САНТИМЕНТАЛНА ПОЕМА ЗА ПЛОВДИВ
На пловдивската улица "Франклин Рузвелт" № 10 някога беше дърводелската работилница на Иван Радичев. Там работеше като калфа баща ми, а аз - седем-осемгодишен, всеки ден му носех хляб и манджа от къщи, с които ме изпровождаше майка. В задния двор на работилницата сред въглищата и дъските имаше голяма стара лозница. Вътре в самата работилница миришеше на беднотия и талаш. Моята колежка от университета Ваня Минчева, майката на поета Недялко Славов и колежката от редакцията на "Комсомолска искра" Върба Чавдарова по различно време и на различни места ми бяха казвали, че им е харесало това стихотворение. Но то не е типичната "мъжка лирика". Повече плач има в него и затова изглежда е събуждало майчинския инстинкт у жените, а приятелите ми изобщо не го харесват.
Балконче над времето. Статуя. Зид. Влажен, премръзнал, охлузен паваж. Любопитни и тънки тъжни лози в задния двор, сред кюмюр и талаш.
Тук са излишни големи слова. Какво да се прави, градът е това.
Мансардни покриви. Бебешки рев. Старци. Перденца от розов тензух. Младоженци-работници в глух сутерен. Кварталната кръчма. Момиче в кожух.
Площадче на хълма с часовник без глас. На ревера му дреме файтон разбит. Чукни по стъклото и влизай у нас - следи в небесата, еснафски бит!
Градът е това. Но и не съвсем! Защото порасна нашир и надлъж и си пусна мустаци, брада и корем: заприлича на зрял импотентен мъж.
Градът - дето раснах и странно живях: оскъдно се хранех, обилно мечтах, страхувах се, плаках, шумях пред света. Но ето че бавно дойде есента. И си отидоха всички добри илюзии, старчета, мансардни сестри. Избягаха котките от моя балкон. И сам позабравих добрия си тон.
Тук са излишни големи слова. Какво да се прави... Та аз съм това...
Балконче над времето. Статуя. Зид. Влажен, премръзнал, охлузен паваж. Любопитни и тънки тъжни лози в задния двор, сред кюмюр и талаш.
-------------------- Истината има спокойно сърце. (Уилям Шекспир, 1564-1616)
|