Стихотворение за момчетата от някогашните улици "Ниш", "Цар Иван-Шишман", "Завоя на Черна", "Ангиста", "Лагадина", "Люлебургаз" и "Войнишка слава" в пловдивския квартал "Инвалиден". Живеехме под наем в изба на "Ниш" № 4, по-късно - на първия етаж, пак под наем на "Люлебургаз" № 17. Там ми мина детството и юношеството. От 5-6-годишни вечер през лятото се скупчвахме да слушаме батковците как си говорят за партизани и кървави престъпления. Моят приятел от гимназията художникът Александър Филев каза, като чете тия стихове: решил, че е сред споменатите. Но името Сашо тук се отнася за по-ранно време. "Полазиха ми мравки по гърба - рече Сашо Филев, - ама че работа!"
ПОКРАЙ НЕВОЛИ И ОБИДИ
Покрай неволи и обиди приятелите си отиват. Желая виното изпито отново в чашите да видя.
Да се сберем край тая маса по-весели и по-големи. И някой умно да разказва за отлетялото ни време.
Да влязат Борето и Сашо, Марин и Ангел, Ичо, Видко и другите връстници наши, горели в детските ни битки.
Да си припомняме игрите. Реката. Прашките. Тепето. Родителите ни сърдити. И беднотията проклета.
Край огън до небето лумнал с истории за партизани да върнем вечерите чудни пак там, на старата поляна.
Да грейне пак оная чиста нечакана любов момчешка, заплела в плитчиците миши две панделки и още нещо...
...Живот - защото си ми свиден, защото трудно те живея - с другари искам да се видя, да си поплача и попея.
-------------------- Истината има спокойно сърце. (Уилям Шекспир, 1564-1616)
|