да Ви четат! Смятате ли, че им пука за Маркс-Енгелс-Ленин-Сталин и прочие?
Иначе ние с Вас можем да си водим спорове, да се допълваме и опровергаваме, ама именно тия хора са важните, па и ний наред с тях сме сред манипулираната маса българи с отрязани родови корени. Ур-ра, напред към Америка! Прецапваме океана и - дръжте се, янки...
Нима смятате, че човек, преживял - четейки, разбира се - ужаса на Сталинисткия ад от най-горните етажи на властта до простолюдието от т.нар. "съветски граждани", ще има каквито и да било илюзии спрямо Комунизма, Марксизма и най-вече относно зловещата роля на г-н Маркс през последните 150-160 години?! Учудвате ме. Ама много красиво и искрено ме изненадвате!
|