("Младите хищници") АВТОПОРТРЕТ НА ЕДИН ГАРВАН
17.08.1998. Ако някой съобщи на красива жена, че толкова я обича, та не си представя живота без нея, тя длъжна ли е да му повярва! Нашите "успели" хора произвеждат великолепни опаковки за поетичните си души. От сина на даскал Ботю Петков насам обаче званието "поет" има иронични оттенъци по Българско:
"Защо не съм и аз поет, поет като Пишурката? Ех, че ода бих направил на баба си на хурката!" (Хр. Ботев, "Защо не съм?...").
Въобще, удобствата на модерните комуникации дотам обезцветиха и обезцениха речта, че захарните лакърдии далеч не смогват да заменят оназ горчива необходимост у всяко човешко същество искрено да се възторгва, безутешно да страда, да фантазира наивно, привличайки по всевъзможни начини вниманието на останалите човешки същества. Най-същественото отдавна е излязло извън думите, извън позите.
Опитвам да разбера: кое водопадът от речи и витийни слова не е успял да съсипе. Може би... Любовта??? Ето една анкета за всеки случай... Тридесет са въпросите, срещу колкото сребърници е продаден Иисус.
1. Най-хубавото на земята? Излъчването от плътта на хубава жена.
2. Шедьовърът на природата? Мечтаещият страстно разум.
3. Най-тъжното? Неспособността да се обича.
4. Що е романтика? Всичко, което обичам.
5. Що е авантюра? Когато делата ни изпреварват естествения ход на живота.
6. А ревност що е? Да ходиш сред бесове, които сам си отхранил.
7. Любимо занимание (хоби)? Да целувам момичето, което обичам.
8. А какво е да си влюбен? Да си докоснат от божествена светлина.
9. Какво е да живееш без любов? Нямам представа.
10. А какво е да се правиш на влюбен? Да даваш блудкава вода на жаден човек.
11. Може ли приятелството да замести отишлата си любов? Не може. И не бива да се опитва.
12. Ревнив ли сте? Ужасно.
13. И как се справяте с това? Правя се на някой друг - отстъпчив, галантен и прочие.
14. За какво мечтаете? Бос да ходя по сочна морава и в слънчевото утро моето момиче да иде насреща ми с разпилени от вятъра коси...
15. Кое цените най-високо? Живота, какъвто ми е даден.
16. Но как приемате неприятностите? Като предпоставка за времето, когато пак ще съм щастлив.
17. А що е щастие? Да разбирам, че ме обичат не заради достойнствата, а заради недостатъците ми.
18. Най-сериозният ви недостатък? Вечната неудовлетвореност, развинтената ми фантазия.
19. Тогава защо се правите на буболечка? За да е по-весело.
20. Кое е най-отвратителното? Да изгубя доверието си в някого, понеже при мен това нещо не подлежи на амнистия.
21. Трите най-лоши човешки слабости? Омразата. Жестокостта. Предателството.
22. Какво е в състояние да ви разнежи? Моето момиче, когато не знае, че го гледам...
23. Какво е в състояние да ви предизвика на бой? Гадината - когато унижава изпаднал в беда добър човек.
24. Кое животно, птица или растение съответства на нрава ви според вас? Гарванът*.
25. Защо? Стои между живота и смъртта, ясен е дори само с вида си.
26. Какво си пожелавате? Безсмъртие във всякакъв смисъл.
27. Не е ли прекалено? Но е вярно.
28. Най-покъртителното? Нищожество, изпълнено със съзнание за собственото си величие.
29. Най-смешното, което натъжава? Български съвременен политик, като типичен образ на суетата.
30. Три неща по-красноречиви от думите? Погледът. Докосването. Мълчанието на звездите.
Следва
______________________________________________ * Фирмата, която регистрирах през 1994 година, носи това име.
|